Almanya’dan uyarı: Türkiye’de sıcaklık 50 dereceyi görecek

Alman meteorologlar uyardı: "Jet akımından ötürü aşırı sıcaklık Türkiye ve Yunanistan üzerinde birikmiş durumda.

Gündem 06.08.2021, 01:08 İrem Durak
Almanya’dan uyarı: Türkiye’de sıcaklık 50 dereceyi görecek

Almanya’dan uyarı: Türkiye’de sıcaklık 50 dereceyi görecek

Alman meteorologlar uyardı: "Jet akımından ötürü aşırı sıcaklık Türkiye ve Yunanistan üzerinde birikmiş durumda. Bu ısı duvarı hareket etmiyor. Orman yangınlarının sebebi bu. 50 derece sıcaklık görülmesi mümkün. Denize bakan vadilerde büyük tehlike bulunuyor. Hafta sonu rahatlayacak ama ardından yine 45 dereceleri görecek."

Almanya uyardı: Türkiye’de sıcaklık 50 dereceye çıkacak

Türkiye yangınlarla ciğerlerini kaybederken, Almanya'dan büyük bir uyarı yapıldı… Güney Avrupa'daki yangınlar hakkında değerlendirmeler yapan iklim uzmanı Krasten Brand, Perşembe ve Cuma günü, Yunanistan, Türkiye, Güney İtalya'nın bazı bölümlerinde sıcaklıkların 50 dereceyi görebileceğini belirtti.

Bu aşırı sıcaklıkların orman yangınlarına sebep olabileceği belirtilirken, çok yüksek sıcakların özellikle denize bakan vadilerde hüküm sürebileceği vurgulandı. Türkiye'nin denize bakan vadileri ile Girit, Rodos ve Kıbrıs'ın bazı bölümleri büyük tehdit altında.

SICAKLIK REKORU GELİYOR

Bugünlerde görülen sıcaklar, güney Avrupa'da şu ana kadar Avrupalılar tarafından ölçülen en yüksek değerler olarak kayda geçti. Şu ana kadar en yüksek sıcaklık 1977'de Yunanistan'da 48 derece olarak ölçülmüştü. Önceki gün termometreler 47.1'i gördü. Ama Perşembe ve Cuma bu rekorlar da tarih olacak gibi görülüyor.

Yangınlar sadece Türkiye'yi değil, Yunanistan, Güney İtalya, Bulgaristan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Güney Kıbrıs, Romanya ve Kırım ile Ukrayna'da da etkili oluyor. Yunanistan'da ayrıca, sıcak boğuk hava ile birlikte insan sağlığına zararlı, dumanla birlikte yükselen ince tozlar da etkili oluyor. İnce toz kirliliği metreküp aşına 465 mikrograma yükseldi. AB'nin kabul ettiği değer 50 mikrogram.

EN UZUN SICAK HAVA DALGASI

Q.met metoroloji servisinden meteorolog Dominik Jung da, Bild Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, bugünlerde tarihsel olarak en uzun sıcak hava dalgasının yaşandığını belirterek, “Hafif rüzgar olsa bile bu denizden değil, karadan esiyor. Bu hafta sonuna kadar sürecek. Hafta sonu biraz rahatlayacak ama önümüzdeki hafta başından itibaren yeniden 45 derecelere kadar çıkacak“ açıklaması yaptı. Bu sıcaklıkların nedeninin “Jetstream” denilen jet akımı olduğu belirtiliyor.

Jung, “Bu akım, Avrupa'nın üzerinde bir duvar gibi. Güneydoğu Avrupa’daki sıcak hava kütlelerini kuzeybatıdaki soğuk hava kütlelerinden ayırır. Zar zor hareket ediyor. İşte bu yüzden ısı kubbesi Türkiye ve Yunanistan üzerinde birikti. Orada hapsoldu ve artmaya devam edebilir” dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36