İşten çıkarma yasağı ne zaman sona erecek

Corona virüsü salgınından dolayı iş kanuna geçici olarak eklenmekte olan madde kapsamında yürürlüğe giren işten çıkarma yasağı, iki aylık süre ile tekrar uzatıldı. Peki İşten çıkarma yasağı ne zaman sona erecek?

Ekonomi 31.12.2020, 18:15 İrem Durak
İşten çıkarma yasağı ne zaman sona erecek

İşten çıkarma yasağı ne zaman sona erecek

Corona virüsü salgınından dolayı iş kanuna geçici olarak eklenmekte olan madde kapsamında yürürlüğe giren işten çıkarma yasağı, iki aylık süre ile tekrar uzatıldı. Peki İşten çıkarma yasağı ne zaman sona erecek?

İşten çıkma yasağı 17 Ocak 2021 senesinde sona erecekti. Resmi Gazete'de yayınlanmakta olan karara göre işten çıkarma yasağı bu tarihten sonra iki ay süre ile tekrar uzatıldı. İşten çıkarma yasağı ne zaman sona erecek şeklinde soru soruluyor. Buna göre eğer yeni bir karar açıklanmaz ise işten çıkarma yasağı 17 Mart 2021 senesinde bitecek.

Haziran Ayına Kadar Uzatılabilir

İş kanuna eklenmekte olan geçici 10. maddenin 4. fıkrası hükmü gereğince, Cumhurbaşkanı'na bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında bulunan üç aylık süreleri her defasında en çok üçer aylık süreler ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetki vermekte. Kanunlara göre işten çıkarma yasağı süresi boyunca yüz kızartıcı suç işlemiş olan kişilerin iş akitleri sona erdirilebiliyor. Bir de 2943 TL'lik brüt asgari ücret ceza olarak ödenerek de çalışanlar işten çıkarılabiliyor.

Hangi İşten Çıkışlar Yapılabilir?

Fesih yasağı ile alakalı olarak getirilen geçici maddede yasağın kimlere getirildiği ve hangi çıkışın istisna olarak kabul edildiği açıklandı. Buradan yola çıkılarak, istisna bırakılan çıkış sebebi dışında, yasağın işverenin yapmış olduğu bütün fesihleri kapsadığını söylemek mümkün.

Geçici 10. madde gereği, işveren sadece 4857 sayılı İş Kanunu’nun işverenin haklı sebeple derhal fesih sebeplerinin sıralanmış olduğu madde olan 25. maddenin, II numaralı bendinde bulunan “ahlak ve iyi niyet kuralına uymayan sebepler” başlığı altında olarak sıralanan sebeplere dayalı olacak biçimde gerçekleştirebilecek.

Bu nedenler:

“II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.

c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:02
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:35
Yatsı 20:59