Kamu Ve Özel Sektörde Görevli Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?

Diyetisyenlerin çalışma saatleri ve güncel maaşları ile ilgili artık sürekli farklı bilgilere ulaşıyoruz. Giderek opüler hale gelen bu meslek için en çok sorulan sorulardan biri de Kamu ve özel sektörde görevli diyetisyen maaşları ile ilgili olmaktadır.

Ekonomi 19.12.2021, 00:26 Mehmet Kurt
Kamu Ve Özel Sektörde Görevli Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?

2020 senesinden bu yana diyetisyenlerin maaşları ortalama 3000 TL’dir. Deneyim ve tecrübelerine de  bağlı olarak bu tutar 6000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Kamu hastanelerinde istihdam edilen diyetisyenlerin almış oldukları maaşlar ise 4000 TL ila 6000 TL arasında da farklılık göstermektedir.

Diyetisyen Nedir?

Diyetisyenler, beslenme teknikleri ile ilgili olarak uzmanlaşan kişilerdir. Danışanlarının bedensel sağlıklarını optimum düzeye getirerek doğru beslenme ile ilgili öneriler sunmakta olan diyetisyenler beslenme problemlerinden ötürü sağlığı bozulan kişilerin iyileştirilerek yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Okullar, klinikler, hastaneler, spor merkezleri ve otellerde çalışabilmekte olan diyetisyenler aynı zamanda besin firmalarında da istihdam edilebilirler.

Diyetisyenlerin Sorumlulukları Nelerdir?

Diyetisyenlerin; Danışanların bedensel sağlıklarınıı çözümleyebilmesi, Gıda içerikleri ile ilgili olarak bilgi sahibi olmaları, Farklı beslenme programları ile ilgili eğitim almaları, Yiyecek sıralamaları yapabilmeleri, Yeniliklere açık olarak besin ürün ve ekipmanlarını tanımaları, Yanlış beslenmeye sebep olabilecek problemleri çözümlemesi beklenmektedir.

Kimler Diyetisyenlik Yapabilir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümleri’nden mezun olan bireyler diyetisyen olabilirler. Dört senelik eğitim süreci içerisinde adaylar; Beslenme ilkeleri, Temel psikoloji, Anatomi ile Fizyoloji, Anne – çocuk beslenmesi, Sporcu beslenmesi, Tıbbi beslenme, Gıda kontrolü şeklindeki alanlarda bilgi sahibi olabilmektedir.

Nitelikli Diyetisyenlerin Özellikleri Nelerdir?

Danışanların beklemiş oldukları değişimleri yaratmayı başarmış olan diyetisyenler şu özellikleri taşımaktadırlar; Güçlü iletişim becerisi, çağa ayak uydurabilme ile organizasyon becerisi.

Diyetisyenler Hangi Kurumlarda Çalışabilirler?

 Diyetisyenler genel olarak;

Huzurevleri Yiyecek şirketleri ve fabrikaları,

Aile Sağlığı Merkezleri,

Sıhhatli Yaşam Merkezleri ,

Renal Bakım Üniteleri,

Rehabilitasyon merkezleri,

Gıda Kalite Denetim Laboratuvarları bünyesinde çalışabilmektedirler.

Kamuda Diyetisyen Maaşları Aralıkları Nedir?

Devlet memurları için uygulanan zamlarla beraber diyetisyen maaşları da etkilenmiş oldu. Buna göre;

8/1 aşama 4450 TL,

6/3 aşama, en çok beş yıl deneyimli 4550 TL,

4/2 aşama, en çok on yıl deneyimli 4800 TL,

2/1 aşama, en çok on beş yıl deneyimli 4950 TL,

⅓ aşama, en çok yirmi yıl deneyimli 5050 TL,

¼ aşama, en çok yirmi beş yıl deneyimli 5150 TL maaş almaktadır. Yapılan tutarlara aile geçim indirimleri ile birlikte ek tazminatlar gelmektedir.

Özel Sektörde Diyetisyen Maaşları Aralıkları

Özel sektörde çalışan diyetisyen maaşları için standart bir ücretten bahsetmek mümkün değildir ve söylenen rakamlar da doğru olmayacaktır. İş başvurusunda bulunmuş olduğunuz kurumun maaş politikalarına bağlı olarak diyetisyenlik maaşı 2500 TL’den başlar ve 10.000 TL’ye kadar ulaşabilir. Maaş konusunda değişkenlik gösteren faktörler ise deneyim, birikim, mezun olunan okul, mesleki başarılar ile haiz olunan referanslar olmaktadır.

Diyetisyenlerin Çalışma Saatleri

Diyetisyen çalışma saatleri 08.00 ile 17.00 arasında değişkenlik gösterir. Firmadaki prensiplere bağlı bulunarak da bu durum farklı olabilir. Özel sektörde bu saat 18.30’a çıkabilir.

Uzman Diyetisyen Maaşları Neye Göre Belirlenir?

Uzman diyetisyenlerin maaş hesaplamaları yapıldeığı vakitte çalışmış oldukları kurumdan uzmanlık ve niteliklerine bağlı bulunarak farklı oranlar belirlenmektedir. Kamu ve özel sektörde çalışmakta olan uzman diyetisyenlerin alabilecekleri maaşlar bu etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Okullar, klinikler, firma, otel veya kamu kurumlarında, spor merkezi gibi yerlerde uzman diyetisyen maaşları ortalama 3000 TL ila 4500 TL arasında farklılık gösterir. Hususi sektörlerde çalışmakta olan uzman ile tecrübeli diyetisyenler 4 bin TL’den daha fazla gelir elde edebilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03