Fazla Mesai Hesaplama Nasıl Hesaplanır

Farklı pozisyonlarda çalışmakta olan personeller fazla mesai gerçekleştirerek çalışma şartlarını değerlendirebilmektedir. Bu fazla mesaiyi kişi kendisi de talep edebilirken çalışmakta olduğu firma da çalışana verebilmektedir.

Eğitim 11.06.2021, 07:10 Mehmet Kurt
Fazla Mesai Hesaplama Nasıl Hesaplanır

Fazla mesai adından da anlaşılacağı üzere normal çalışma saatlerinin dışında ek çalışma sürelerini ifade etmektedir. Özellikle birçok sektör içerisinde fazla mesai ile de çalışan elemanlar söz konusu olarak yer almaktadır. Genel olarak da fabrikalarda bu sistem uygulanmaktadır. İşte fazla mesai hesaplama ile ilgili merak edilen detaylar.

Fazla mesai yaparak günü tamamlayan çalışanlara firma bu süre içerisinde çalışmış oldukları parayı ek ücret olarak vermektedir. Bu duruma fazla mesai ücreti adı verilir. Fazla mesai ücreti firma tarafından belirlenmiş olan çeşitli kriterler göz önüne alınarak hesaplanmaktadır.

Fazla Mesai Ücreti Hesaplama?

 Fazla mesai hesaplaması yapılabilmesi için firmanın öncelikli olarak bilinmesi gereken ve zaten bilinmesi gerekli olan bazı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda fazla mesai hesaplanacaktır. İşte çalışan personeller ile alakalı olarak bilinmesi gerekmekte olan fazla mesai ücreti hesaplama işlemi kapsamı içerisinde yer alan bilgiler:

Öncelikli olarak ilgili çalışanların yani fazla mesai gerçekleştiren çalışanın aylık ücretinin bilinmesi gerekmektedir.

Bu ilgili çalışanların normal almış oldukları aylık maaşın saatlik tutarının bilinmesi gerekmektedir. İlk hesaplama burada devreye girecektir. Saat bulma hesaplaması ise 1 aylık belirlenmiş olan maaşın 225 saate bölünmesi ile bulunmaktadır.

Bu hesaplamanın ardından fazla mesai ücreti hesaplaması için ücretin %50 zamlı olan hali belirlenmelidir.

Bu belirleme için de gerçekleştirilmesi gereken işlem bulunmuş olan tutarın 1,5 ile çarpılması olmaktadır. Fazla mesai hesaplaması yapılırken de elbette ki bazı detaylar söz konusu olmaktadır. Öncelikli olarak şu bilinmelidir ki her çalışan kişinin haftalık belirli bir çalışma süreleri yer almaktadır. Belirli bir saat içerisinde işe başlanmakta ve belirli bir saatte de iş bitirilmektedir. Hafta sonu çalışma bulunmayabilir ya da firmaya ait olarak belirlenen tatil günü hafta içi olabilir. Bu bilgiler hesaplama içerisinde kullanılmakta olan detaylar arasında yer almaktadır.

 Firmanın çalışanları için belirlemiş olduğu haftalık çalışma zamanının dışında bulunan her süre fazla mesai olarak geçmektedir. Bu durum İş Kanunu’nda da resmi bir şekilde geçmektedir. Resmi kanuna göre bir çalışan personelin haftalık olarak çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir.

 Bu haftalık 45 saati aşmakta olan her zaman dilimi için çalışılan her saat için %50 zamlı ücret alacaktır. Bu ücret ise fazla mesai ücreti olmaktadır.

Fazla Mesai Ücreti Hesaplama İşlemi 2021

Her bir saat yapılmakta olan fazla çalışma için çalışan personele ücret verilmektedir. Normal çalışma ücretinin saat başına düşmekte olan miktarının %50 yükseltilmesi ile gerçekleşir. Eğer fazla çalışma saati 1 saati geçmekteyse fazla mesai de fazla gerçekleşmiş olacaktır. Böyle bir durum içerisinde 1 saati geçmiş olan durumlarda da, normal çalışma ücretinin saat başına düşen kısmı %50 değil %25 artırılması ile fazla mesai ücreti ödenmektedir.

Örneğin;

Bir işçinin aylık çalışma maaşının 3.000 TL olduğunu farz edelim. Bu 3.000 TL’lik tutarın bir aylık çalışma saatinin bulunması gerekecektir. Yani 3.000 TL 225 saate bölünmelidir. Bölme işleminde ortaya çıkan sonuç yani 3000 bölü 225 sonucu 13.33 rakamı olmaktadır. 13.33 TL aylık ücretin saat başı çalışma tutarını ifade etmektedir.

Sonrasında fazla mesainin %50 zamlı halini bulmak yer alır. Bunun için de saatlik olarak belirlenen bu ücret 1,5 ile çarpılmalıdır. Yani 13.33 çarpı 1,5 sonucu için 19.99 TL sonucu ortaya çıkmaktadır.

19.99 TL fazla mesainin %50 zamlı ücreti olmaktadır. Fazla mesai ücretinin bulunması için ise son bir işlem daha gerçekleştirilir. 45 saatin üstünden çalışma saati ile çıkan sonuç çarpılmalıdır. Çalışanın fazla mesaiyi 5 saat olarak gerçekleştirdiğini baz alalım.

19.99 çarpı 5 şeklindeki işlem son çarpma işlemi olmaktadır. Bu çarpımın sonucu olarak bulunan rakam ise 99.95’dir. Örnekte verilmiş olan çalışan fazla mesai ücreti şeklinde 99.95 TL ücret almalıdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35