Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

Udemy online eğitim platformunu herkes biliyor fakat bu başarının arka planındaki ismin bir Türk, Eren Bali olduğunu çok az kişi biliyor.

Eğitim 01.05.2021, 22:25 İrem Durak
Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

Udemy online eğitim platformunu herkes biliyor fakat bu başarının arka planındaki ismin bir Türk, Eren Bali olduğunu çok az kişi biliyor. Malatya’nın küçük bir köyünde hayata başlayan bu çekingen dehanın yolculuğu Silikon Vadisi’nde milyar dolarlık bir şirkete dönüşüyor ve bu dönüşüm ise filmlere konu olacak bir başarı hikayesi olarak anlatılıyor. Peki Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

Ne internet ne de internete bağlanmak için kullanılmakta olan bir makina artık lüks değil, insani bir gereksinim. Çünkü internette eğitim yer alıyor, gelecek yer alıyor ve dünya burada. Bu dünyada ise eğitim kısmında öne çıkan bir platform olan Udemy dikkatleri üzerine çekiyor. Bir online eğitim platformu olan Udemy üstünden isteyen herkes, dilediği her konuda sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile hayal bile edemeyeceği uzmanlardan eğitim alabilmekte.

Udemy platformunun başarısının ardında ise hepimizi gururlandırmayı başaran bir Türk, Eren Bali var. Çekingen bir insan olduğunu belirten Bali’nin milyar dolarlık bir şirket haline dönüşen Udemy yolculuğu ise filmlere konu olacak türden bir hikaye. Tüm küçük girişimcilere ilham veren ve gerçekten sıfırdan bir şeylerin başarılabileceğini kanıtlayan Eren Bali ve onun Malatya’nın küçük bir köyünden başlayarak Silikon Vadisi’nde süren hikayesine yakından göz atalım.

Malatyalı çekingen bir dahi:

Anne ve babası öğretmen olan Eren Bali, 1984 senesinde Malatya’nın küçük bir köyünde gözlerini dünyaya açtı. Annesinin beş sınıfa birden ders anlatmış olduğu tek odalı bir okulda eğitim hayatına sürdüren Bali, liseye Malatya Fen Lisesi’nde devam etti. Burada zekasını ortaya koyup Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda derece aldı ve dünya çapında önemli okulların dikkatini çekmeyi başardı.

Bali’nin hayatını değiştiren önemli dönüm noktası ise ablasının ODTÜ’yü kazanması ile eve alınan bilgisayar ve bu bilgisayara bağlatılan internet oldu. İnternetin sonsuz dünyasını gören Eren Bali, olimpiyat derecesi ile dikkatini çekmiş olduğu MIT ve Harvard gibi okulların teklifini reddedip ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okumaya karar verdi. Çekingen bir çocuk olduğunu belirten Bali o günler için ‘Malatya’dan hiç dışarı çıkmamıştım, Amerika çok uzak geldi.’ Şeklinde konuşuyor.

Udemy fikri doğuyor:

Birkaç parlak olmayan girişiminin ardından Eren Bali, ODTÜ Teknokent’e gelerek eğitim veren yerli ve yabancı uzmanlara bir teklif getiriyor. Teklife göre gelen eğitmenler kayıt altına alınacak ve sadece ODTÜ öğrencileri değil, isteyen herkes kendi kurmuş oldukları platform üzerinden bu eğitimlere ulaşabilecek.

Pek çok eğitmen bu teklifi kabul ediyor ve yavaş yavaş Udemy’ye giden yol görünüyor. Yaklaşık bir sene boyunca bu sistemi oturtmayı başaran Eren Bali ve Oktay Çağlar, bir noktada projeyi biraz daha büyütmeye karar veriyor ve boğulacaksak eğer büyük bir denizde boğulalım diyerek Amerika Birleşik Devletleri’nin teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nin yolunu tutuyorlar.

Udemy sonunda eğitim sektörüne giriyor:

Görüştükleri 58. yatırımcı olan Dave McClure’den almış oldukları 1 milyon dolar can suyu ile girişimi hareketlendirmeyi başaran Eren Bali ve Oktay Çağlar, eğitim sektörüne hızlı bir giriş yaparak online eğitim alanında isimlerini en başarılı şirketlerden biri olarak yazdırmayı başarıyorlar.

Dave McClure, Silikon Vadisi yatırımcıları arasında önemli bir yeri bulunuyor. Bu adın böyle bir girişime yatırım yapması öteki yatırımcıları da uyandırıyor ve Udemy büyük bir destek almayı başarıyor. Birkaç büyük desteğin ardından ise her şey çorap söküğü gibi birbirini izlemeye devam ediyor.

Bugün Udemy üstünden ulaşabileceğiniz binlerce uzmanın vermiş olduğu binlerce eğitim bulunuyor. Üstelik bu eğitimlerin çoğu için herhangi bir ücret ödemeye gerek yok. Pek çok uluslararası şirket, şirket içi eğitimleri için Udemy platformunu kullanmayı tercih ediyor. Bu durum şirketin hem gelir kapılarının açık olmasını hem de ücretsiz eğitimlerin ücretsiz bir şekilde devam etmesini sağlıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10