Charlie Chaplin Hayatı ve Filmleri

Charlie Chaplin neden öldü? Charlie Chaplin filmleri neler? Charlie Chaplin ne zaman öldü? Charlie Chaplin son hali nasıldı? Charlie Chaplin kaç yaşında öldü? Charlie Chaplin kaç çocuğu var? Charlie Chaplin nerede doğdu? Charlie Chaplin kariyeri nasıl?

Magazin 12.10.2020, 09:20
Charlie Chaplin Hayatı ve Filmleri

Sir Charles Spencer Chaplin, 16 Nisan 1889’da İngiltere’de çeşitli tiyatrolarda ve müzikhollerde çalışan bir çiftin oğlu olarak dünyaya geldi. İngiliz oyuncu, yönetmen, kurgucu, komedyen, film müziği bestecisi ve yazardır. Oynadığı karakterlerden Şarlo (Charlot) ile özdeşleştirilmiştir. Henüz üç yaşına gelmeden ebeveynleri ayrılmıştır ve Charlie Chaplin, annesi Hannah Harriet ile profesyonel olarak ilk kez 19 yaşında sahneye çıkmıştır.

1913 yılında ABD’de sinema hayatı başlamıştır. 1914’te ilk filmi “Making A Living” yayınlanmıştır. İlk filminin ardından çekilen “Kid Auto Races in Venice” adlı filmde melon şapkalı, bol pantolonlu, sürekli elindeki bastonu çeviren, büyük ayakkabılı ve sakar hareketleriyle izleyici tarafından oldukça beğenilen Şarlo karakterini yaratmıştır. Takip eden yıllarda “The Immigran” ve “The adventurer” gibi altmıştan fazla kısa filmde rol alarak o zamanlar yeni yeni gelişmekte olan sinemanın etkisiyle dünyaca ünlü bir oyuncu haline gelmiştir.

“A Dog’s Life” filmiyle uzun metrajlı filmlerde oynamaya başlamıştır. Daha sonra Dougles Fairbanks, D. W. Griffith ve Mary Pickford ile United Artists adlı film şirketini kurmuşlardır. Bu dönemde Chaplin, Şehir Işıkları, Altına Hücüm, Asri Zamanlar, Sahne Işıkları, Büyük Diktatör ve Sirk gibi başyapıtlarda rol aldı.

Şarlo karakteri ile dünyanın dört bir yanından insanların hayranlığını kazanmasına rağmen ABD’nin vatandaşlık teklifini reddetmesi nedeniyle burada ona karşı başlatılan karalama kampanyası, kendinden hayli küçük kadınlarla yaptığı evlilikler, The Immigrant filminde ABD memurunu tekmelediği sahne, bir zamanlar ona açılan babalık davası ve Altına Hücüm filmindeki bazı kısımların kominizm propagandası olarak yorumlanması gibi olaylar nedeniyle kendisinin ABD’ye girişi yaşaklanmıştır.

Bu nedenle Charlie Chaplin, karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre’ye taşınmıştır. 1972 yılında Akademi Özel Ödülünü almak için Amerika’ya geri dönmüştür. Bir sonraki yıl “Sahne Işıkları” adlı filmi sayesinde ‘En İyi Film Müziği’ kategorisinde bir kez daha Akademi ödülü kazanmıştır. 85 yaşına geldiğinde İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafında 1975 yılında şövalyelik unvanı verilmiştir.

1960 yılında sağlığı bozulmaya başlamıştır. Chaplin, 1977 yılında tekerlekli sandalyeyle hayatını sürdürüyordu. Aynı yılın Noel’inde Vaud, İsviçre’de uyuduğu sırada hayatını kaybetmiştir. Naaşı 1 Mart 1978 yılında küçük bir İsviçreli grup tarafından fidye istemek amacıyla kaçırılmaya çalışılmıştır. Fidyeciler amaçlarına ulaşamadan yakalanmışlardır ve çalınan naaşı 11 hafta sonra Cenevre Gölünden çıkartılıp tekrar mezarına defnedilmiştir.

Charlie Chaplin’in “My Life in Pictures” ve “My Autobiography” isminde iki kitabı bulunmaktadır. Chaplin, dört kez evlenmiştir ve 11 çocuğa sahiptir.

Charlie Chaplin, 60 kez oyunculuk, 17 kez yönetmenlik, 17 kez senaristlik, 8 kez yapımcılık ve 10 filmde bestekarlık yapmıştır. Kendisi üç Akademi filmine sahiptir. Filmleri arasında A Countess from Hong Kong, Monsieur Verdoux, The Circus, The Kid gibi yapımlar da vardır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36