Soğan hasadı başladı

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan soğan için Ankara’nın Bala ilçesinde yaz soğan sökümüne geçildi.

Bala 14.09.2021, 19:08 İrem Durak
Soğan hasadı başladı

Soğan hasadı başladı

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan soğan için Ankara’nın Bala ilçesinde yaz soğan sökümüne geçildi.

Sofraların vazgeçilmez lezzeti soğan toplaması Ankara'nın Bala ilçesinde başladı. Günün ilk ışıkları ile birlikte tarlaya giren mevsimlik işçiler kavurucu sıcağın altında sökümünü gerçekleştirdikleri soğanları çuvallara doldurarak satışa hazır hale dönüştürüyor.

Türkiye'nin soğan tüketiminin önemli bir miktarının karşılandığı Ankara’da yaz soğanı hasadı başladı. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Amasya'dan gelen mevsimlik olarak çalışan işçiler, soğan sökümü için gün doğmadan tarlaya geçiyor. Mevsimlik işçilerin kavurucu sıcak altındaki çalışmaları drone ile izlendi. Binlerce soğan çuvalının bulunduğu soğan tarlaları kırmızıya büründü.

Tarlada zorlu süreç yaşadıklarını belirten işçiler, yaşam koşullarının iyileştirilmesi çağrısını da gerçekleştirdi.

Urfa'nın Siverek ilçesinden Ankara’ya gelen Ahmet Zeydanoğlu, “Hatay Reyhanlı'dan başladık. 50 gün orada kaldık. 1 ay 40 gün Amasya'da kaldık ardından buraya geldik. 4. ayın 15'inde başlıyor. 6 ay burada kalıyoruz. Biz torba hasadı çalışıyoruz. 7 torba bir yevmiye. Bir yevmiye 65 TL. Ne şekilde satıldığından haberimiz yok. Çok zorluklar çekiyoruz. Herkes bunu yapamaz. Çocuklar ile birlikte çadırda kalıyoruz. Elektrik yok, soğukta üşüyoruz. Benim için fark etmez, burası da benim memleketim. Biz bütün akrabalar ile bir aradayız. Şehirde sıkılıyoruz. Burası 4 bin dönüm. 2 ay sürecektir. 11. Ayda gideriz. Dönüm 10 ton veriyor.“ şeklinde konuştu.

Günlerinin yorucu geçtiğini belirten Emrah Kutluca, "Sabahtan akşama kadar durmadan çalışıyoruz. Ailem ile birlikte geldik. Benim ailem 11 kişi. 7 kişi çalışıyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Bazı zamanlarda da akşam yemeğini yiyemiyoruz. Yaz aylarında aldığımız paranın tamamını kışın yiyoruz.

Necla Kutluca, ”10 senedir tarlada çalışıyorum. Biz tarlada çalışıyoruz. Kadınlar gelip çadırda da çalışmak zorunda oluyor. Siverek'ten geliyoruz. Sabah erken kalkıyoruz, geç saatlerde gidiyoruz. Yemek bile yiyemiyoruz, bakım yapamıyoruz, düzgün giyinemiyoruz. Dedelerimiz, teyzelerimiz var orada, Onları özlüyoruz. Biz bayramda dahi evimizde olmuyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36