Kan grubunun koronavirüse etkisi var mı?

Kan gruplarının koronavirüsün ağır ya da hafif atlatılmasında etkisinin olduğu iddiası Alman bilim insanları tarafından öne sürüldü. Bilim insanlarına göre kan grubu A olanlarda virüs daha ağır seyrederken 0 grubunda daha hafif atlatılıyor.

Gündem 21.06.2020, 15:39 İrem Durak
Kan grubunun koronavirüse etkisi var mı?

Tüm yurdu etkileyen koronavirüs salgınını kimileri hafif bir şekilde atlatırken kimileri ise günlerce solunum cihazına bağlı atlatıyor. Bazı insanları nefes darlığından başlayarak ölüme kadar sürükleyen bu hastalık bazılarında semptom bile göstermeyebiliyor. 

Bilim insanları da bu farkın nedeni hakkında araştırmalar yapmaya başlarken "New England Journal of Medicine" adlı tıp dergisinde yayınlanan son araştırma göre bu duruma kan grubunun neden olduğunu ortaya koyan önceki araştırmaları destekler nitelikte.

Daha önce de  Kiel Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı bilim insanları tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre kan grupları koronavirüs seyrini oldukça etkiliyor.  Virüs, kan grubu A olan kişilerde diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha şiddetli seyrediyorken kan grubu 0 olanlarda ise enfeksiyonun şiddeti, diğer gruplara göre yüzde 50 oranında daha düşük seyrediyor.

Yine yapılan bir araştırmaya göre İtalya, İspanya'da bulunan 7 farklı koronavirüs hastanesindeki 1610 yoğun bakımda oksijen tedavisi gören  hastaların kan örnekleri incelendi. Yine aynı ülkede bulunan rastgele 2 bin 205 kişi seçerek kontrol grubu oluşturlarak bu kişilerin kan örnekleri ve genetik yapıları inceledi.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından David Ellinghaus  yapılan araştırmalar sonucunda yazdığı raporda şu bilgilere yer verdi,  "Bu büyük veri toplamı sayesinde genom üzerinde COVID-19’un seyrini şiddetlendiren ya da hafifleten ilginç bölgeleri tespit ettik" 

Kromozom 9  üzerinde ağır COVID-19 vakalarında görülen bir gen varyantını teşhis ettik. Burada kişinin kan grubuna bağlı olarak AB0 Geni bulunuyor. A grubu hastalar COVID-19 enfeksiyonuna yakalanmaları halinde nefes darlığı çekmek bakımından daha yüksek risk taşıyor. 0 grubu ise bu bakımdan daha korumalı.

Yapılan araşrtırmalar ile  Kromozom 9’un yanı sıra Kromozom 3 üzerindeki genetik varyantın da büyük bir etki yarattığını tespit edildi. Bu varyanta sahip insanlarda hastalık iki kat daha ağır geçiyor. Ağır hastaların çoğu A grubu kan grubuna sahip. 

 Franke, "Sonuçlar bizim açımızdan son derece heyecan verici ve şaşırtıcıydı"  diyerek kromozomun 3 bölgesinin de koronavirüs ile iliişkilendirilebilir. "Kromozom 3 ve AB0 kan gruplarının yeriyle COVID-19’un ağır seyrine ilişkin gerçek nedenleri tasvir ettik" Bu da ilaç geliştirme konusunda bir ışık sunuyor. 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11