Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2021

Vatandaşlarımız yurtdışına çıkmak ya da herhangi bir sebepten yurtdışına gitmek durumunda pasaporta ihtiyaç duymaktadır.

Gündem 22.12.2020, 15:30 İrem Durak
Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2021

Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2021

Vatandaşlarımız yurtdışına çıkmak ya da herhangi bir sebepten yurtdışına gitmek durumunda pasaporta ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple uluslararası seyahat edebilmek için pasaport çıkarılması şart olmaktadır. Pasaport çıkarmak için belirli belgelerin hazır olması gerekmektedir. Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2021 için merak edenler bu yazımızı okuyabilirler.

Pasaport genel olarak ülkelerin hükümetleri tarafından vatandaşlarına verilen ve uluslararası seyahat edebilmek amacı ile kimliğini belgeleyen seyahat belgesine verilen isimdir. Pasaport çıkarmak isteyen vatandaşlarımızın izlemesi gereken belirli yollar ile gerekli evraklar bulunmaktadır. Peki pasaport için gerekli evraklar 2021 hangileridir?

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport almak isteyen vatandaşlarımızın ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almaları gerekir. Bir de başvuruya gelinmeden önce vatandaşların harç ile defter bedellerini bankaya yatırmaları şartı aranır. Pasaportlar için gereken belgeler pasaportun türüne göre farklılık gösterebilir. Pasaport çeşitleri şunlardır:

- Umuma Mahsus Pasaport

- Hizmet Damgalı Pasaport

- Hususi Damgalı Pasaport

- Geçici Pasaport

- Diplomatik Pasaport

- Göç İdaresi Müdürlüğünce Verilen Yabancılara Mahsus pasaport

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bu pasaport çeşitlerinden birini almak isteyen vatandaşlarımız Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2021 listesini merak etmektedir. Birçok pasaport çeşidi vardır. Bunlardan Umuma Mahsus Pasaport türü en fazla kullanılan pasaport türüdür. Umuma Mahsus pasaport öteki ismi ile Bordo pasaport herkese verilebilen bir pasaport türüdür. Bordo pasaportu olan vatandaşlar vizesiz girilebilen ülkelere bu pasaportları ile giriş yapabilmektedir. 6 ay ve 10 yıl süre ile verilen bu pasaport 38 sayfadan oluşur. Bordo pasaport için gerekli belgeler şunlardır:

- TC kimlik belgesi

- Biyometrik fotoğraf ( Son 6 ayda çekilmiş olması lazım)

- Kısıtlı ve ergin olmayan vatandaşlarımız için muvafakatname

- Harçsız yapılacak başvurularda öğrenci belgesi

- Pasaport için defter ile harç ücretinin ödenmesi

- Var ise eski bir pasaport

Pasaport Harç Ücretleri

Pasaport için harç ücretleri pasaportun süresine göre farklılık göstermektedir. 6 ay ya da 4 sene olmak üzere fiyatlar değişkenlik gösterir. 2020 yılında pasaport defter ücreti 160 TL’dir. Pasaport başvurusu yapılmadan önce vatandaşların harç ile defter bedelini gerekli bankalara yatırmış olmalıdır. Pasaport harç ücretleri ise şunlardır:

- 6 aylık pasaport için 208,30 TL,

- 1 yıllık pasaport için 304,40 TL,

- 2 yıllık pasaport için 497,00 TL,

- 3 yıllık pasaport için 705,90 TL,

- 4 ile 10 yıl arası pasaport için 994,80 TL olmaktadır.

Bu ödemenin ve defter bedelinin ödenmesinden sonra başvurular yapılmaktadır. Başvurulardan sonra sonuç olumlu olursa başvurular genel olarak en geç 7 iş günü içerisinde belirlenmekte ve adrese teslim edilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04