Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır? Kaç Yaşında ve Nasıl Yapılır?

Kediler belli bir yaşa geldiği zaman kısırlaştırma ameliyatı ile kısırlaştırılırlar. Kediler kaç yaşında kısırlaştırılır? Kısırlaştırma ameliyatı kaç tl?

Kedi 26.08.2020, 13:00
Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır? Kaç Yaşında ve Nasıl Yapılır?

Dişi kediler 5 aylık olana kadar yavru olarak sayılırlar. 5 aylıktan sonra ergenliğe girmeye başlarlar.  Ergenliğe giren dişiler kısırlaştırmak istenirse kızgınlığa girmeden ve özellikle de doğum yapmadan öncesi gerekir.  Kısırlaştırılan kedilerde meme tümörü,  rahim kanseri ile yumurtalık kanseri gibi sağlık problemleri engellenir.  Bir de çiftleşmesi istenilmeyen kediler yalnızca kısırlaştırılırak çiftleştirilebilir. Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonuna karar verildi veteriner hekimler de bilgi alınarak bu işlerin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Veterinerler öncelikli olarak kedinin kızgınlık döneminde olup olmadığını kontrol etmekte bu dönemde olmadığı takdirde kediyi kısırlaştırma operasyonuna almaktadır. Kızgınlık döneminde olan kedinin ise kızgınlığının geçmesi beklenir.  Dişi kedilerde erkek kedilere göre kısırlaştırma operasyonu daha zorlu geçer.

Yumurtalıklar ile rahmin tamamının dişi kediden alınması dişi kedilerin tekrar kızgınlığa girmemesi için şarttır. Yalnızca rahim alınırsa dişi kedinin hamile kalması önlenir.  Ancak yumurtalıklarla beraber alınmazsa kedi kızgınlık belirtileri gösterebilir.  Veteriner hekime danışılarak kısırlaştırma ameliyatının nasıl yapılması gerektiğini belirtebilirsiniz.

Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi

Kediye kısırlaştırma ameliyatından 12 saat öncesinden yiyecek verilmesi kesilmelidir.  Bu operasyonda kediler narkozla uyutulur.  Karın bölgesinden ortalama olarak 3 dikişlik operasyon yapılabilir.  Ancak dikişlerin fazla olması ve yarının büyük olması nedeniyle tedavi süresi uzamaktadır.

Diğer bir alternatif ise yan karın bölgesinden tek bir de kişi ile yapılabilen rahim ile yumurtalıkların tamamen alınması operasyonudur.  Bu yöntem ile kedide ameliyat sonrasında gerçekleşebilecek herhangi bir komplikasyon en aza indirgenir ve veteriner hekimler de bu yöntemi daha çok tercih eder.

Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra

Ameliyattan sonra kedinin kendine gelmesi yaklaşık olarak 1 gün sürer.  Bu esnada veteriner hekimin gözetiminde tutulması oluşabilecek herhangi bir komplikasyon da acil müdahalenin yapılması için önemlidir.  İyileşmeden ve yeni uyanmış bir kedi sahibi tarafından eve götürülürse iyileşmemiş olan yarısı açısından evde bakım büyük önem taşımaktadır.

Kedinin temiz bir yere yatırılması ve kedi kendine gelmeden yemek verilmemesi önemlidir.  Kusması ya da yemeği yutamama sorunu bu şekilde önlenir.  Kedinin dikiş bölgesini ısırması,  yalaması ya da dikişlerin açılması ile kanamaya sebep olması engellenmelidir.

Gerekirse kediler için özel yakalıklar satın alınmalı kedinin dikişleri ile oynama ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.  Kedi kısırlaştırma kedilerin ömrünü uzatır ve kilo almalarına sebep olmaz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04