Osman Gazi Amcası Dündar Bey’i neden öldürdü? Tarihte Osman Bey amcasını ne zaman öldü

Ekranlarda Kuruluş Osman dizisinin gelmesi ile beraber dizideki olaylarla ilişkili olarak tarihe yönelik bir çok konu hakkında insanların araştırmaları artış gösterdi.

Eğitim 07.01.2021, 01:15 07.01.2021, 01:25 Mehmet Kurt
Osman Gazi Amcası Dündar Bey’i neden öldürdü? Tarihte Osman Bey amcasını ne zaman öldü

    Atv de yayınlanan dizi ile beraber Osman Bey amcasını neden öldürdü ne zaman öldürdü gibi bir çok sorunun cevabı bu sıralar oldukça popüler olan bu aramalar internette sıkça araştırılıyor. Biz de bu soruların yanıtlarını sizler için yanıtladık.

Osman Gazi’nin Amcası Dündar Bey

Ertuğrul Gazi’nin de aynı zamanda kardeşi olan Osman Bey’in de amcası olan isim Dündar Bey, tarihi kaynaklara bakıldığında Beyliğin liderliği konusunda da çekişme içerisinde olduğu bir kişilikti. Peki Osman Gazi amcasını öldürdü mü? Dündar Bey hakkında bir çok konuyu sizler için derledik.

Osman Gazi’nin de hayatında önemli bir yere sahip olan Dündar Bey hakkında zaman zaman efsanevi bilgiler verilsede Osman Gazi için önemli biri olmuştur her zaman.

DÜNDAR BEY NASIL ÖLDÜ OSMAN GAZİ AMCASINI NE ZAMAN ÖLDÜRDÜ?

Dündar Bey’in ölümlü ile alakalı tarihçiler birkaç farklı senorya da anlatılmaktadır. Fakat Dündar Neşrî'de geçen bir rivayete göre; Bilecik tekfurunun eğlencesine katılmış olan  Osman Gazi, tekfur elini öptürmek istediğin de tekfurun elini öpmek zorunda kalmış ve bundan ötürü de onuru kırılmış. Bu durumdan dolayı bu onur kırıcı davranışı unutmayan Osman Gazi beyliğinin  başına geçince tekfurdan intikam almak istemiş ve tekfura karşı da sefere girişmiş. Dündar Bey ise bu sefer için karşı çımış ve "Germiyanoğulları ve etraftaki kafirler zaten düşman ve bu tekfuru da bize düşman edeceksin, yaşayacak yerimiz de kalmayacak" demesi üzerine Osman Gazi, Dündar Bey'e yayının tahtası ile vurarak öldürdüğü rivayet edilmektedir.

Dündar Bey tarihteki kaynaklarda (d. 1210 veya 1212 - ö. 1298 veya 1302), Süleyman Şah'ın oğlu, Ertuğrul Gazi'nin kardeşi ve Osman Gazi'nin amcasıdır. 90 yaşına yakınken Osman Gazi tarafından bizzat öldürülmüştür ve bu olay Osmanlı İmparatorluğu'ndaki kardeş katlinin başlangıcı olarak sayılmaktadır.

OSMAN GAZİ AMCASINI ÖLDÜRDÜ MÜ?

Son dönemdeki bazı Osmanlı tarihçilerinden olan Hayrullah Efendi ise olayı şöyle anlatmıştır: Dündar Bey ile Osman Gazi arasında bir çekişme olduğunu ve Dündar Bey'in Osman Gazi'nin beyliğini istemeyerek de olsa kabullendiğini ve sürekli Osman aleyhine çalıştığını hatta Bilecik tekfuru ile anlaşarak Osman'a suikast tertip ettirdiğini ve bu sebepten ötürü affı kabul edilmeyerek Dündar Bey'in öldürüldüğüne dair rivayetlerin olduğu söylenmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11