Alman Askerleri Libya’daki Türk Kargo Gemisine Çıktı!

Doğu Akdeniz’de Libya’nın 200 kilometre kuzeyinde Rosaline A adındaki Türk kargo gemisi Alman Hamburg Fırkateyni tarafından durdurularak Alman askerleri hukuka aykırı şekilde gemiye çıktı ve arama yaptı.

Gündem 23.11.2020, 22:56 İrem Durak
Alman Askerleri Libya’daki Türk Kargo Gemisine Çıktı!

Alman Askerleri Libya’daki Türk Kargo Gemisine Çıktı!

Doğu Akdeniz’de Libya’nın 200 kilometre kuzeyinde Rosaline A adındaki Türk kargo gemisi Alman Hamburg Fırkateyni tarafından durdurularak Alman askerleri hukuka aykırı şekilde gemiye çıktı ve arama yaptı. Der Spiegel ise Alman askerlerinin Ankara’dan gelen notanın üzerine herhangi bir arama yapılmadan gemiyi terk ettiklerini bildirdi. Anadolu Ajansı ise sabahın ilk ışıklarına kadar gemide arama yapıldığını söyledi.

Pazar günü Doğu Akdeniz’de Bingazi’nin 200 kilometre kuzeyinde Türk kargo gemisi Alman donanmasınca durdurulup aranmak istendi. Der Spiegel’de gelen haberlere göre Libya’ya silah sevkiyatını engellemek için Irini’de görevli olan Yunan komutan tarafından Hamburg adındaki Alman fırkateyni Rosaline A adındaki Türk kargo gemisini Libya’da 200 kilometre kuzeyinde bekletildi. Akşamüstü saatlerinde yapılan arama için Alman askerleri ile ilgili iddialar ortaya atıldı. Ankara olay ile ilgili derhal devreye girerek AB’ye arama işleminin onaylanmayacağını bildirip tepki gösterdi. Spiegel’in haberine göre Türkiye’nin notası üstüne Alman askerleri arama yapmadan gemiden indi.

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Açıklama Yaptı!

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Christian Thiels geminin Libya’daki silah ambargosunu delebilme şüphesinden dolayı durdurulduğunu belirtti. Thiels, “arama yapabilmek için geminin bandırasını taşımış olduğu ülkenin onayı gerekiyor. Fakat 4 saat boyunca ülkeden itirazın gelmemesi üstüne onay olarak kabul ediliyor. Türkiye bu süre içinde itiraz gerçekleştirmedi ve dolayısıyla arama başlatıldı.” Dedi.

Türkiye’nin arama başlattıklarından sonra itiraz etmesi üstüne aramayı durdurduklarını ifade etti. Yapılan aramadaysa gemide yasak malzeme olmadığını söyledi.

Türkiye Girişimler Yapacak

Gemi Misrata Limanı’na doğru devam ederken Türkiye konu ile ilgili olarak uluslar arası kuruluşlara girişimlerde bulunacağını belirtti. Güvenlik kaynakları ise konuyla ilgili olarak yaptıkları değerlendirmede ise İrini Harekatı unsurlarının bayrak devletinin izni olmadan gemiye girmesini “hukuka aykırı davranış” şeklinde değerlendirdi. Skandal olaydan dolayı geminin saatlerce Akdeniz’de ağır şartlarda maruz bırakıldığını söyleyen kaynaklar ise olayın sebebinden dolayı “açık denizlerin serbestisi” ilkesi de açıkça ihlal edildiği bildirildi.

İrini Harekatı ise Birleşmiş Milletlerin Libya’ya yönelik olarak yapılan silah ambargosunun denetlenmesi adına AB tarafından Akdeniz’de başlayan tartışmalı operasyon olarak biliniyor. 2292 No’lu BM Güvenlik Konseyi’nin kararında meşru hükümet olarak bulunan Milli Mutabakat Hükümetiyle izin ve istişare zorunlu olmasına rağmen başlayan İrini Harekatı, yasa dışı ve taraflı operasyon olup tepki çekiyor. Bazı ülkeler ise AB fonlarınadn yararlanabilmek adına operasyona ses çıkarmazken cesur davranan ülkeler ise tepki koyup çekiliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yapmış olduğu açıklamada İrini Operasyonu’nun Libya’nın kuzeyini abluka almayı hedeflediklerini fakat BAE ile Mısır’dan Hafter güçlerine tedarik edilen silahlar ile alakalı hiçbir çalışmanın yapılmadığını söyleyerek taraflı bir yaklaşım olduğunu bildirmişti.

‘Türkiye’nin aleyhine delil aranmakta’

Olayla ilgili olarak Emekli Tümamiral Cihat Yaycı şunları söyledi: “Bayrak devletine iletilmesi gerekir. Acil durumlarda bile 4 saatlik süre vardır, bayrak devletinden cevap beklenir. Hem uygulayan hem de emreden ciddi sıkıntı vardır. Emri veren de uygulayan da suçludur. Her ikisine de ciddi şekilde diplomatik ve uluslar arası yargı yönünde ciddi cezalar verilmesi gerekir. Burada iki husus vardır. İlki kanuna aykırı diğeri de İrini Harekatı’nın bu şekilde bir yetkisi yok. İrini Harekatı’nın bu şekilde bir yetkisi yok. İrini Harekatı kendine durumdan vazife çıkarmakta.” Dedi.

Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına oldukça ciddi derecede saldırı görülüyor. Çok tehlikeli bir durum bu. 10 Aralık’ta yapılacak olan liderler zirvesinde kullanılması üzerine gemide bir şeyler bulmak istediler. Yaptırıma meşru kılıf aradılar.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12