Görevim bittiğinde yeşil pasaport hakkım biter mi?

Görevim bittiğinde yeşil pasaport hakkım biter mi?

Gündem 10.04.2021, 17:15 İrem Durak
Görevim bittiğinde yeşil pasaport hakkım biter mi?

Görevim bittiğinde yeşil pasaport hakkım biter mi?

Soru: Bir kamu kurumunda 399 sayılı KHK kapsamı içerisinde sözleşmeli personel olarak görev yapmaktaydım. Yeşil pasaport alma hakkım bulunuyorken bu görevimden ayrılıp başka bir kurumda idari hizmet sözleşmesi ile işe başladım. Sosyal güvenlik bakımından 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalışanım. Yeşil pasaport alma hakkım ortadan kalkar mı? Görevim bittiğinde yeşil pasaport hakkım biter mi?

Cevap: 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/A maddesinde yeşil pasaport olarak bilinmekte olan hususi damgalı pasaport hakkından faydalanacaklar sayılmıştır. Buna göre yeşil pasaport isteğinde bulunan memurlar ve diğer kamu görevlilerinin;

- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda çalışıyor olması,
- Birinci, ikinci ve üçüncü dereceli kadrolar karşılık gösterilerek istihdam ediliyor olması,
- T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri birinci, ikinci ve üçüncü derecelerden kesilmek sureti ile sözleşmeli olarak çalıştırılması gerekir.

Ayrıca;
- Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmakta olan belediye başkanları ile bunlardan emeklilik ya da çekilme nedeniyle görevden ayrılmış olanlar,
-Vakıf yükseköğretim kurumlarında en az 15 sene mesleki kıdemi bulunan öğretim üyeleri,
- Görevleri devam etmiş olduğu sürece il ve ilçe belediye başkanları,
- Baro levhasına yazılı olarak bulunan ve en az on beş yıl kıdemi olan avukatlar,
- Yeşil pasaport alma hakkına sahip olanların eşleri ile belli koşulları taşıyan çocukları,
da bu haktan faydalanmaktadır.

Madde hükmünde ek olarak yeşil pasaport alma hakkı varken emekli olan ya da istifa eden kamu görevlilerine de yeşil pasaport verileceği hüküm altındadır.

Kanun hükmüne göre kamuda görevi bulunan sözleşmeli personelden sosyal güvenlik bakımından Emekli Sandığına tabi çalışanlar ile 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesi kapsamındaki yer alan emekli keseneklerinin 1, 2 ya da 3. dereceden kesilmesi kaydı ile yeşil pasaport alabilirken, bunlardan mezkur Kanunun 4/a maddesi kapsamında çalışan kişilerin yeşil pasaport hakkı olmamaktadır.

Sonuç olarak, yeşil pasaport alma hakkı bulunurken istifa eden ve bu hakkın tanınmadığı bir işte çalışmaya başlayan kamu personeline yeşil pasaport verilmesi gerektiği, bu durumda olanların nüfus müdürlüklerine yapacakları başvurularına istifa/çekilme yazısını eklemeleri ve en son görev yapmış oldukları kurumdan alacakları kadro derecesi ile görev unvanını gösterir yazıyı pasaport başvurusunda ibraz etmesinin yeterli olacağı değerlendirilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:02
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:35
Yatsı 20:59