Evcil Hayvan Sigortası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Evcil hayvan sigortası sevimli dostlarımızın bir sağlık problemi ile karşılaşma durumu karşısında ortaya çıkabilecek tedavi masraflarının karşılanmasını kapsamakta olan bir uygulamadır.

Hayvanlar 10.04.2021, 15:32 İrem Durak
Evcil Hayvan Sigortası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Evcil hayvan sigortası sevimli dostlarımızın bir sağlık problemi ile karşılaşma durumu karşısında ortaya çıkabilecek tedavi masraflarının karşılanmasını kapsamakta olan bir uygulamadır. Acil ve beklenmedik sağlık problemleri ile karşılaştığında mümkün olan en iyi tedavinin uygulanması için olanak sağlayan ve evcil hayvan sahiplerini maddi olarak desteklemekte olan bu sigortanın belirli şartları ve sınırları vardır. Evcil hayvan sigortası yurt dışında oldukça yaygın görünen bir uygulama olmakla beraber son zamanlarda ülkemizde de rağbet görmeye başlamış ve giderek yaygın hale gelmiştir. Peki evcil hayvan sigortası nedir ve nasıl yapılır?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Evcil hayvan sigortası tıpkı özel sağlık sigortası şeklinde işleyen fakat evcil sevimli dostlarımızı kapsayan bir sigorta türüdür. Bu sigortanın kapsamı şirketlere ve sunulmakta olan poliçelere göre farklılık göstermektedir. Hayvan sigortalama özellikle hayvancılık ile uğraşmakta olan kişiler arasında çok yaygın olarak yapılan bir işlem olsa bile evcil hayvanların sigortalanması henüz yeni yeni rağbet görmeye başladığından ötürü sigorta poliçeleri arasında çok önemli derecede farklılıklar olabileceği göz önünde yer almalıdır.

Evcil Hayvan Sigortası Kapsamı?

Bu sigorta kapsamında ilk akla gelenler kediler ve köpekler olsa bile bazı sigorta şirketleri ise evde yaşayan sürüngen, balık, kemirgen ve kuş gibi dostların; evcil olmaları şartı ile sigortalanmasına olanak tanır. Kedi ve köpekler için gerçekleştirilen sigortalama işlemlerinde sigorta başlangıcı ile beraber bir çip gönderilmekte ve yapılacak bütün işlemlerin bu çip üstünden takip edilmesi sağlanır.

Türkiye'de beslenmesi, üretimi ve satışı yasaklanmakta olan ırklar bu sigortalardan faydalanamamaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmelikler kapsamında birtakım ırklar için Türkiye'de sahiplendirilemez, beslenemez, satılamaz, hediye edilemez veya ülkeye sokulamaz kuralı bulunmaktadır. Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi kanun kapsamına alınan türler sigorta dahilinde bulunmayabilir.

Evcil Hayvan Sigortası Yaptırılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evcil hayvan sigortalama süreci içerisinde poliçenin dikkatli bir biçimde değerlendirilmesi gerekir. Kapsamının net bir biçimde anlaşılması ve evcil hayvanın bulunduğu bölgede sigorta kapsamında hizmet veren kliniklerin öğrenilmesi gerekmektedir.

Evcil hayvan sigortası fiyatları sigorta şirketine, poliçe kapsamına ve evcil hayvanın genel sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple birden fazla sigorta şirketinden teklif alarak değerlendirme yapılması en kapsamlı ve ekonomik sigortayı bulmayı kolaylaştıracaktır. Poliçe kapsamını incelerken hangi kliniklerin, tedavilerin ve uygulamaların kapsama alındığına bakılması da oldukça önemlidir.

Pek çok sigorta poliçesi kapsamında mikroçip uygulaması bulunmaktadır. Sigortanın başlangıcı için firma tarafından gönderilmiş olan mikroçipin sigortaya konu olan evcile, yetkili veteriner tarafından uygulanması gerekmektedir. Mikroçip takılma işleminin gerçekleşmediği ya da yetkili klinik tarafından yapılmadığı durumlarda sigortadan faydalanılamaması söz konusu olmaktadır.

Evcil hayvan sigortaları;

• Düşmeye bağlı yaralanmalar,

• Trafik kazaları,

• Yanma, elektrik çarpması gibi durumlar için,

• Sıcak ya da soğuk hava nedeni ile meydana gelen sağlık problemleri,

• Yabancı isim yutma ya da başka bir sebeple boğulma tehlikesinin ortaya çıkması gibi tedavi ihtiyacı doğan durumlarda poliçe kapsamındaki kliniklerde yapılan tedavileri kapsamaktadır.

Evcil hayvan sigortası yaptırılırken sigortaya konu olan evcilin aşılarının tam olması, kronik bir sağlık probleminin olması, evcilin 6 aydan büyük bir de 10 yaşından küçük olması da önemli bir kriter olmaktadır. Evcil hayvan sigortası kapsamında yıllık olarak düzenli kontroller, tırnak ve tüy kesimi, göz ve kulak temizliği gibi ek hizmetler de alınabilmektedir. Fakat tüm bu hizmetlerin poliçede hangi koşullarla belirtildiğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu sigortalar yaptırıldığında teminatların incelenmesi de önemli olmaktadır. Acil durum teminatı, kayıp arama teminatı ile mali mesuliyet teminatı benzeri farklı teminatların kapsamının ve karşılamış olduğu meblağların öğrenilip sigortaya karar verilmesi tavsiye edilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11