Yavru Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?

Muhabbet kuşlarını yavruyken beslemek oldukça zor bir süreçtir.

Hayvanlar 15.10.2021, 15:02 İrem Durak
Yavru Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?

Yavru Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?

Muhabbet kuşlarını yavruyken beslemek oldukça zor bir süreçtir. Bu dönem 0 ila 7 günlük kuşlar için geçerli olmaktadır. Kuşlar boyut olarak çok küçük ve ayrıca çok güçsüzdür.  Bu dönem içerisinde anne; yavrular için kursaklarında özel bir mama hazırlamaktadır. Hazırladığı bu mama ile yavruların ilk 1 hafta gelişimleri çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Anne tarafından hazırlanan mama bu biçimde meydana gelmektedir. Anne muhabbet kuşu kuru tahıl ile beslenip kursakta bu yemleri saklar. Kursak içerisinde saklanmış olan yani bekletilen yemler eriyerek mama kıvamına ulaşır. Mama kıvamında olan bu kuru tahıllar yavrunun sindirim sistemine zarar vermemektedir gelişimlerini en iyi şekilde desteklemektedir. İlk bir hafta bu mama ile beslenen yavrular hızlı gelişim yaşamaktadırlar.

Muhabbet Kuşu Yavruları İçin Kursak Maması Hazırlama

Kursak maması hazırlamak oldukça kolay. Muhabbet kuşu yavru beslemek isteyenler bir tane yavru yedirme aparatı temin etmelidir. Ardından da bebekler için özel hazırlanan bebe bisküvilerinden temin etmelidir. Bebe bisküvileri en az 12 adet tahılın karışımı ile hazırlanırlar. İçerisinde genel olarak çeşitli vitaminler dışında yavru muhabbet kuşlarının gereksinimleri olan B1, B6 ve B12’yi barındırırlar.

Bebe bisküvisi hazırlanmadan 24 saat önce, mama hazırlanacak su, yavru muhabbet kuşlarının yer aldıkları ortamda 24 saat bekletilmelidir. Bundan dolayı suyun ortam ısısı ile aynı olması sağlanmaktadır. Mama hazırlanacak suyun ortam ısısı ile aynı ısıda olması oldukça önemlidir.

Bebe bisküvileri hafif ıslatılarak tamamen eritilmelidir. Ne çok sulu ne de çok kuru olmamalıdır. Muhabbet kuşu yavru besleme aparatının bu mamayı yavaş bir şekilde içine çekmesi gerekir. Hızlı bir şekilde mama enjektör tarafından çekilebilmekteyse çok sulu olmuş anlamı taşır. Biraz daha bisküvi eklemelisiniz.

Muhabbet Kuşu Anne Altında Besleme

Muhabbet kuşu yavru besleme yapabilmeniz için yavru kuşları anneden ayırmanız gerekmez. Anne altında yer alan yavru kuşları beslemek için yuvalıktan kuşları emanet olarak almanız ve yedirdikten sonra yerine koymanız daha doğru olacaktır. Siz Yavru kuşları yuvalıktan tamamen ayırdığınız zaman da anne ve baba yeniden eşleşecek, tekrar yuva kuracaktır.

Yavru Muhabbet Kuşu Besleme Ölçeği Ne Kadar Olmalıdır?

Yavrular için göz kararı olarak ölçek oluşturmak her zaman daha doğru olandır. Bir muhabbet kuşu yavru besleme için şu kadar günlük, bu kadar mg ya da ml değerlerinde mama kullanımı, anlatımı oldukça yanlıştır. Yavru kuşlar boyutlarına, gelişimlerine göre kursak büyüklükleri ve yem sarfiyatları değişiktir.

Muhabbet kuşu yavru besleme yapan ya da yapmak isteyen kişiler yavru besleme aparatı ile mama enjekte ederken, yavru kuşun kafasını baz almalıdır. Kursak, kafa büyüklüğünde şiştiği zaman yeterince doyurulduğu anlaşılır. Yavru kuşlar büyüdükçe yem ihtiyaçları da artmaktadır. Mamayı hazırlarken taze olmasına özen gösterin. Mama hazırlandıktan sonra bekletilmemesi önerilir. Tüketim yapılacak miktarda hazırlanmalı ve dakikalar içerisinde bitmelidir.

Muhabbet Kuşlarının Yavruları Ne Zaman Yem Kırar?

Muhabbet kuşu yavru besleme yapılırken en çok merak edilen konulardan biridir. Ne zaman kuşum yem yemeye başlar? Evet 35 günlük yavru bakım sürecinden sonra artık tek başına yem tüketecek boyuta ulaşmış olur. 32 Günlük olan yavrular için özel yumurta mamaları hazırlamanız gerekir. Yuvalıktan yavru muhabbet kuşlarınızı çıkarın ve bir masa üzerinde serbest bırakın. Masanın ortasına mama tabaklarını koyun. Mama üzerine muhabbet kuşu yemi serpiştirip yavru kuşlarınızın yem kırmalarına yardımcı olun. 35 Günlük olan kuşlar bundan sonra tek başlarına beslenmeye başlayacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01