İtalya'da 'En Büyük Tehditler' Anketinde Türkiye Üçüncü Sırada

İtalya'da gerçekleştirilen bir yılsonu anketine göre İtalyanlar "dünya için en büyük tehdit" olarak gördükleri ülkeler arasında ilk üç ülke içinde Türkiye’yi de görüyor.

Dünya 19.12.2020, 18:45 İrem Durak
İtalya'da 'En Büyük Tehditler' Anketinde Türkiye Üçüncü Sırada

İtalya'da 'En Büyük Tehditler' Anketinde Türkiye Üçüncü Sırada

İtalya'da gerçekleştirilen bir yılsonu anketine göre İtalyanlar "dünya için en büyük tehdit" olarak gördükleri ülkeler arasında ilk üç ülke içinde Türkiye’yi de görüyor.

Uluslararası ilişkiler ile ilgili İtalya'nın en köklü düşünce kuruluşlarından biri ISPI (Uluslararası Siyasi Araştırmalar Enstitüsü) ile Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirmiş olduğu ankette İtalyanların dış politikaya karşı bakışı incelendi.

Yapılan ankete göre Türkiye son 5 sene içinde tehdit algısında hızlı bir şekilde yükseldi ve ilk defa  İtalya'da 'En Büyük Tehditler' anketinde Türkiye üçüncü sırada yer aldı.

"Hangi ülke dünya için en büyük tehdit?" şeklinde sorulan soruya İtalyanların yüzde 27'si Çin, yüzde 15'i İran, yüzde 14'ü ise Türkiye cevabını verdi.

İki Senede Neredeyse Beş Katına Çıktı

Geçen sene aynı sorudaki ankette Türkiye'yi tehdit olarak gören İtalyanların oranı yüzde 8, 2018 senesinde ise yüzde 3 olarak söylenmişti. Türkiye bu yıl yüzde 14'lük oran ile Kuzey Kore (yüzde 12), ABD (yüzde 10) ve Rusya'yı (yüzde 8) geride bırakmış oldu.

İtalya'da 'En Büyük Tehditler' anketinde Türkiye üçüncü sırada yer aldı. ISPI Direktörü Paolo Magri, ankete ilişkin sonuçları Rai televizyonunda değerlendirirken Türkiye'ye yönelik tehdit algısındaki artış ile alakalı olarak şunları belirtti:

"Birkaç sene öncesine kadar AB üyesi olabilecek bir ülke olarak bulunan Türkiye'ye yönelik tehdit algılarının seviyesi bugün İran ile neredeyse aynı seviyede. Anlaşılıyor ki Türkiye ile ilgili yolunda gitmeyen durumlar var. Türkiye ile alakalı yargı olumsuz yönde ilerliyor."

Magri Türkiye'nin tehdit olarak sanılmasında yol açan "dosyalar" arasında "Doğu Akdeniz konusu ile ilgili Yunanistan ve Fransa ile yaşanan çatışmalar; göçmenler ile alakalı tehditler; Suriye, Libya ile Dağlık Karabağ'daki müdahaleleri" gösterdi.

Ülke İçin En Büyük Tehdit Pandemi

Anket, 9-11 Aralık tarihleri arasında yaklaşık olarak 1.000 kişi ile internet üzerinden gerçekleştirildi. Ankette aynı zamanda, İtalyanların ekonomik krizi ülke adına "en büyük tehdit" olarak görmüş olduğu da söylendi. İtalya için dünya üzerinde bulunan en büyük tehditler sıralamasında da ekonomik kriz yüzde 54 oy ile ilk sırada, pandemi yüzde 22 ile ikinci sırada, göç yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı. "İslami terörü" İtalya için tehdit olarak gören kişilerin oranı ise yüzde 1 ile son 5 senenin en düşük seviyesine geriledi. "Küresel seviyede en büyük tehditler" kategorisinde de sıralama pandemi, küresel ısınma ve ekonomik kriz şeklinde sıralandı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24