Putin'e kafa tutan Rusya’nın Mark Zuckerberg’i

Rusya'nın Mark Zuckerberg'i olarak bilinen Pavel Durov'un, devletlerin, kişisel verilere ulaşmasını önlemek adına Telegram'ı kurduğunu biliyor musunuz?

Dünya 12.10.2021, 15:15 İrem Durak
Putin'e kafa tutan Rusya’nın Mark Zuckerberg’i

Putin'e kafa tutan Rusya’nın Mark Zuckerberg’i

Rusya'nın Mark Zuckerberg'i olarak bilinen Pavel Durov'un, devletlerin, kişisel verilere ulaşmasını önlemek adına Telegram'ı kurduğunu biliyor musunuz? İşte Pavel Durov'un hayat hikayesi.

Rus devleti ile verilerin gizliliği sebebiyle karşı karşıya gelen ve devlete, en yıkıcı darbelerini yine teknoloji yolu ile yapan Pavel Durov'un başarılarla dolu hayat hikayesini okuduğunuzda çok etkileneceksiniz.

Pavlov Duron’un yolculuğu

Pavel Valerievich Durov, 10 Ekim 1984 senesinde Saint Petersburg’da doğdu. Babasının işi sebebiyle çocukluğu İtalya’da geçen Durov, 17 yaşındayken Rusya’ya geri geldi.

Fizik ve matematik okuluna giren Durov, sonrasında da tıpkı babası gibi Filoloji okudu. Durov, okulu bitirdiği sene, matematik dehası ağabeyi Nikolai Durov ile dünyada 'Rus Facebook’u' olarak bilinen VKontakte'yi kurdu. Durov'un, Rus Hükümeti'nin dikkatini çektiği senelerde de böylece başladı.

Ağabeyi gibi bilgisayar ve programlamaya yeteneği bulunan Pavel Durov, geçmişte okulunun internet sitesini bile hacklemişti. Durov'un ağabeyinin, genç girişimcinin yaşamında yeri oldukça büyük. Nikolai Durov, kardeşi Pavel Durov’un fikirlerini hayata geçiren zeka olarak bilinmektedir.

Pavel Durov, 2006 yılında Rus sosyal medya platformu VK'yı geliştirmek için kolları sıvadı.

VKontakte, geniş kitlelere ulaşmayı başardı ve Pavel Durov, yaklaşık olarak 260 milyon dolar kazanmayı başardı. 2011 senesinde Rus hükümeti, muhalif avukat Alexei Navalny’nin VK hesabının kapatılmasını talep etti. Üstelik, VK'nin devlet denetimine girmesi istendi. Durov ise hükümetin bu isteğine, paylaşmış olduğu bir köpek fotoğrafı ile cevap verdi. Durov'un bu paylaşımından sonra, genç adamın evine polisler geldi fakat Durov, kapıyı açmayınca polisler geri döndü. Rus hükümet yanlısı uygulama Mail.ru, VK'yı satın almak istediğinde de, Durov, bu isteğe ise orta parmağını göstermiş olduğu bir fotoğrafla cevap verdi.

İyice köşeye sıkışan Durov, 2013 yılında da bir polise çarpmakla suçlandı fakat Durov, bu iddiaları kesin bir şekilde yalanladı. Hükümet, Durov ve ağabeyi ile uğraşmaya devam ediyordu. Durov, 1 Nisan 2012 yılında VK hesabından sitenin yönetimini bıraktığını açıkladı. Ses getiren bu açıklamadan sonra da genç adam, 1 Nisan şakası yaptığını söyledi.

Durov, hükümetin muhalif vatandaşların bilgilerini istemesine her defasında olumsuz cevap veriyordu. Rus Hükümeti düğmeye bastı ve Durov'u, VK'nin yöneticiliğinden aldı.

Durov, Vladimir Putin yandaşlarının VK’yı ele geçirdiklerini ifade ettikten sonra, ağabeyi ile Rusya'dan ayrıldı. Polisler, VK'nin ofisine baskın yaptı fakat Durov kardeşler, çoktan gitmişlerdi. Yandaş platform Mail.ru, VK'nin %52 hissesini satın alarak yönetici koltuğuna geçti.

Durov ve ağabeyi, Karayipler’de vatandaşlık aldı. Durov'un bu hamlesinden sonra, İsviçre bankalarındaki 300 milyon dolarlık servetini de korumasına yardımcı oldu. Bu para, Durov'un Telegram'ı kurmasında çok büyük rol oynadı.

Durov, Telegram'ı ayakta tutabilmek adına aylık 1 milyon dolar harcama yaptı. O dönem kendisine para kazandırmayan Telegram'ı kurtarmak için Facebook'a savaş açtı. 2021 yılında da WhatsApp’ın yenilemiş olduğu kullanıcı sözleşmesi, büyük tepki alınca, bu durum, Durov'un işine geldi ve Telegram'ın aktif kullanıcı sayısı bir anda 500 milyonu gaştı.

Pavel Durov şimdilerde işlerini; Dubai, San Francisco, New York, Londra ve Berlin gibi şehirlerden devam ettiriyor.

Ayrıca Pavel Durov, Rus Hükümeti'yle sosyal medya üzerinden uğraşmaya da devam ediyor.

Pavel Durov'un net serveti ise yaklaşık 3 milyar euro...

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11