Emniyet müdürünün hesabını 'Truva atı' virüsüyle boşalttılar

Ankara'da cep telefonuna indirmiş oldukları 'Truva atı' adlı virüs programı ile bütün bilgileri ele geçirilen emniyet müdürü A.A.'nın hesabında yer alan 61 bin 258 lira çekildi, bankaya talimat verilerek, 135 bin lira da kredi çekildi.

Gündem 13.04.2021, 19:45 İrem Durak
Emniyet müdürünün hesabını 'Truva atı' virüsüyle boşalttılar

Emniyet müdürünün hesabını 'Truva atı' virüsüyle boşalttılar

Ankara'da cep telefonuna indirmiş oldukları 'Truva atı' adlı virüs programı ile bütün bilgileri ele geçirilen emniyet müdürü A.A.'nın hesabında yer alan 61 bin 258 lira çekildi, bankaya talimat verilerek, 135 bin lira da kredi çekildi. A.A.'nın şikayeti üzerine başlatılmış olan soruşturmada 20 kişilik suç şebekesi çökertilmiş oldu. Emniyet müdürünün hesabını 'Truva atı' virüsüyle boşalttılar.

Emniyet Müdürü A.A., geçen sene 28 Kasım 2020 tarihinde maaş hesabının bulunduğu bankanın mobil uygulamasına 'güvenlik açığı' uyarısı sebebiyle giriş sağlayamadı. Emniyet müdürü, aynı gün, görevi gereği Sivas'a gittiğinde bankadan arayan bir görevlinin 135 bin lira kredi kullandığını söylemesi üstüne bankanın şubesine gitti. A.A., hesabından 61 bin 250 lira başka bir hesaba EFT işlemi gerçekleştiğini ve kendi adına da 135 bin lira kredi çekildiğini gördü. İşlemleri kendisinin gerçekleştirmediğini, herhangi bir talimat vermediğini, bankadan da kendisine herhangi bir uyarı gelmediğini belirten A.A., Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılmakta olan soruşturma kapsamında A.A.'nın cep telefonu incelemeye alındı.

Cep Telefonuna 'Truva Atı'nı İndirmişler

Cep telefonu üstünde yapılan incelemede, A.A.'nın telefonuna 'yazılımgüncelleme.apk' ismi altında program indirildiği, sonrasında da Android sistem güncellemesi ile türlü izinler talep edildiği belirlendi. 60 farklı virüs tarama motorunda aratılmış olan yazılımın, 24'ü tarafından daha önce tanımlanmış ve sınıflandırılmış olduğu belirlendi. Bu sayede hiç şüphe çekmeden cep telefonları aracılığıyla istenen kişinin bütün bilgilerine ulaşma ve kullanma izinleri vermiş olan virüs programın 'Truva atı' olarak isimlendirilen virüs olduğu belirlendi. Bu virüsün kötü amaçlı yazılımları cihaza yükleyip, dolandırıcılara bir şahsın kendi bilgisayar ya da cep telefonu üstünden yapabileceği bütün işlemleri yapma yetkisi verdiği bulundu. Dolandırıcıların bu şekilde A.A.'nın e-Devlet ve mobil bankacılık sistemine giriş yaptıkları, kredi limitlerini yükselttikten sonra bankanın müşteri hizmetlerini arayıp çeşitli talimatlar vererek hesabını boşalttıkları, sonrasında da işlem kayıtlarını sildikleri tespit edildi.

Para, Kripto Para Uygulamalarına Aktarılmış

Savcılık, paranın bir kısmının Kıbrıs'ta yer alan bir teknoloji şirketinin hesabına, bir kısmının da farklı adlarda hesaplara gönderildiğini, bu hesaplardan da kripto para uygulamalarına aktarım sağlandığını tespit etti. Soruşturma süresince benzer biçimde hesaplarından yüklüce para çekildiğini söyleyen 5 kişi daha Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu. Bu şahısların da aynı yöntemli dolandırıldığını tespit eden savcılığın talimatı ile farklı zamanlarda farklı illerde operasyonlar düzenlendi. Operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bir kısmının Ankara, İstanbul, Gaziantep başta olmak üzere çeşitli illerde yürütülmekte olan başka soruşturmalarda da şüpheli ya da müşteki oldukları bulundu.

8 Kişi Tutuklandı

Şebekenin lideri Batuhan M., yardımcıları Emre Can S., Fırat T. ile beraber 20 kişi hakkında tutuklama talebi çıktı. Bu kişilerden 8'i, çıkarılmış oldukları nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanırken, 12'si adli kontrol şartları uygulanarak serbest kaldı. Soruşturma sonunda da 20 kişi ile ilgili, 'yasak cihaz ve program bulundurmak', 'bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme', 'bilişim sisteminin kullanılması suretiyle hırsızlık', 'bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama' suçları ile ilgili iddianame düzenlendi.

Yorumlar (1)
Ramazan Özer 3 yıl önce
Mağdur emniyet mensubu olunca savcı suçluların yakalanması için elinden geleni yapmış. Mağdur ben olsam Allah muhafaza en az 5 yıl "arıyoruz.. siz de önlem almamissınız" gibi sözler duyardık. Suçlular sert kayaya çarpmış.
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36