Örgüt kültürü nedir?

Örgüt kültürünün aileden, toplumda bulunan bütün kurum, kuruluşlar, millet ve devlet ile biçimsel ve biçimsel olmayan bütün gruplaşmalar içerisinde o topluluğun özelliklerini yansıtmakta olan ve çevresi ile ilişkilerini düzenlemekte olan bir konu olduğu ifade edilmektedir.

Gündem 15.04.2021, 17:54 İrem Durak
Örgüt kültürü nedir?

Örgüt kültürü nedir?

Örgüt kültürünün aileden, toplumda bulunan bütün kurum, kuruluşlar, millet ve devlet ile biçimsel ve biçimsel olmayan bütün gruplaşmalar içerisinde o topluluğun özelliklerini yansıtmakta olan ve çevresi ile ilişkilerini düzenlemekte olan bir konu olduğu ifade edilmektedir. Peki örgüt kültürü nedir?

Toplumda bir grubun ya da kuruluşun üyesi olabilmesi o topluluğa uyum sağlamayı gerektirmektedir. Uyum sağlamanın ve grup veya kuruluş tarafından istenmenin temel şartı ise, ortak amaçlar, standart ile değerler ve alışkanlıklar, felsefe ve ideolojileri paylaşmanın gereğini ortaya koymaktadır. Üyelerin benzer davranışları, tutumları ve işbirliği içerinde hareket edebilmeleri adına gerekli bir durumdur.

Yukarıdaki açıklamalar altında, örgüt kültürünün aileden, toplumda bulunan bütün kurum, kuruluşlar, millet ve devlet ile biçimsel ve biçimsel olmayan bütün gruplaşmalar içerisinde o topluluğun özelliklerini yansıtmakta olan ve çevresi ile ilişkilerini düzenlemekte olan bir durum olduğu ifade edilmektedir. Bu yüzden örgüt kültürü, "bir örgüt üyelerinin paylaşmış oldukları anahtar değerler, normlar, standartlar, inançlar ile anlayışlar topluluğu" olarak tanımlanabilmektedir. Bir örgüt içerisinde yaşamakta olan ve onun üyesi bulunan kimseler, davranışları ve örgütün kültürel özelliklerini benlikleri için sindirerek davranışları adına ahlaksal tavırlar, köklü gelenekler ve alışkanlıklar edinmektedirler.

Örgüt kültürü, o örgütlerin çevrede tanınmasını, toplumsal standartlarını, değerini, çevrede bulunan diğer örgüt ile bireylerle alakalı biçimlerini ve düzeylerini de yansıtmaktadır. Bu fonksiyonu ile kültür, örgütü topluma bağlamakta olan onun toplum içinde yeri, önemini ve hatta başarısını belirlemekte olan en önemli araçlardan biridir. Fakat her örgüt kültürü, içerisinde yaşamış olduğu toplumsal kültürü ve ilişki içerisinde bulunmuş olduğu öteki örgütsel kültürlerin etkilerini taşımış olmakta ve oluşumları içerisinde bu kültürlerin de katkısı yer almaktadır. Kültür çevreye ters düşmemekte aksi durumda da örgüt hayatı tehlikeye girebilmektedir. Ayrıca, çevrenin değerlerine ve normlarına uygun bulunduğu takdirde yeni bir kültür çevreye önemli etkiler gerçekleştirmektedir.

Örgüt kültürünün özellikleri

Birçok düşünürün üstünde fikir birliği oluşturmuş oldukları örgütsel kültürlerin özelliklerini dört farklı grupta toplayabilmek mümkündür.

Örgüt kültürü öğrenilmiş ya da sonradan kazanılan bir olgu olmaktadır; Öteki bir deyimle kültür örgütün faaliyet konusu ile faaliyet sektörü, toplum içerisinde bulunan misyonu, geçmiş dönemlerde bulunan başarılı görevler yapmakta olan ve hala görevde yer alan üst kademe yönetici ile liderlerinin empoze verdiği norm ve davranışlar ile ortaya çıkmaktadır ve bütün üyeleri etkilemektedir. Böylece de üyeler bireysel kültürü oluşturmakta olan bilgi, tutum, inanç, norm, değer ile davranışları öğrenmekte ve kazanmaktadırlar.

Örgütsel kültür, grup üyeleri arasında paylaşılır şekilde olmalıdır; örgütsel kültür her örgüt için ayrıcı bir durum taşıyan, örgütün kendi özelliklerinin ortak ürünü olmaktadır. Örgüte üyeliği bulunan kimse bu ortak ürüne saygı duymalı, inanmalı, onun yaşaması ve geliştirilebilmesi adına örgütte bulunan üyelere ve özellikle yeni iştirak edenler için de sözleri ve davranışları ile mesajlar verilmeli, hikayeler anlatmalı, geçmiş tecrübelerini aktarıp paylaşım yapmalıdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03