Evde hayvan beslemek günah mı?

Kedi- köpek abdesti bozar mı?

Hayvanlar 09.01.2021, 16:25 İrem Durak
Evde hayvan beslemek günah mı?

Evde hayvan beslemek günah mı?

Kedi- köpek abdesti bozar mı?

Gündelik hayatta birçok konu bazı durumlarda din engeline takılabilmekte. Bunlardan biri de evcil hayvanlar konusu... Adı üzerinde evcilleştirilmiş ile evde beslenmesine uygun olarak nitelendirilmekte olan bu hayvan türlerini evde beslemenin temizlik kuralları çerçevesinde İslam dinine aykırı görüşlerini savunmakta olan din adamları bu sebeple zaman zaman hayvan severlerle de çatışabilmekte.

Son olarak İstanbul’da yaşamakta olan Dr. Zuhal Eşmen’in Doberman türü köpeğinin eşi tarafından “abdest bozduğu” sebebiyle başka bir kişiye verilmesi üzerine çıkan haberlerde yer alınca tartışma tekrar alevlendi.

“Köpek giren eve melek girmez” şeklinde söylemlerde bulunanlarla, mezhebe göre değişir diye söyleyenler, “Hayvanları korumayı bilmeyen toplum nasıl adam olur?” söylemleriyle karşı karşıya kalanlar, bugünün polemiği oldu. Peki evde hayvan beslemek günah mı?

Peygamber Efendimizin kucağında uyuyan bir kediyi rahatsız etmemek için, üzerindeki parçayı kestiği anlatılırken, “Evde hayvan beslemek günah” gibi düşüncelerin yaygınlaşması neden? Peki evde hayvan beslemek günah mı?

Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma BALKANLI:

Evde hayvan beslemenin günah olması ve günah diye evde beslenmekte olan hayvanın da sokağa bırakılması gibi düşünceler oldukça yanlıştır ve insanlık dışı olmaktadır. İnsan olmak, birtakım şeyleri toparlamak, bir şeylere sahip olmak, göz kulak olmak, koruyup kollamak anlamına gelir. Bireysel olarak hayvanlardan daha güçlüyüz, dolayısıyla da onları koruyup kollamak ve doğada her şeyi paylaşıp, birlikte yaşamamız gerekir. Bazı din adamları, “Eve köpek gelirse, melek girmez” diyorlar. O halde melekler hiçbir zaman hiçbir yerde bulunmamalı, girememeli.

Aydın ve konusunda iyi eğitim alan din alimleri buna bir dur demeli. Bizim dinimiz “Karıncayı bile incitmeyin” şeklinde konuşuyor. Ben hayvanları korumayı annemin söylediği gibi “Karıncanın üzerine bile basma” demesi ile öğrendim. Çocuklarımıza bu merhameti verebilirsek toplumda buna benzer olayları engellemiş olmaktayız. Peygamber Efendimizin kucağında uyumakta olan bir kediyi rahatsız etmemek için, üzerinde bulunan parçayı kesmiş olduğu anlatılırken, “Evde hayvan beslemek günah” gibi düşüncelerin yaygınlaşması niçin?

‘Sağlık endişesi ile günahtı, artık her şeyin ilacı var’

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül RONA:

Bir mezhepte bulunan insanlar, “Köpek mundardır” şeklinde belirlemişler. Evde köpek beslemenin veya kedi beslemenin günümüzde artık herhangi bir sakıncası yok. Eskiden hayvanlarda parazitler bulunurdu, şimdi bu parazitlere karşı ilaçlar, iğneler bulunuyor. Bunları da evinde hayvan besleyen, biraz uygarlık düzeyine erişen kişiler biliyorlar. Aydan aya ya da üç aydan üç aya bu tabletlerden faydalanıyorlar. Dinimiz sağlığa önem veriyor. Ancak evcil hayvanlarda böyle bir durum bulunmuyor çünkü her şeyin ilacı var. Bir köpeğin evden uzaklaştırılışı çok saçma, etiğe uymuyor. Evde hayvan beslemenin günah olduğuna inanmamaktayım. Genel olarak kişilerin canını acıtması adına hayvanları kullanıyorlar ve dini nedenleri gerekçe olarak sunuyorlar. Esas bu günah.

‘Bazı mezheplerde hayvan günahtır ve abdest bozar, bazılarında ise böyle bir şey yok’

Şafii mezhebinde evlerde köpek beslenmesi abdest bozmaktadır ve günahtır. Şafiiler köpeğin değmiş olduğu yerleri keserler. Sünnilik ya da Hanefilikte ise böyle bir kural bulunmamaktadır.

İlahiyatçı - Yazar Prof. Beyza BİLGİN:

Müslümanlığın Şafii mezhebine göre şahısların eteklerine ya da üzerinde bulunan herhangi bir şeye değiyor olsa bile evde köpek beslenmesi abdest bozmaktadır. Hanefilikte ya da Sünnilik ile kural böyle olmamakta ama Şafii mezhebinde kural böyle olmaktadır. Şafii mezhebine mensup olan müslümanlar için evde köpek beslemek günah olmaktadır. Eşler arasında da bazı zamanlarda bu mesele ile ilgili sorunlar gelişiyor. Mesela, bir kadının oldukça sevdiği köpeği abdest bozabilir diye eşi tarafından evden atılmaktadır. Kadına da şunu sormak gerek bu olayda: Eşinin mezhebini bilmiyor muydu da köpeği eve alıyor? Mezhebe göre evcil hayvan besleyip beslememe konuları farklılık gösteriyor. Bunlar Kuran-ı Kerim’de olmayan şeyler değildir. “Allah böyle söyledi” diye de bir şey bulunmuyor fakat insanların kendi yargılarıdır. “Evde köpek istemiyorum” şeklinde söyleyen kişilere de kızamamaktayız, kendi görüşleridir, bu şekilde düşünüyorlardır, saygı duymak gerekir. Ev halkı ortak bir noktada buluşmalıdır. Birisi “Köpek yalnızca balkonda dursun” söyleyebilir. Ortak alanda kalınıyorsa ortak kararlarla çözmeleri gerekmektedir. Ancak genel olarak Şafii mezhebinde evde köpeğin beslenmesi günah olmaktadır, öteki mezheplerde böyle bir kural yoktur.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36