Kediler kaç derece soğuğa dayanabilir? Kediler üşür mü?

Sokakta veya herhangi bir yerde bir kediyi okşadığınızda iyi hissetmesinin sebeplerinden bir tanesi de, kedilerin düzenli bir şekilde sıcaklıklarının bir insan ile kıyaslandığında bir iki  derece daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat bu  bir iki derecelik sıcaklık farkı kedilerin soğuklardan etkilenmediği anlamına da gelmez.

Kedi 27.12.2020, 00:32 08.02.2022, 13:31 Mehmet Kurt
Kediler kaç derece soğuğa dayanabilir? Kediler üşür mü?

Kediler Niçin Sıcağı Severler?

Yazın sıcak günlerinde bile bazen güneş altında yatan ve kış aylarında da bulduğu sıcak bir alana memnuniyet içerisinde kıvrılmış bir kedi mutlaka görebilirsiniz. Peki kediler kaç derece soğuğa dayabilir?

Kedilerin sıcak ortamları sevmesinin birkaç nedeni vardır. Öncelikle kediler yeni doğmuş olan yavrularının gözleri açılmadan  öncesinde anne kedinin yerini belirleyip beslemelerini sağlayabilen yüzlerinin etrafında bulunan sıcaklık reseptörleri ile dünyaya gelirler.

Kediler yaşlandıkça bu vücutlarındaki sıcaklık reseptörleri daha bir hassas hale gelmekte ve önceden alıştığı doğal sıcaklığı arama eğilimine yönelik bir dürtü ile arayışa girerler. İkinci sebepse kedilerin sıcaklığı tolere edebilme konusundan bizlerden çok daha iyi bir vucüt yapısına sahip olmalarıdır. Bu sebeple güneş ışığında  ya da sıcak bir sobanın yanında olmak kediler için rahatsız edici bir durum oluşturmaz. Bununla beraber, sıcağa karşı gösterdikleri dirençlerine rağmen aynı dayanıklığı soğuğa karşı gösteremezler.  Peki bir kedi kaç derece soğuğa dayanabilir.

Bütün kediler için geçerli olabilecek bir sıcaklık ölçü birimi yoktur. Her kedi yaşadığı ortama uyum sağlayıp farklı sıcaklıklarda farklı reaksiyonlar gösterebilirler. Ancak genel olarak incelendiğinde 0 derecenin altında olan soğuk hava, kediler için oldukça tehlikeli olabilir. Kedilerin normalde vücut sıcaklıkları da kedinin cinsine göre değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C’dır ve kedilerin vücut sıcaklığı  37.8°C’ın altına düşmeye başlarsa hipotermi geçirme riski ile karşı karşıya kalabilir.

Kış Mevsiminde Soğukta Kalan Kedilere Ne Olur?

Birçok kürklü hayvanda olduğu  gibi, kediler de kış mevsiminin sonunda  kış kürkü oluşturma yeteneğine sahiptirler, fakat bu bir kediyi kışın sıcak tutabilmek için yeterli değildir. İç mekan kedilerinde bile, özellikle kedi sahipleri evden çıktığında ve evin ısıtması kapatıldığında üşüme hissederbilirler ve tabii ki açık havada yaşayan kediler de buz gibi soğuk havada üşür ve sıcak yerler ararlar.

Tıpkı insanlar gibi bazı kediler de, başka kedilerden daha fazla soğuğu hissedebilirler. Özellikle de yaşlanmış kediler veya hastalıkdan muzdarip olan kediler. Aşırı yağmur, esen rüzgarlar kar da bir kedinin daha çok üşümesini sağlayabilir. Çünkü bu koşullarda kedilerin kürkünde sıkıştırmış olduğu sıcaklığı koruması oldukça zordur.

Kedileri Nasıl Bir Sıcaklıkta Tutmalıyız?

Bakımıyla sorumlu olduğumuz sorumlu dostlarımızı kışın sıcak tutabilmenin en kolay yollarından biri rüzgarlı ve yağmurlu havalarda güvenle sığınabilecekleri bir barınak diğer adıyla kedi evi yapabilirsiniz. Eğer evinizde bir kedi besliyorsanız ve gününüzün büyük bir kısmında da evde durmuyor ve evinizin ısıtmasını açık bırakmıyorsanız kedi dostunuzun sıcak bir ortamda rahat edebilmesi için bir kedi yatağı da düşünebilirsiniz.

Kediler sıcağı severler

Doğuşlarından itibaren sıcağa yönelmek üzerine olan kediler doğal olarak da sıcak ortamları çok severler. Aynı zamanda bu hayvanlar da sıcağı bizden çok daha başarılı olarak tolere edebilme özelliğine sahiptirler. Sıcak havaları çok seven kediler için soğuk havalar hiç de keyifli olmayabilir.

Bazı kedi ırkları soğuğa daha fazla dayanabilir.

Soğuk iklim ülkelerinde yaşayan bazı kedilerin kürkleri tabiki diğer cins kedilerin kürklerine kıyasla soğuğa karşı daha dayanıklı olabiliyor.  Örnek vermek gerekirse Norveç orman kedisi, Sibirya kedisi, gibi ırkların uzun tüyleri onları soğuğa karşı daha fazla koruyabilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36