İshal Olan Anne Bebeğini Emzirebilir Mi?

Emziren annenin ishali bebeğe geçer mi? Emziriyorum ishal oldum ne yapmalıyım? Emziren annenin ishali nasıl geçer?

Anne Bebek 30.09.2020, 11:41 01.10.2020, 08:34
İshal Olan Anne Bebeğini Emzirebilir Mi?

İshal olan anne bebeğini emzirebilir. İshal annenin bebeğini emzirmesine engel bir durum değildir. İshal süt ile çocuğa geçen bir hastalık olmadığı için bebek için bir sorun oluşturmaz ancak ishal olma durumunda anne, kendi için, daha çok su içmeye özen göstermelidir. Susuz kalma durumunda süt üretimi de azalacağından anne psikolojik olarak da kendini kötü hissetmeye başlayabilir.

Annenin bebeği emzirmemesi gereken çok az hastalık vardır bu hastalıkların dışında anne bebeğini gönül rahatlığıyla emzirebilir hatta hastalık sırasında vücudunda bulunan antikorlar süt ile bebeğe de geçeceği için bebeğe o hastalığa karşı ekstra bir koruma sağlayacaktır.

Unutulmaması gerekir ki anne sütü çocuğun sadece karnını doyurmaz bebeğe ihtiyacı olan her şeyi sunar. Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bu yüzden bazı hastalıklar, bazı ilaç kullanımları, sigara ve alkol bağımlılığı dışında anne bebeğini gönül rahatlığı ile emzirebilir.

1.İdrar yolu enfeksiyonu sırasında anne bebeğini emzirebilir mi?

İshal durumunda olduğu gibi bu durumda da bebeği emzirmek bir sorun teşkil etmeyecektir. İshal durumunda bahsedilen her şey bu durum için de geçerlidir.

2.Annenin bebeği emziremediği hastalıklar nelerdir?

Sanıldığının aksine bebeği emzirmeyi etkileyen oldukça az hastalık vardır. Anne, aktif tüberküloz enfeksiyonuna, CMV enfeksiyonuna, aktif veya kronikleşmiş hepatit B enfeksiyonuna, AIDS ve/veya genital uçuk enfeksiyonuna sahip ise bebeğini emzirmemelidir. Anne hemen tedaviye alınmalı bebeğe de gerekli testler uygulanmalıdır.

3.Hastalık sırasında anne ne yapmalıdır?

Eğer anne grip, nezle gibi solunum yolu ile geçebilen bir hastalığa sahipse emzirmeden önce ellerini yıkar ve emzirme sırasında da maske kullanır ya da bebeğin yüzüne solumamaya özen gösterir ise bebek için bir tehlike ortamı oluşmaz. Bu hastalıklar süt ile bebeğe geçmez. Halk arasında bu konuda bir yanlış inanış olsa da yukarıda bahsi geçen hastalıklar dışında anne bebeğini kendi sütü ile besleyebilir.

4.İlaç kullanırken anne bebeğini emzirebilir mi?

İlaç kullanan anne ilacın prospektüsünü dikkatlice okumalı. Eğer süte geçen bir ilaç ise doktorundan süte geçmeyen bir ilaç istemelidir. Aksi takdirde bebeği süte geçen bir ilaç kullanırken emzirmek doğru değildir. Bu konuyu doktorunuza danışmak en doğru hareket olacaktır.

Anne olmadan anne sütü olmaz bu yüzden hastalıklar ne kadar bebeği etkilemese de annenin kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir anne bebeği ile daha rahat bir şekilde ilgilenecektir ve bu da bebeğin psikolojik gelişimi için önem arz eder.

İshal sırasından annenin bol bol su içmesi ve mümkünse bir doktora görülmesi onun sağlığı açısından önemli bir adım olacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04