Kedi İshali Nasıl Geçer?

Kedi 03.09.2020, 12:47
Kedi İshali Nasıl Geçer?

Kediler kuru gıdalar ile beslenen hayvanlardır. Aynı zamanda İnsanların tüketmiş olduğu birçok gıdayı tüketir ve bir de alternatif lezzetleri tatmaktan büyük bir haz alırlar.  Kedilerin bu durum hoşlarına gitse bile birçok kez sağlıklarını tehlikeye atar.  Kedilerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken nokta tüketmiş olduğu gıdaların içinde yeterli kadar karbonhidrat ve protein bulunmasıdır.

Eğer mama tüketiyorlarsa tüketmiş oldukları mamaların içerikleri kediden kediye göre değişmektedir.  Dolayısıyla kedilerin beslenmesi kesinlikle hafife alınmamalıdır.  Dikkat edilmez ve bu durum hafife alınırsa kedilerde birçok sağlık sorunu baş göstermeye başlar.  En başında da ishal görülür.  Kedilerde ishalin görülmesinin en temel sebebi beslenme problemidir.

 Örneğin sokakta yaşayan kediler düzenli bir beslenmeye sahip olmadıklarından dolayı çöplerde buldukları gıdaları sık sık tüketirler.  Onlar için ishalin baş sebebidir.

Evlerde Yaşayan Kedilerde Neden İshal Görülür?

Evde bakılan kediler düzenli ve temiz bir beslenmeye sahip olsalar bile birçok kez ishal durumu görülür.  Bu durumda da dikkat edilmesi gereken kedinin yemiş olduğu yiyeceğin değiştiği,  mama kullanıyorsa eğer mamanın içeriğinin değişimi ya da kötü olması durumu sebep olabilir. 

İshalin yanında kötü mamayla bir de kusma görülebilir.  Kedilerde mama geçişlerinde ani bir değişiklik olmamalıdır.  Kedilere çiğ et verildiği zamanla ishal görülebilir.

İshal Görülmesinin Farklı Sebepleri

Kedilere verilen bozulmuş gıdalar kedinin ishal olmasına sebep olur.  Dolayısıyla kediye verilecek olan gıdanın son kullanma tarihine bakmak ve saklama koşullarına dikkat etmek büyük önem taşır.  Kedilerde ishale yol açan diğer bir faktör ise strestir.  Kedinin psikolojisine zarar verir. 

Bakımsız,  ilgisiz, uzun yolda çıkmak ve düzensiz bir beslenme de eklenince stres durumunda ishal problemi yaşanır. Bazı kedilerde ayrıca belirli gıdalara karşı bir intolerans gerçekleşebilir ve farklı reaksiyonlar görülebilir.  Yani kedinin başka bir gıdaya karşı alerjisi olabilir.   Örneğin bazı kedilerde süte karşı alerji vardır ve süt içtiklerinde ona karşı farklı bir reaksiyon gerçekleşir.  Kedide iç parazit bulunduğu zaman da sık sık ishal görülür.

  Parazit türleri genel olarak sudan kaynaklanır ve kedinin sürekli taze su ve temiz su içmesi önemlidir.  Parazit durumundan şüphelendiği takdirde mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır.  Kolit,  kanser,  yan etkisi olan ilaçlar ve bakteriyel enfeksiyonlar ishal görülmesinin diğer sebepleridir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36