Çin’den ilginç tutum

Çin hükümetinden yetkililer, aşılanmamış olan bireyler ile ilgili başkalarına Covid-19 bulaştırmaları durumunda salgının yayılmasından sorumlu tutulacaklarını belirtti.

Dünya 27.08.2021, 13:39 İrem Durak
Çin’den ilginç tutum

Çin’den ilginç tutum

Çin hükümetinden yetkililer, aşılanmamış olan bireyler ile ilgili başkalarına Covid-19 bulaştırmaları durumunda salgının yayılmasından sorumlu tutulacaklarını belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti, koronavirüs pandemisinin ilk olarak patlak verdiği ülkelerden biriydi ve ülke çok uzun süre pandemiyle başa çıkmak için mücadele etmek zorunda kalmıştı. Ülkede 10'dan fazla şehirde yetkililer, aşılanmayanlara karşı yeni tedbirler alacaklarını duyurdu.

New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre, son iki hafta içerisinde ülkede daha bulaşıcı özelliğe sahip olan Delta varyantına karşı yeni genelgeler yayımlandı. Yayımlanan genelgelerde, herhangi bir sağlık engeli bulunmadığı halde aşı yaptırmayan kişilere yönelik yeni yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

Gelen açıklamada, sağlık sorunu bulunmaksızın aşı olmayanların Covid-19'u başkalarına bulaştırmaları durumunda salgının yayılmasından sorumlu tutulacak. Bu kişilere nasıl bir yaptırım uygulanacağı ise henüz açıklanmadı.

Öte yandan aşılanmayanların Sosyal Kredi Sistemi'ndeki puanlarının düşürülmesi ihtimali de masadaki ihtimallerden biri. Hubei eyaletinde kullanılan Sosyal Kredi Sistemi, vatandaşların sosyal olarak değerlendirilmesini sağlıyordu.

Aşılanmayanların ayrıca işe gitmelerinin, hastanelere ya da tren istasyonlarına girişlerinin engellenmesi gibi günlük hayatlarını doğrudan etkileyecek yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

Çin'de aşılama oranı %55

Çin Halk Cumhuriyeti sağlık yetkililerine göre ülke nüfusunun %55'i aşılanmış durumda. Yine de yetkililerin amacı, ülkede sürü bağışıklığı sağlamak amacıyla %80'lik aşılanma oranına ulaşmayı amaçlıyor.

Koronavirüs salgınının başladığı dönemlerde Çin'de görülen vakalar çok uzun bir süre için dünyanın gündemini meşgul etmişti. Asya devinde pandeminin etkileri yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlarken ülkedeki sosyal aktiviteler ve üretim faaliyetleri de normalleşmeye başlamıştı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04