Bebeğin Süte Alerjisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde süt alerjisi ne zaman geçer? İnek sütü alerjisinin geçtiği nasıl anlaşılır? Süt alerjisi olan bebeklerde anne beslenmesi nasıl olmalıdır? Süt alerjisi olan bebekler için beslenme menüleri nasıldır? Süt alerjisi olan bebeklere mama verilir mi?

Anne Bebek 09.10.2020, 10:37
Bebeğin Süte Alerjisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yeni doğan bebekler de gelişim ve büyüme oldukça önemlidir. Bebeğin ilk gelişimleri özellikle de organları ve beyni için ciddi boyutlarda önemli sorunlar taşımakta olduğu için yeni doğan bebeklerin ilk altı ay gelişimi ve daha sonrasında ise üç yaşına geldikleri zaman kadar ki süreç çok önemli etkenler taşır.

Bu yüzden her şeyden önce yeni doğan bir bebeğin özellikle anne sütüne ihtiyacı vardır. Anne sütü ile gelişim evresi oldukça iyi gelişmekte olduğu her ne kadar uzmanlar tarafından ortaya konulmuş olsa da ek gıdaya geçiş döneminde besinlerin, sebze ve meyvelerin de inek sütünün de oldukça bir bebek gelişimi açısından önemi büyüktür.

Süt Alerjisi Nedir?

İnek sütü alerjisi, çocuklarda çok küçük yaşlardan itibaren görülmeye başlayan ve en çok görülen hayvansal alerji türlerden biridir. Süt alerjisi aslında sadece inek sütüne karşı değil keçi ve koyun gibi diğer hayvansal gıdalarında olduğu ve içerisinde barındırmış olduğu proteinlere karşı aslında vücudun bir nevi anlamda tepki vermesidir.

Bununla birlikte sütün içerisinde aslında birden fazla çeşit çeşit protein türleri bulunmasıdır. Alerjik çocuk bünyelerinde, bağışıklık sistemi; aslında bu durumu vücuda giren süt proteinlerini savaşılması gereken bir durum olarak algılar tıpkı kötü bir mikrop ile ya da bakteri ile karşılaştığında yapmış olduğu gibi ve bu savaş esnasında da vücutta da bazı tepkimeler meydan gelir vücut bu tepkiyi göstermeye beli etmeye başlar.

Tüm bunların yanı sıra süt alerjisi, sadece süt tüketiminde değil süt ve süt ürünlerinin de yani yine hayvansal gıdaların tüketilmesi sonucu da olabilmektedir.

Ve yine aynı zamanda emziren annenin de süt ve ya daha doğrusu herhangi bir hayvansal gıda tüketimi sonucunda annenin sütünden bebeğe geçtiği için yine alerjik reaksiyon gösterebilmekte ve emziren annenin de bu duruma dikkat etmemesi emzire süreci boyunca süt ve süt ürünlerini kullanmamaya özen göstermemesi gerekir.

Süt Alerjisi Bebeklerde Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Süt alerjisi bebeklerde kimi zaman sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon ve tepki göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi aslında bu süre de değişmekte olmaktadır.

İki gün ya da bir hafta sonra da bebeklerde farklı belirtilerle süt alerjisi ortaya çıkabilir. İnek sütü ve ürünlerinin alerjik yapısı barındırdığı nedeniyle özellikle alerjik bünyeli hassas bebeklerde, bu durum iki yaşına kadar devam etmekte olup inek sütü verilmemesi önerilir.

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

  • Bebeğinizin eğer vücudunda kaşıntı ve kızarıklık meydana gelmişse
  • Bebeğinizde nedeni olmayan öksürük ve hırıltı var ise
  • Bebeğinizde burun akıntısı veya burun tıkanıklığı var ise
  • Bebeğinizde kusma durumu yaşanıyorsa
  • Uykusuz ve sürekli olarak ishal ya da kabızlık yaşıyorsa bebeğinizin süt alerjisi var demektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35