Ceza infaz kurumu katibi nedir?

Ceza İnfaz Kurumu Katibi tutuklu ile hükümlülerin dosyalarını yasa ile yönetmelikler çerçevesinde inceleyip işlemlerini sürdüren kişiye denmektedir.

Gündem 30.12.2020, 17:30 İrem Durak
Ceza infaz kurumu katibi nedir?

Ceza infaz kurumu katibi nedir?

Ceza İnfaz Kurumu Katibi tutuklu ile hükümlülerin dosyalarını yasa ile yönetmelikler çerçevesinde inceleyip işlemlerini sürdüren kişiye denmektedir. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü kapsamında olan bu meslekte açık ve kapalı tip ceza infaz kurumlarında çalışmak mümkündür. Peki detaylı bir şekilde Ceza infaz kurumu katibi nedir? İşte cevabı…

Ceza İnfaz Kurumu Katibi Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Ceza İnfaz Kurumu Katibi olabilmek için öncelikli olarak gerekli olan şartların oluştuğundan emin olmakta fayda var. Bu şartlar;

En az lise ve dengi okul mezunu olmak,

Devlet Memuru olmak için yasal bir engeli olmamak,

T.C. vatandaşı olmak,

KPSS tarihi itibarıyla 35 yaşını aşmamış olmak,

Bilgisayar kullanım sertifikası olmak ya da bilgisayar alanında mezuniyeti bulunmak,

Güvenlik soruşturmasından geçmek,

KPSS’den en az 70 puan almak gerekmektedir.

Sayılan tüm şartlar oluştuktan sonra Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün genel olarak her sene açmış olduğu Ceza İnfaz Kurumu Katibi alım ilanına başvuru yaparak süreç başlatılabilmektedir. Bu ilk adımlar atıldıktan sonra klavye sınavına girmek gerekmektedir. Klavye sınavında hazır bir biçimde verilen metinlerin, kullanıma göre q ya da f klavye ile üç dakika içinden az 90 kelimesinin yazılması istenecektir. Bu sınavı da başarılı bir şekilde geçenler arasında mülakatla eleme yapılacaktır. Uygun görülenler hakkında çalışmada sakınca bulunmadığına dair alınacak sağlık kurulu raporundan sonra Ceza İnfaz Kurumu Katibi olarak göreve başlamak mümkündür. Peki Ceza infaz kurumu katibi nedir, görevleri nelerdir?

Ceza İnfaz Kurumu Katibinin Görevleri

Ceza İnfaz Kurumlarında bütün idari birimlerde görev alabilen Ceza İnfaz Kurumu Katibi, genel olarak İnfaz Bürosunda çalışmaktadır. Göreve başladıktan sonra, Ceza İnfaz Kurumunda yer alan hükümlü ve tutukluların suç ve ceza, nakil, tahliye, disiplin, dilekçe, ödül, duruşma gibi işlemlerinin takibini gerçekleştirmektedir.

Cumhuriyet Savcısı’nın mütalaası ve Ceza Hakimi’nin ceza vermesinin ardından hükümlü ve tutukluların suçlarının karşılığı olarak görülen cezaların infazının takibinin yapılmasından Ceza İnfaz Kurumu Katibi sorumlu olmaktadır. Bir Ceza İnfaz Kurumu Katibi; Tüzük, Kanun, Yönetmelik ve Genelgeler doğrultusunda hükümlü ile tutukluların dosyalarının içeriklerine göre açık ceza infaz kurumuna ayrılma, tahliye, denetimli serbestlik müdürlüğüne ayrılma süreleri takip edilir ve işlemleri gerçekleştirilir.

Ceza İnfaz Kurumu Katibi ve Zabıt Katibi Arasında Bulunan Farklar

Ceza İnfaz Kurumu Katibi, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan bir personel iken Zabıt Katibi Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan bir personeldir. Zabıt Katipleri, adliyelerde Cumhuriyet Savcılığı kalemleri ve Mahkeme kalemlerinde görev yapmaktadır. Zabıt Katipleri de Ceza İnfaz Kurumu Katibi gibi işe alım zamanlarında, klavye sınavı ile mülakat gibi aynı koşullara haizdirler.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11