Arefe Günü yapılacak ibadetler…  Arefe Günü nasıl namaz kılınmalı?

Yarın 12 Mayıs tarihi içinde idrak edilecek Arefe Günü'nde okunacak dualar, sureler ve çekilecek tesbihatlar ve zikirler vatandaşlar tarafından araştırılıyor.

Gündem 12.05.2021, 11:59 İrem Durak
Arefe Günü yapılacak ibadetler…  Arefe Günü nasıl namaz kılınmalı?

Arefe Günü yapılacak ibadetler…  Arefe Günü nasıl namaz kılınmalı?

Yarın 12 Mayıs tarihi içinde idrak edilecek Arefe Günü'nde okunacak dualar, sureler ve çekilecek tesbihatlar ve zikirler vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İslam alemi için oldukça önemli olan bugün içerisinde okunacak dualar merak edilmekte. Peki Arefe Günü yapılacak ibadetler…  Arefe Günü nasıl namaz kılınmalı?

Ramazan ayının son günü geldi çattı. Bununla beraber Arefe Günü'nde okunacak dualar, sureler ve çekilecek olan tesbih ve zikirler vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. Bu önemli gün içerisinde okunacak olan dualar merak ediliyor. Peki Arefe Günü hangi ibadetler yapılır?

Peygamberimiz Hz.Muhammed, bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" buyurmuşlardır. Arefe günü bu sebepten ötürü dualar ile geçirilmeye dikkat edilir. İslam dünyasında Arefe günü oruç, dua ve namaz ile geçirilir. Arefe Günü gerçekleştirilecek olan bazı ibadetler şu şekildedir;

Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazının kılınmasının ardından Arefe Duasına başlanılmadan önce göğün altında iki rekat namaz kılınır ve Hak Teala’nın huzurunda günahları itiraf edilerek ikrar edilir. Böylelikle Arafat sevabına nail olunur ve günahlar Allah’ın izniyle bağışlanır.

Mahsus Namaz: Zeval vakti geldiğinde göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir biçimde gerçekleştirerek kılmalıdır. Namazların bitmesinin ardından iki rekat namaz kılmalı. Namazın ilk rekatında Fatiha Suresinin ardından ihlas suresini, ikinci rekatta ise Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresini okumalıdır.

Bu namazdan sonra 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat biçiminde kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinin ardından 50 defa ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.

Arefe günü içerisinde şu namazlar yapılabilir; duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı bir de şükür namazı kılınabilir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid getirmek de yine tavsiye edilen ibadetler arasındadır.

Arefe günü okunacak dualar neler?

Mübarek gün olan Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem şu şekilde buyurmuştur: "Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer yılın küçük günahına kefaret olmaktadır. Aşure günü orucu ise sadece geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olmaktadır."

Arefe bayramı ve gecelerinde mümkün ise eğer 1001 kere ‘Estagfirullahe’l-azime ve etubü ileyh’ diyerek istigfar etmeli ve tesbih namazını kılmalıdır. Resulullah, Arefe günü tekrar şu duayı okurdu: ‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’ Anlamı: "Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır." Bu özel ve anlamlı günde her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olacaktır. Arefe günü İhlas Suresi'nin de okunması gerektiği söyleniyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10