Ankara’da taksicilerle ilgili karar çıktı!

Ankara’daki bütün taksiciler için yeni bir yönerge hazırlayan Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) radikal düzenlemelere gitti.

Gündem 28.12.2019, 20:40 İrem Durak
Ankara’da taksicilerle ilgili karar çıktı!

Ankara’da taksicilerle ilgili karar çıktı!

Ankara’daki bütün taksiciler için yeni bir yönerge hazırlayan Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) radikal düzenlemelere gitti. Artık herkes şoför olamayacak ve 10 yaşından büyük olan araçlar çalıştırılamayacak. Taksiciler için otomasyon merkezleri kurulacak. Şoförler odası ise yeniden düzenleme talebi istedi. Dikkate gidilmediği takdirde ise mahkemeye gidileceği belirtildi.

UKOME, kent merkezindeki ve ilçelerdeki taksilerle ilgili kapsamlı bir ‘Ticari Taksi Yönergesi’ hazırladı. 12 Aralık tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın isteği üzerine hazırlanarak oy çokluğu ile kabul edilen yönergede, taksi ruhsat sahipleri ile şoförlerin hak ve yükümlülükleri, taşıması gereken şartlar, çalışmaları sırasında uyması gereken kurallar, taksi ve taksi duraklarının standart, teknik özellik ve işletim sistemlerinin yapılması, indirme, bindirme ve bekleme yerlerinin düzenlenmesi gibi kurallar düzenlendi. İşte yönergedeki bazı düzenlemeler;

-Taksi modeli 10 seneyi geçemeyecek.

-Suça karışan durağı UKOME kapatacak.

-Belgesiz şoför çalıştırmak yasak olacak.

-Taksiler akıllanacak ve panik butonu takılacak.

Oda ise bu yönergeye karşı çıkarak iptal edilmediği takdirde mahkemeye gideceklerini belirtti. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası ise bu düzenlemenin usuller ile yasaya aykırı olduğunu belirterek itiraz etti. UKOME toplantısında Oda Başkanvekili Cevdet Kavlak, düzenlemenin yönetmelikle yapılması gerektiğini, UKOME ve belediyede yetki olmadığını, Ankara’da 22 şoför odası bulunmasına rağmen yalnızca 2 odanın toplantıya davet edildiğini söyledi. Yetkinin ise odalarda olmasına rağmen yönergelerle esnafın tüm işine karışıldığı gerekçe gösterildi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35