İşte dünyanın en zeki ülkeleri sıralaması ve Türkiye’nin yeri

Türkiye’nin IQ ortalamasını hiç merak ettiniz mi?

Dünya 11.09.2021, 10:52 İrem Durak
İşte dünyanın en zeki ülkeleri sıralaması ve Türkiye’nin yeri

İşte dünyanın en zeki ülkeleri sıralaması ve Türkiye’nin yeri

Türkiye’nin IQ ortalamasını hiç merak ettiniz mi? Dünyanın en zeki ülkeleri belirlendi ve Türkiye ilk 20 yüksek ortalama derecesi arasında bulunuyor. Dünyanın en zeki ilk 10 ülkesi arasında ise en yüksek ortalama ile Hong Kong ve Singapur bulunuyor.

Küçük yaşlarda, işimize gelmeyen önermeler ve bilgiler ile karşılaştığımız zaan cahilliğimiz ortaya çıkmasın diye ya da söylemiş olduğumuz bilgilerin havasını attığımızda karşımızdakine yönlendirmiş olduğumuz “ayquun kaç senin” tepkisi üzerine hepimiz IQ'dan haberdar olmuşuzdur.

Açılımı İntelligence Quotient, Türkçe anlamı ise zeka değeri ya da zeka katsayısı olarak bilinen IQ, standardizasyonu gerçekleştirilen zeka testlerinden alınmakta olan zeka puanıdır. İçerisinde mantık, matematik becerisi, hafıza, analitik düşünme kabiliyeti, dil yeteneği, bilgiyi işleme hızı gibi skorları bulundurmaktadır. Bireylerin olduğu gibi toplumların, ülkelerin de IQ dereceleri merak konusu oluyor.

II. Dünya Savaşı'nda Keşfedilerek Dünyanın Kaderini Değiştirmiş Olan Teknolojiler

Pek çok farklı etmen yer aldığı için hangi ülkelerin, toplumların dünyanın en zeki toplumları olduğunu belirlemek oldukça zor olmaktadır. Örnek olarak; okur-yazar oranı en fazla olan ülke en zeki ülke midir? Etmenleri tek başına alarak bir belirginlik kazandırmak mümkün olmazken, tüm faktörler eşliğinde bir standardizasyon oluşturulmaktadır ve bu doğrultuda ölçüm gerçekleştirilir.

Açıklanan, dünyanın en zeki ülkeleri sıralamasında Hong Kong, Güney Kore, Tayvan, İtalya, Moğolistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye’nin IQ ortalaması ise 90 olarak açıklandı. İşte en yüksek IQ’ya sahip olan ilk 10 ülke ve ortalama değerleri:

Hong Kong: 108

Singapur: 108

Güney Kore: 106

Çin: 105

Japonya: 105

Tayvan: 104

İtalya: 102

İsviçre: 101

Moğolistan: 101

İzlanda: 101

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11