Yazma güçlüğü olarak bilinen Disgrafi nedir?

Hak arasında Disgrafi olarak bilinen disgrafi nedir?

Gündem 16.05.2020, 14:30
Yazma güçlüğü olarak bilinen Disgrafi nedir?

Okula yeni başlamış çoğu çocuk öğrenme zorluğu yaşamıştır. Bunların bir kısmı geçici olsa da seviye olarak kontrol edilmeli. Bazıları öğrenme bozukluklarına işaret ediyor olabilir. Öğrenme bozuklukları, konuşma ya da yazma yetimizi etkilemekte. Bununla birlikte de günlük yaşantımızı olumsuz etkiliyor.

Öğrenme bozukluklarından biri de disgrafi olarak anlandırılan yazı yazma güçlüğü. Disgrafi nedir, belirtileri nelerdir?Öğrenme güçlüğü, pek çok çocuğun başına gelen bir durum. Öğrenme güçlüğü, okuma, yazma, dinleme ya da konuşma gibi alanları kapsıyor.

disgrafi

İlkokulda okuyan çocuklarda anneleri, öğretmenleri tarafından farkedilebilen bu durum daha çok harflerin yerini karıştırma, harfleri ters yazma veya sayıları ters yazma şeklinde oraya çıkar.

Öğrenme bozukluğu ilk kez 1962 yılında tanımlanan konuşma, dinleme, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik yeteneklerinin kazanılmasıyla kendini gösteren bir gelişim bozukluğu türüdür. 

disgrafi

NASIL OLUŞUR?

Uzmanlara göre yazma güçlüğü doğuştan gelen bir sorun olduğu gibi sonradan merkezi sinir sisteminin işleyişinde oluşan bir bozulmayla da ortaya çıkabilir. Ancak uzmanlar bunun kesinlikle zekayla bağlantılı olan bir durum olmadığını. Aksine disgrafik çocukların çoğunluğunun normal veya ileri zekalı olduğu belirtiliyor.

Öğrenme güçlüğü, disleksi, disgrafi ve diskalküli olarak ayrılıyor. Disleksi; okuma, disgrafi; yazma, diskalküli ise aritmetiksel bir bozukluk. Disgrafi; yazı yazma bozukluğu olarak bilinir. Buna sahip olan kişi bazı harf rakam ve sözcükleri ters yazıyor ya da sözcükler arasında boşluk bırakmadan yazabilir.

Disgrafik kişiler çoğunlukla; b-d, m-n, ı-i, d-t, g-ğ, g-y gibi harfleri karıştırır. Bazı sözcükleri ise birkaç parçaya bölerek yazar

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Disgrafi genellikle şu şekillerde kendini belli eder:

– Karmaşık ve okunaksız el yazısı
– Karışık ve düzensiz defter tutma
– Yaşıtlarına kıyasla daha yavaş yazı yazma
– Tahtada yazılanı veya öğretmeninin söylediği yazıları yazmakta güçlük çekme
– Noktalı ve noktasız harfleri karıştırma (u-ü, o-ö, ı-i, c-ç)
– Birbirine benzeyen harf ve sayıların yazımında yanlışlar yapma (6-9, b-d, p-q)
– Noktalama işaretlerini kullanmama
– Hecelerken hata yapma, kelimeleri bölerek yazma ve yanlış ayırma

 Genellikle İlkokulda farkedilen bu sorunun erken teşhisi oldukça önemlidir. Bu süreçte aktif olan anne-baba ve öğretmenlere büyük rol düşmektedir. 

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Disgrafi tedavi edilebilen bir problemdir. Uygun tedavi ile Yüzde 100’e yakın bir iyileşme sağlanabiliyor. Ancak tabii ki durumun erken fark edilmesi bu noktada büyük önem taşıyor. Eğer çocuğunuzda disgrafik belirtiler gözlemlediyseniz, bir uzmana başvurup destek almanızda oldukça önemlidir. 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11