Öğretmenler Ara Tatillerde Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alır?

Eğitim kurumlarında görev alan müdür yetkili öğretmenlere ara tatillerde yapmış oldukları meslekle alakalı olarak çalışma sürelerinde ne şekilde ek ders ücretleri ödeneceğine ilişkin olarak MEB görüş yazısı yayınladı. İşte örnek bir yazı…

Eğitim 04.12.2020, 16:42 İrem Durak
Öğretmenler Ara Tatillerde Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alır?

Öğretmenler Ara Tatillerde Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alır?

Eğitim kurumlarında görev alan müdür yetkili öğretmenlere ara tatillerde yapmış oldukları meslekle alakalı olarak çalışma sürelerinde ne şekilde ek ders ücretleri ödeneceğine ilişkin olarak MEB görüş yazısı yayınladı. İşte örnek bir yazı…

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar;

“İlimize bağlı eğitim kurumlarında görev yapan müdür yetkili öğretmenlere ara tatillerde yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde ne şekilde ek ders ücreti ödeneceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği gibi Yönetmeliğin “Öğretmenlerin mesleki çalışmaları” başlıklı 38. Maddesinin birinci fıkrasında “okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır.” Hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin “Müdür yetkili öğretmen” başlıklı 42. Maddesinde ise “Bağımsız müdürlüğü bulunmayan ilkokullarda sınıf öğretmenlerinden biri müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilir. Müdür yetkili öğretmen, müdürün görev, yetki ve sorumluluklarını üstlenir.” Hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan Kararın 4. Maddesinin (e) bendinde; ders yılının, derslerin başladığı günden derslerin kesildiği güne kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi ifade edeceği hükmüne yer verilmiştir.

Aynı kararın 5ç maddesinde; sınıf öğretmenlerinin haftada 18 saat aylıkları karşılığında ders okutmakla yükümlü oldukları, 6. Maddesinde; aylıkları karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saatinin ek ders görevinden sayılacağı fakat, bu şekilde verilecek ek ders görevinin haftada 12 saati geçemeyeceği, 11. Maddesinde; müdür yetkili öğretmenler dahil, her derece ve türdeki, örgün ve yaygın eğtiim kurumlarında görevli öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ile kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücreti ödeneceği, 10. Maddesinin (ç) bendinde ise; müdür yetkili öğretmenlerin yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada 12 saatinin, ders yılı içinde ise haftada 3 saatinin ders niteliğinde  yönetim görevi sayılarak ek ders ücreti ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan anılan kararın 6. Maddesinin üçüncü fıkrasında; “Öğretmenlerle ilgili mevzuatına göre yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde bir öğretim yılında dört haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla 15 saat ek ders ücreti ödenir.” Denilmektedir.

Bu çerçevede, yöneticilik görevini öğretmenlik görevinin yanında yürütmekte olan müdür yetkili öğretmenlerin, ders yılı içinde bulunan ara tatillerde yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde, ilgili mevzuatına göre fiilen yerine getirdikleri ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı olarak haftada 3 saat, meslekle ilgili çalışmaları karşılığı olarak ise haftada 15 saat olmak üzere haftada toplam 18 saat ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerektiği değerlendirilmektedir.” Denmiştir.

Buradan da anlaşılacağı üzere ders niteliğinde yönetim görevleri karşılığınca haftada 3 saat, meslekle ilgili çalışmaların karşılığınca da haftada 15 saat olmak üzere haftada toplamda 18 saat ek ders ücretinden faydalanmaları gerektiği değerlendirilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04