Köpeklerde İç Parazit Ne Kadar Sürede Geçer?

Köpeklerde paraziter tedavi ile koruma hem hayvan dostlarımız hem de bizim sağlığımız için oldukça önemlidir.

Hayvanlar 02.04.2021, 16:32 İrem Durak
Köpeklerde İç Parazit Ne Kadar Sürede Geçer?

Köpeklerde İç Parazit Ne Kadar Sürede Geçer?

Köpeklerde paraziter tedavi ile koruma hem hayvan dostlarımız hem de bizim sağlığımız için oldukça önemlidir. Paraziter tedavi ile koruma genel anlamda ektoparazitler (dış parazitler) ile endoparazitler (iç parazitler) olarak 2 kategori altında sınıflandırılabilir. Rutin bir şekilde yapılan tedavi ve koruma aşıları da iç parazit aşısı ile dış parazit aşısı olarak 2 kategoride incelenebilir. Köpeklerde genel olarak paraziter mücadele ortalama 45 günlükken başlar.

Köpeklerin Dış Parazitleri (İnsektisit - Akarisit)

Rutinde uygulanmakta olan dış parazit aşıları aslında ense damlası olarak kullanılmaktadır. Bu ense damlaları köpekleri pire (Ctenocephalides sp.) ve kene (Rhipicephalus sp., Dermacentor sp. ve Ixoides sp.) benzeri dış parazitlere karşı kalkan gibi korumaktadır. Bir de köpeklerde cilt problemlerine de sebep olan pireler ya da ısırıcı bitlerin yaratmış oldukları enfestasyonların kontrolünde kullanılmaktadır. Köpekleri bu faktörlere karşı ortalama olarak 2 ay süre ile koruma sağlamaktadır. Yaz aylarında ve enfestasyon yoğunluğuna ilişkin olarak da 1 ay süre ile etkili olmaktadır. 2 ayda bir, yaz aylarında ise ayda bir tekrarlanmalıdır.

Köpeklerin İç Parazitleri

Rutinde uygulanan iç parazit aşıları tablet ya da enjeksiyon biçiminde uygulanmaktadır. İnsanlarda bulunan Ekinokokkozis, kist şeklindeki kist hidatik’e karşı da koruma sağlayan aşı olmaktadır. İç parazit aşıları köpekleri nematod ile sestodların yol açmış olduğu karışık enfeksiyonların tedavisinde ve korumasında etkili olmaktadır. Ascaritlere (Toxocara canis, Toxascaris leonina (yetişkin ile geç immature formlar). Kancalı kurtlara (Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala) kamçı kurduna (Trichuris vulpis) sestodlara (E. granulosus, E.multilocularis, T. pisiformis, T. hydatigena, T. taeniformis) karşı ortalama olarak 3 ay süre ile koruma sağlamaktadır. 3 ayda bir aşı tekralanmalıdır.

Dış parazit türlerinden mide ve bağırsak parazitleri baba olacak veya gebe kalacak olan köpekte de oldukça önem taşır.

Köpeklerde İç ve Dış Parazit Mücadelesinde Ne Yapılmalıdır?

Eğer hijyen ortamı gerektiği kadar sağlanamazsa, bizler de problemler yaşayabiliriz.  Köpeklerimizin sağlığını tehdit etmekte olan pire, kene benzeri dış parazitler ile tenya, kurt gibi iç parazitler de insanlara geçebilmektedir.

Kedi ve köpek gibi evcil canlıların bağırsaklarında bulunan parazitler, yumurtalarını bu canlılarımızın dışkısına bırakmaktadır. Dışkı ile dışarı atılmakta olan yumurta ise etrafa yayılmakta ve kendi hijyenini kendini yalayarak gerçekleştiren bu dostlarımızın tüyleri arasına da girmektedir.  Bu şekilde evcil canlı ile temasta bulunmakta olan insanlara da farklı yollardan bulaşabilecek enfeksiyonlara neden olabilir.

Parazit taşıma ihtimali bulunan evcil canlılar, kesinlikle ilaçlanmalı, hijyen kurallarına uyulmalı ve temizliğe dikkat edilmeli; zamanında iç / dış parazit ile aşı uygulamaları yaptırılmalıdır.  Gerektiği takdirde de evlerin dış ortamları ile içinin de ilaçlanması gerekebilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36