gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Ameliyat İzlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat sonrasında kişilerin vücudunda oluşan yara izleri pek çok durumda kişinin kendi olan özgüvenini düşürerek psikolojik sorunlara öncülük edebilir.

Sağlık 08.09.2024, 22:00 09.09.2024, 12:06 Halil Uzan
Ameliyat İzlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyatlar hemen her yaşta insanların başına gelebilmektedir. Ameliyatların sağlık üzerindeki mucizevi etkileri sayesinde insan hayatı son derece uzun hale gelmiştir ve hala daha bu uzama süreci devam etmektedir. Doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan pek çok hastalık ameliyatlar ile tedavi edilebilmektedir.

Ameliyatların bu olumlu etkilerinin yanında elbette ki en büyük olumsuzluğu vücudun farklı bölgelerinde kalan yaralardır. Bazı belirli ameliyatlarda yara izleri çok fazla göz önünde olmayan bölgelerde oluşsa da bazı durumlarda ise oluşan ameliyat yaraları sık sık görüldüğü için kişilerde önemli sorunlara sebep olabilmektedir.

Bu sorunların başında da tabi ki psikolojik sorunlar gelmektedir. Yara izinin görünür olması kişilerde estetik kaygılar yaratmaktadır.

Yara İzlerinin Etkileri Nelerdir?

Ameliyat sonrasında kişilerin vücudunda oluşan yara izleri pek çok durumda kişinin kendi olan özgüvenini düşürerek psikolojik sorunlara öncülük edebilir. Bu psikolojik sorunlar kişinin günlük hayatını etkilediği gibi geleceğe yönelik psikolojik durumunu da etkilemektedir.

Önemli ameliyat yaralarına sahip pek çok kişinin ameliyattan sonra çok mutsuz olduğu ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Bu durum özellikle genç kişilerde daha önemli hale gelmektedir ve daha çok önemsenmektedir.

Her ne kadar ameliyat izleri son derece istenmeyen bir durum olsa da pek çok durumda kişilerin ameliyat olmaları zorunluluktur ve bu ameliyatlar olmazsa kişinin hayati fonksiyonların bozukluklar görüleceği ya da devam edeceği için doktorun ameliyatı yapmaktan başka şansı yoktur.

Böyle durumlarda hastalar da ameliyat izinin kaçınılmaz olduğunu bilerek ameliyata girmeyi kabul ederler. Ameliyat izleri çok uzun yıllardır insanların korktukları izler olsa da son dönemlerde tedavileri son derece gelişmiştir.

Ameliyatlı bölgenin üzerindeki ameliyat izinin ince bir çizgi formuna kadar düşürülmesi hatta kişinin cilt tipine de bağlı olarak tamamen görünmez bir hale getirildiği durumlar mevcuttur. Bu doğrultuda farklı uygulamalar mevcuttur.

Ameliyat Yara İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Ameliyattan sonra oluşan yara izleri diğer yara izleri ile aynı yöntemler uygulanarak tedavi edilir. Öncelikle ameliyat sonrasında dikişi atan doktorun becerisi son derece önemlidir. Bu durum ameliyat izini oldukça küçültebilir.

Bunun dışında kişinin cilt tipinin iz bırakmaya ne kadar müsait olduğu da önemlidir çünkü aynı bölgeden aynı ameliyatı olan iki kişinin vücutlarında hiçbir müdahale olmadan kalan izler kıyaslandığında çok ciddi farklılıklar gözlenebilmektedir.

Ameliyat izlerinin tedavisinde kişinin cilt tipinden de yola çıkarak lazer tedavisi, enjeksiyon tedavisi gibi etkili tedaviler başta olmak üzere farklı estetik müdahaleler uygulanabilir.

Bunların arasında en etkili yöntem olan lazer ile ameliyat izi silme yöntemi sorunlu bölgenin alt tabakalarına lazer ışınlarının gönderilmesi ve bu dokulara aslında zarar vererek dokuların kendilerini yenilemeye zorlanması durumudur. Bu yöntem sayesinde ameliyat izleri büyük oranda silinir.

Yorumlar (0)