Yalan haberin her türlüsüne ceza!

Uzun bir süredir gündemde yer alan sosyal medya düzenlemesi için TBMM açılır açılmaz harekete geçilecek.

Gündem 01.09.2021, 15:27 İrem Durak
Yalan haberin her türlüsüne ceza!

Yalan haberin her türlüsüne ceza!

Uzun bir süredir gündemde yer alan sosyal medya düzenlemesi için TBMM açılır açılmaz harekete geçilecek. Beklenen düzenleme içerisinde bireysel hak ve özgürlükler korunacak. Yasaya göre yalan haber yaparak haberleri yayana 5 seneye kadar hapis cezası verilebilecek, sosyal medya sağlayıcılarına paylaşımları kaldırmaları adına 24 saat süre tanınacak, yapmazlarsa 5 milyon liraya kadar para cezası verilebilecek.

Sosyal medya düzenlemesinde hangi suçların soruşturma kapsamında yer alacağına dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün 2. fıkrası kapsamındaki kriterlere göre belirlenecek. Buna göre güvenliği tehdit edici, kamu düzenini bozmuş olan, suçu ve suçluyu öven, başkalarının kişilik halklarına saldırı gerçekleştiren bulunanlara ceza ve yaptırım yapılacak.

Teklifin yasalaşması ile beraber adliyelerde yer alan Bilişim Suçları Bürosu daha aktif çalışılacak. Düzenleme ile birlikte Türk Ceza Kanunu'na sosyal medya suçları da eklenmiş olacak. Sosyal medya üzerinden yalan haber yaymakta olan ve yapanlara 5 seneye kadar, hakaret eden kişiye 2 seneye kadar hapis cezaları düşünülüyor.

24 Saat Süre Tanınacak

Düzenlemenin iki ayağı bulunacak. Bunlardan biri sosyal medya sağlayıcıları, diğeri ise bu suçları işleyen kişiler olacak. Sosyal medya sağlayıcılarına paylaşımları kaldırabilmeleri için 24 saat süre verilmesi, bunu yapmadıkları durumda da para cezası verilmesi gündemde yer alıyor. Bu para cezası 5 milyon TL'ye kadar yükselebilecek. Sosyal medya sağlayıcıları cezalara rağmen paylaşımları kaldırmazlar ise en son yaptırım ise Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması olacak.

AK Parti, Singapur, Almanya, Rusya ve Avustralya örnekleri inceleniyor. 2017 senesinde Almanya'da yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesine göre nefret söylemi içermekte olan, başkalarının haklarını ihlal eden hesapların 24 saat içerisinde sosyal medya sağlayıcıları tarafından kaldırılması zorunluluğu yer alıyor. Paylaşımları kaldırmayan sosyal medya sağlayıcılarına 50 milyon avro para cezası kesiliyor.

Singapur'da ise bu tür eylemlerde bulunan kişilere 10 seneye kadar hapis cezası veriliyor. Rusya sosyal medya platformlarına bu tür paylaşımları 24 saat içerisinde silme zorunluluğu uygularken, bunu gerçekleştirmeyen sosyal medya sağlayıcılarına 1,5 milyon ruble cezası kesiliyor. Avustralya'da ise sosyal medya sağlayıcılarına cirosunun yüzde 10'u kadar para cezası kesiliyor. Bütün bunları değerlendiren AK Parti, Almanya modeline sıcak gözü ile bakıyor.

Sosyal medya ile alakalı olarak geçen sene ilk adım atılmış, sosyal medya sağlayıcılarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu verilmişti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04