Kuş Cennetini Koruma Altına Almak İçin Tünel

Karaismailoğlu, Ankara-Beypazarı-Çayırhan-Nallıhan yolunda bulunan Çayırhan Köprüsü ile Bağlantı Tüneli’nin şantiyesine gezi gerçekleştirdi.

Gündem 25.11.2020, 20:54 İrem Durak
Kuş Cennetini Koruma Altına Almak İçin Tünel

Kuş Cennetini Koruma Altına Almak İçin Tünel

Karaismailoğlu, Ankara-Beypazarı-Çayırhan-Nallıhan yolunda bulunan Çayırhan Köprüsü ile Bağlantı Tüneli’nin şantiyesine gezi gerçekleştirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Buradaki çalışmada 1262 metre uzunluğunda çift tüp tünel ile devamında da 270 m uzunluğundaki çift köprüden oluşmakta. Burayı tünel yapmadan bölünmüş yol olarak geçebilme ihtimali vardı fakat Nallıhan Kuş Cenneti’ni korumak adına bu tüneli inşa edeceğiz.” Dedi.

Karaismailoğlu, tünel ile köprü inşaatlarının yaban hayatı ile kuşların etkilenmemesi için büyük bir özveri ile hazırlandığında dikkat çekip şu şekilde devam etti: “Yapılan bu projeler sayesinde burası büyük değer kazanacak ve ulaşım daha da kolaylaşacak. Burası Sarıyer Barajı’nın bir kolu olan Aladağ Çayı üstünde bulunmaktadır. Yine burada köprü ile tünel imalatları 2021 senesinin sonunda tamamlanıp eksik olan 23 kilometrelik yolun da ihalesi yapıldıktan sonra Ankara-Nallıhan arasındaki konforlu, emniyetli bir yola kavuşulacak ve bölgenin değerine değer katılacak.” Dedi.

‘İhaleler Kısa Sürede Yapılacak’

Proje ile ilgili bilgiler paylaşan Karaismailoğlu, şunları ekledi:” bulunulan proje, Ankara – Yenikent- Ayaş- Beypazarı- Nallıhan yolu. Toplamda 140 kilometrelik yoldan bahsetmekteyiz. Bu yolun 112 kilometresi bölünmüş yol olarak tamamlanırken 5 kilometresinde ise bölünmüş yol imalatları devam ediyor. Bulunulan noktadan Nallıhan arasındaki 23 kilometrelik bölünmüş yol olmayan bölüm. İnşallah bunun da kararını verdik ve ihale sürecini başlattık. Bu yolu da en kısa sürede ihalesini yapıp Nallıhanlılara ve Ankaralılara kazandıracağız.” Dedi.

Şantiye Gezisine Milletvekilleri De Eşlik Etti

Şantiye incelemesinden önce Nallıhan Belediyesi ile AK Parti Nallıhan İlçe Başkanlığını ziyaret eden Karaismailoğlu’na AK Parti Ankara milletvekilleri Nevzat Ceylan, Zeynep Yıldız, Asuman Erdoğan ve Orhan Yeğin eşlik etti.

Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan’da bulunan Kuş Cenneti 425 hektarlık bir alana sahip. Bugüne kadar Kuş Cenneti’nde 191 türde kuş görülmüş. Bazıları leylek, angut, karabatak, elmabaş, patka, sakarmeke, turna, karabaş martı, keklik, atmaca, bıldırcın, çulluk, sutavuğu, kaz, yeşilbaş, şahin, kartal, kaşıkçı, doğan, Mısır akbabası, balıkçıl kuş türleri. Özellikle de burada leylekler göze çarpıyor.

Ayrıca Nallıhan Kuş Cenneti kuşların göç yolu üzerinde de bulunduğundan dolayı sonbahar ve ilkbaharda göç eden göçmen kuşlar için barınak görevi sağlamakta. Bölgedeki sulak alan da kalabalık kuş gruplarını buraya çektiğinden dolayı kış aylarında binlerce su kuşu da burada barınıyor. 1994 senesinde Milli Parklar, Av ve Hayvan Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış. Burada insan faaliyetleri sınırlandırıldığından dolayı avcılık da yasak.

Doğa ve keşif severlerin, kuş gözlemcilerinin ve fotoğrafçıların uğrak alanlarından biri olan Nallıhan Kuş Cenneti’nin de bir adet merkez olması üstüne 3-4 adet farklı kuş gözlem evi bulunmakta. Merkez binada kuş cenneti ve kuşlar ile ilgili genel bilgilere ulaşmak mümkün.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12