Genetik Yapımız Kime Benziyor?

Türkiye, ABD ve İngiltere'nin önde gelen üniversiteleri, Türk toplumun genlerini incelemek için bir çalışma yaptı.

Dünya 08.09.2021, 14:04 İrem Durak
Genetik Yapımız Kime Benziyor?

Genetik Yapımız Kime Benziyor?

Türkiye, ABD ve İngiltere'nin önde gelen üniversiteleri, Türk toplumun genlerini incelemek için bir çalışma yaptı. Çalışma ile, Türkiye toplumu ile Balkan, Kafkas ve Orta Doğu toplumları arasında ortak genetik bileşenler olduğu ifade edildi.

Dünya üzerinde neredeyse her toplumda kökeni ile ilgili katı görüşlere sahip olan insanlar bir hayli çok sayıdadır fakat bu durumun bilimsel veriler süzgecinden geçirildiği zaman pek doğru olmadığı görülüyor.

Türkiye, ABD ve İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden biri, Türk toplumun genleri üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmanın sonucunda, Türkiye toplumu ile Balkan, Kafkas ve Orta Doğu toplumları arasında ortak genetik bileşenler olduğu ortaya çıkardı. Türk toplumunun Avrupa toplumlarında en çok benzemiş olduğu milletler ise İtalyan ve İspanyollar olarak ifade edildi.

4 bin kişinin DNA'sına yer verildi:

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün önderliğinde gerçekleştirilen; Koç Üniversitesi Suna İnan Kıraç Vakfı, Rockefeller, Sağlık Bilimleri, Yale, Cardiff üniversiteleri ve Icahn School of Medicine at Mount Sinai'nin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya, Türkiye'nin 81 şehrinden yaklaşık olarak 4 bin kişinin DNA'sı eklendi.

Projenin yürütücüsü Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik, çalışma hile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: "Çalışmamızın sonuçları, Türkiye'nin genetik bakımından bir bütünlük sağladığını ve yüksek düzeyde genetik farklılık içerdiğini ortaya çıkardı."

'Anadolu eski Taş Çağı'ndan beri göç olayları için bir köprü görevi görmüştür':

"Temel bileşenler ile ilgili analizde, Türk toplumunun genetik yapısının çeşitli bireyler arasında hayli değişken olduğunu, ancak bireylerin genetik bakımdan birbirinden ayrı kümeler oluşturmadığını gördük. Türk toplumu ile Balkan, Kafkas ve Orta Doğu toplumları arasında ortak genetik bileşenler bulunmaktadır. Avrupa toplumları ile de beklenenden daha yüksek düzeylerde bir benzerlik olmaktadır. Türkiye coğrafi konumu gibi genetik yapısı ile de Doğu ile Batı arasında bir köprü oluşturmaktadır. Anadolu eski Taş Çağı'ndan bu yana göç olayları için bir köprü görevi görmüştür. Bu coğrafya içerisinde, çok sayıda toplum yaşamış ve genetik miraslarını nesilden nesile aktarılmıştır."

"Tarih öncesi zamanlardan itibaren Anadolu'da yaşayan toplumların arasında gerçekleşmiş olan göçler ve genetik aktarım, bu toprakların genetik homojenizasyonuna neden olmuştur. Daha yakın dönemlerde gerçekleşen ülke içerisindeki göçler de büyük ihtimal dahilinde bu homojenizasyona katkı sağlamıştır. Sonuçlar, Anadolu coğrafyasında şimdiye kadar gerçekleşmiş olan göç olaylarının genetik etkilerini göstermektedir."

'İtalya'nın Toskana bölgelerinde yaşayan insanlarla yakın bir ilişki var':

Anadolu'nun Asya, Avrupa ve Afrika arasında tarihî bir köprü işlevini gördüğüne dikkat çeken Özçelik, sözlerine şu şekilde devam etti: "Filogenetik bakımdan da Türk toplumu bu köprü vazifesinin etkilerini yansıtıyor. Türk toplumunun özellikle İtalya'nın Toskana bölgelerinde hayatını sürdüren insanlarla yakın bir ilişkiye sahip olduğu belirlendi. Bu yakın ilişkinin ikinci sırasında yer alan ülke ise İspanya olarak belirlendi. Bu bulgular, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin Avrupa'ya Cilalı Taş Devri'nde gerçekleşmiş olan göçünün etkilerini yansıtıyor olabilir."

Bu çalışma ile birlikte Türk toplumu için bugüne kadarki en kapsamlı genetik veri tabanının da oluşturulduğunu söyleyen Özçelik, Türk toplumuna özgün genetik değişimlerinin bulunduğunu söyledi. Veri tabanının, 10 büyük araştırma grubunun 10 sene süreyle gerçekleştirdiği çalışmalarla oluşturulduğunu ve bilimsel iş birliğinin önemini yansıttığını söyleyen Özçelik, şunları söyledi: "Bulgular, daha önce tespit edilmemiş fakat bir hastalıkla ilgili olabilecek çok sayıda nadir genetik değişimi de ortaya çıkarmış bulunuyor."

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04