Ankara Cenaze Yemekleri

Cenaze yemekleri, mevlitleri ülkemize oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ölen kişilerin yakınları tarafından hazırlanır.

Gündem 07.12.2020, 17:45 07.12.2020, 23:55 İrem Durak
Ankara Cenaze Yemekleri

                                                                     Cenaze Yemekleri

Cenaze Yemeği Nedir?

Cenaze yemekleri, mevlitleri ülkemize oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ölen kişilerin yakınları tarafından hazırlanır. Ölen kişinin arkasından dua etmek, onu anmak için sevdiklerinin bir araya toplanmasıdır.

Cenaze yemeğinin anlamı , ölen kişilerin yakınlarının taziye için hazırladığı sunumdur. Bu sunumu kişiler isterse evlerinde hazırlayabilir isterlerse bu işi yapan kurumlardan satın alabilirler. Cenaze yemekleri ölen kişilerin 7. Ve 40. Günlerinde yapılabilir. Bunun için birçok menü bulunur. Örneğin Ankara ‘da bu işi yapan kurumlar vardır.Ankara’dan bir yerden bir menü sipariş edebilirsiniz. Menülerin içinde genellikle pilav, tatlı ve yaprak sarma bulunur . Burada ki amaç ölen kişinin ruhunun huzur bulmasıdır. Gelecek olan kişi sayısına göre sipariş verilir ve eve taziye için gelen kişilere dağıtılır.

Bu yemekler sırasında dualar okunur, ilahiler söylenir.Bu yemekler kesinlikle gülüp eğlenmek için değildir.

Bu İslam dininin geleneği denilebilir.Fakat kesinlikle zorunlu değildir. Bu yemeklerde bazen ölen kişilerin ruhuna helvalar dağıtılır.Ama aslında İslam dininde böyle bir gelenek yoktur. Bu bir dinsel kültür değil insanların yaptığı bir şeydir. Hatta öyledir ki İslam dini ölen kişilerin yakınlarının ikram etmesini değil ölen kişilerin yakınlarına ikram edilmesini söyler. Yani şöyle diyebiliriz aslında bu yemeklerin ölen kişinin yakınlarının yapması doğru değildir. Çünkü onlar zaten büyük bir keder içindedir. Hal böyleyken o insanların bu yemekleri kendine yük etmesi doğru değildir. Bu tamamen insanların kendi isteklerine göre yaptığı şeydir. Yani İslam dininin böyle bir zorunluluğu yoktur.

Cenaze Yemeği Yapmak Uygun Mudur?

  • Bu kişiden kişiye değişsede aslında uygun değildir. Bir çok ilim insanının bu konuda açıklamaları nettir ve bu doğru değildir.
  • Cenaze yemeği kişilerin tek kalmaması için ölen ile ölünmez anlayışından doğan bir kültürdür.

Cenaze Yemeği Nasıl Hazırlanır?

  • Kişiler ölen kişinin arkasından dua etmek için gerek evlerinde gerekse bu işi yapan yerlerde yemek sipariş ederler.
  • Yemekler genel olarak şu menüden oluşmaktadır; Tavuklu pilav,yaprak sarması, tulumba tatlı ve içecek olarak da ayran.

Cenaze Yemeği Zorunlu Mudur ?

  • Hayır cenaze yemekleri zorunlu değildir. Ölen kişilerin yakınları isterlerse bunu yaparlar istemezlerse yapmak zorunda değildirler.

Konumuzu özetleyecek olursak , cenaze yemekleri çok lazım olan bir şey değildir ve ilim insanlarına göre asıl olması gereken cenaze sahiplerinin yakınlarının doyurulmasıdır. Zira onlar zaten yakınlarını kaybetmiş ve bu yemeklerle kendilerini daha fazla yükün altına sokmalarına gerek yoktur.

Bunları yapmak yerine dini inancınıza göre dua edip Allah’tan ölen kişinin günahlarının bağışlanması için dua etmek yapılacak en mantıklı ve son görevdir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10