2021 Sonu 2022 Başında İmar Affı Yeniden Gelecek Mi?

2021 senesinin son dönemi ve 2022 yılının ilk ayları için imar affı tekrardan çıkacak mı? İmar affı için hem beklentiler yükseldi hem de konuyla ilgili aramalar arttı. İşte imar affı ile ilgili son gelişmeler.

Ekonomi 08.12.2021, 09:30 08.02.2022, 13:30 Mehmet Kurt
2021 Sonu 2022 Başında İmar Affı Yeniden Gelecek Mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2021 senesinin sonunda ve 2022 senesi başında imar affı ile ilgili olarak konuyu Meclis'e taşıyıp taşımayacakları merak konusu oldu. Yeni dönem için düzenleme ile ilgili olarak vatandaşlarda beklentilerin yükseldiği ifade ediliyor.

İmar Affı Nedir?

Gecekondu ve imar mevzuatına bakılarak inşa edilmeyen yapıların uygulanma ve mülkiyet sorunlarını düzenleyen kanun imar affı ya da imar barışı diye isimlendirilmektedir. İlk defa 1984 yılında çıkarılmış, imar affı ile çarpık ve kaçak yapılaşma engellenmeye çalışılmıştır.

İmar Affı Neleri Kapsamaktadır?

İzinsiz inşa edilmekte olan çoğu gayrimenkul imar affı kapsamı altındadır. Bu aftan yararlanma hakkı bulunan kişiler için 6785 sayılı kanun uygulanmaktadır. Öte yandan, kanunlara göre, B bendi haricinde belediye ve mücavir alan içerisinde bulunan sanayi, turistik, depolama, tarımsal alanlarda, askeri bölgelerde yer alan yapılar ve boğaz hattında bulunan diğer yapılar imar affı kapsamı dışında yer alır. Peki imar affı çıkacak mı?

İmar affı 2021 sonunda ya da 2022 yılının başında çıkacak mı?

Geçtiğimiz senelerde uygulanan imar affı düzenlemesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın devletle barışmasına yol açıldı.

Yüz binlerce kaçak yapı kontrol altına alınmışken ayrıca düzenleme kapsamında milyarlarca TL'lik kazanç sağlanmış oldu. Üzerinden uzun bir zaman geçen imar affı düzenlemesinin ise yenilenmesi ile ilgili olarak talepler yükseliyor.

2018 senesinin uygulamaya konulmuş olan imar affı ya da imar barışı düzenlemesi ile vatandaşların yaklaşık olarak 7.2 milyon kaçak yapı, yapı kayıt belgesi almış oldu. O dönem imar affı düzenlemesi için 3 milyon 141 bin kişi başvuru gerçekleştirdi. Başvuru süreci uzatılmış olan ve 15 Haziran 2021'de süresi imar affının sonunda ise toplam olarak 25.5 milyar TL kazanç geliri sağlanmış oldu.

Geçmiş dönemlerde kaçak yapılar için başvuru yapamamış ya da başvuru gerçekleştirmiş ancak düzenli ödemelerde problem yaşayarak yapılandırması bozulmuş vatandaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ikinci şans arıyorlar.

Çevre Bakanlığı'ndan İmar Affı İçin İkinci Şans Çıkacak Mı?

İmar Affı düzenlemesinin hemen sonrasında da özellikle yapılandırması iptal edilmiş olanlar ödeme yapamayanlar ve başvuru sürecini kaçırmış vatandaşlarımız için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ikinci düzenleme beklenmiş oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile diğer üst düzey bakanlık yetkilileri imar affı ile ilgili olarak uzun zamandır açıklama gerçekleştirmediler. Ortada bulunan konunun hem artan istekler hem de ek gelir kaynağı olması için tekrardan gündeme gelebileceği değerlendirilmekte. Düzenleme için 2021 yıl sonu ile 2022 ilk dönemlerinde adım atabileceği söyleniyor.

Yeni Bir İmar Affı Düzenlemesi Şart

Vatandaşların problem yaşadıkları imara aykırı olan, ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı yapılar ile alakalı durumların ortadan kaldırılması ve bu yapıların kayıt altına alınması için imar affı şart oluyor. 2018 senesinde çıkan düzenlemeden yararlanamayanlar, başvuru yapıp hakları kaybolmuş olanlar ve yeni problemlerin çözümleri için  Çevre Bakanlığı'nın adım atması isteniyor ve beklenmekte. Bakanlık en başta düzenlemeden faydalanmayan ya da yararlanıp da taksit ödemelerini yapamadıklarından ötürü haklarını kaybedenlere yeni bir şans sağlamalı. Vatandaşlar için yeni bir imar affı düzenlemesi şart gibi görünmekte.

Yorumlar (33)
Yasemin 2 yıl önce
Kendi tapulu arsasinda olanlar tekrar düzenlenmeli
Tolga Akıncı 2 yıl önce
2018 yılında çıkan İmar barışında yüzbinlerce vatandaşımızın yapı kayıt belgeleri iptal edilmiş, belediyeler yüksek para cezaları kesmiş, yıkım kararı alınmış, imar kirliliği suçundan dava açılmış ve hapis cezaları verilmiş, içinde bulunan yüzlerce memurun memuriyeti tehdit altında bulunmaktadır. Yeni imar barışının çıkarılması İmar barışı tarihini 2107 yerine son ödeme tarihi olan 30 Haziran 2019 olarak güncellenmesi tüm sorunları çözecektir.
özgür sağlam 2 yıl önce
Bu ekonomik koşullarda insanların ev sahibi olması imkansız. Devletimizin barınma hakına saygı duyup vatandaşına şevkat elini uzatması lazım.
Kaptan 2 yıl önce
Yasa yanlıs anlasıldı, dogru duzgun de anlatılmadi, koy evimize yapı kayıt belgesi aldık 2 sene sonra belgemizi iptal ettiler tum huzurumuz kacti ailece paikolojimiz bozuldu acil bir duzenleme bekliyoruz, ozel likle kendi tapulu yerine yapanlar a kolaylik saglanmali
Kemal Tekce 2 yıl önce
Sayın çevre ve şehircilik bakanımızdan ricamız yapı kayıt belgesi alıp iptal edilenlere bir şans verip evleri yıkılmaktan kurtarmasıdır birçoğu yıllardır biriktirdiği parasını eve verdi yıkmakla daha milleti devlete küstürürüz yapmayın yazıktır birçok vatandaşımız bu yûzden piskolojisi bozuldu ..
Yavuz 2 yıl önce
Tolga akıncıya katılıyorum.ayrıca rant için ev yapanla ihtiyacını karşılamak için ev yapanlar ayrılmalı. 25 yıllık birikimini köyde bir eve yatır gelsin belediye ceza kesip yıkacağım desin. Köyde Barınma hakkın yok. Git betonların içinde yaşa. Bıktım bezdim usandım nered bulaştık bu işe.
Metin 2 yıl önce
Hemde dört goz ile bekliyor vatandas. Yapi kayit belgesi iptal olan milyonlarca vatandas var
Cennet 2 yıl önce
Bizde 3 senedir 4 gözle bekliyoruz affın gelmesini bekliyoruz 8 ay önce temel attık durdurdular hala bekliyoruz kendi arsamızda bi yuva kuramıyoruz kaynanam gollerle bir yaşıyoruz olmuyor lütfen biri duysun artık
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03