Nota Vermek Nedir, Ne Anlama Gelir?

Birçok defa bir ülkenin öteki ülkeye nota vermiş olduğu durumlara şahit olunmuştur. İki ülke arasında gerçekleşen gerilimin üstüne kullanılmakta olan ifade merak konusu oldu. Birçok anlama gelmekte olan “nota vermek” ifadesi ülkeler arasında olan kullanımı oldukça merak edilmektedir. Peki, nota vermek nedir? Ülkeler arasında nota vermek ne demektir?

Dünya 21.01.2022, 14:14 21.01.2022, 14:18 Mehmet Kurt
Nota Vermek Nedir, Ne Anlama Gelir?

Nota vermek nedir? Ülkeler arasında nota vermek ne demek?

Birçok defa bir ülkenin öteki ülkeye nota vermiş olduğu durumlara şahit olunmuştur. Bu nota vermek terimi daha çok iki ülke arasında ilişkilerin savaş derecesine kadar yoğunlaşması üzerine gerçekleşmektedir.

Nota vermek nedir?

Nota vermek terimi birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Notanın üç adet çeşitli anlamı vardır. Bu anlamlardan ilk olanı müzik notası olarak bilinir. Öteki nota türü ise sözlü nota diye belirtilir. Bu nota türü sözlü olarak belirlenmiş olan ve daha çok elçilik tarafına gönderilmekte olan bir tür bilgi alma türü olarak bilinmektedir. Üçüncü nota ise daha çok yazılı bir biçimde elçiliklere gönderilen ve oldukça önemli sonuçlara sebep olan notalardır. Verilmekte olan bu notalar daha çok kesin uyarı özelliği taşıdığı bilinmektedir.

Ülkeler arasında nota vermek ne demek?

Ülkelerin birbirine vermiş oldukları ve daha çok yazılı nota olarak belirtilmekte olan nota bir tür kesin uyarı niteliği taşımaktadır. Bu nota eğer yetkili merciler ılımlı bir hava izlemezlerse savaş ile sonuçlanacak bir durumun habercisi olarak görülmektedir. Bugüne kadar Türkiye’nin de arasında yer aldığı birçok devlet nota verme kararını almıştır. Türkiye’nin vermiş olduğu nota kararı, Kıbrıs harekâtında daha çok Yunan devletine karşı gerçekleştirilmiştir.

Diplomatik nota, dış politikada bir devletin diğer bir devlete siyasi problemler, iş birliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme bir de benzeri konularla alakalı olarak yollamış oldukları yazılara denir.

Türleri

Sözlü Nota, Şifahi Nota (Note Verbale): Üçüncü şahıstan üçüncü şahsa yazılı olan ve imza bulunmayan nota türü olmaktadır. Bu notalarda sadece paraf bulunur. Bilgi istemek üzere bir büyükelçilikten bulunduğu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazılı olan notalar, devletin belli konularda bilgi vermek için göndermiş olduğu memorandum ve bir ülke tarafından kabul edilmekte olan büyükelçi için verilen agreman note verbale biçiminde kaleme alınmaktadır.

Yazılı Nota (Note Signee): Birinci şahıstan birinci şahsa gönderilmekte olan ve gönderen tarafından imzalanan nota türüne verlen isimdir. Bir büyükelçiye atanmış olduğu ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilmiş olan güven mektubu, nota değişimi yolu ile gerçekleştirilen anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerinde bulunan nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğinde olan notalar note signee biçiminde yazılmaktadır.

Türkiye’nin Son Zamanlarda Nota Verdiği Ülkeler

Son zamanlarda Türkiye özellikle Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığını ilgilendirmekte olan konularla alakalı olarak gerçekleştirdiği çalışmalarda Yunanistan, İsrail ve Avrupa Birliği'ne (AB) nota verdiğini açıkladı. Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, İsrail ile AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında kurulması planlanmakta olan elektrik hattı projesinin güzergahının Türkiye'nin kıta sahanlığı üzerinden geçmesi sebebiyle Türkiye, Yunanistan ve İsrail'in yanı sıra projeyi desteklemekte olan AB'ye nota verdiğini duyurdu.

İsrail ile AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, üç ülke elektrik ağlarını birbirine bağlayacak olan elektrik hattının inşası için 8 Mart'ta mutabakata imza atmıştı.

Üç ülke temsilcilerinin Lefkoşa'da imzalamış oldukları mutabakat gereğince yaklaşık bin 208 kilometre uzunluğunda olan hattın Lefkoşa üzerinden Yunanistan'ın Girit adasına ulaştırılması hedefleniyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11