Verimli tarım için organik destek

ABB, kırsal kalkınmayı destelemek ve aynı zamanda toprak verimliliğini de artırmak amacı ile üretmiş olduğu sıvı gübreleri Ankaralı çiftçilere ücretsiz dağıtacak.

Ankara 15.05.2021, 20:08 15.05.2021, 20:12 Mehmet Kurt
Verimli tarım için organik destek

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kırsal kalkınmaya destek olmak amacı ile organik sıvı gübre üretti. Gübreler, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onaylı ‘Organik Ürünler Tescil Belgesi’ aldı. Toprağın ve ekilen ürünlerin ihtiyacı olan organik madde ihtiyacını da karşılaması hedeflenen gübre, Başkentli çiftçiler için ücretsiz olarak dağıtılacak. Üretilen organik gübrelerden ilk olarak 20 bin litre ‘Belplas Organik Gübre’ ve 10 bin litre de ‘Belplas Organomineral Pro-7’, beş litrelik ambalajlarda çiftçilere verilecek.

VERİMLER DÜŞÜŞTE

Sıvı gübrenin sayesinde tarım topraklarının organik madde ihtiyacının karşılanmış olacak, ürünlerden alınan verimin arttırılacağı da  hedeflendiği bilgisini veren yetkililer, “Topraklarımızdaki organik madde oranı azaldığından dolayı çiftçilerimizin ektikleri ürünlerin verimleri çok düşmekteydi. Bu nedenle organik gübre üreterek topraklarımızı iyileştirmek ve çiftçilerimize zamanla bu topraklardan kazanacağı ürünlerin verimini arttırmayı hedefledik. Çiftçilerimiz bu gübrelerimizi sulama suyuyla beraber kullanabilirler” dedi.

DÖRT EVREDE KULLANILACAK

İçeriğindeki çok  yüksek organik madde konsantrasyonu ile yetişmekte olan ürünlerin dinç, güçlü ve verimli  bir şekilde olmasının sağlanmayı amaçlayan gübreler, bitkiler yetişirken fide döneminde, çiçeklenmenin başlangıcında, meyve tutumundan sonra ve hasat başlangıcı olmak üzere dört evrede kullanılabilecek. Her uygulamada bir dekara karşılık 3-5 litre olmak üzere dört kez damla-sulama ile toprağa uygulanabilecek.

Verimli tarım için organik dokunuş

İKİ İLÇEDE YAĞMUR DUASI

Öte yandan Kahramankazan ve Beypazarı ilçelerinde de dün cuma namazından önce yağmur duası edildi. Kahramankazan Ziraat Odası tarafından organize edilen programda kurbanlar kesildi, ardından ilçedeki camilerden eş zamanlı olarak yağmur duası okutuldu. Mahallelerden toplanan 70 bin taş, Kur’an-ı Kerim okunarak Ova Çayı’na döküldü. Kahramankazan İlçe Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öztürk, “Bu yıl beklediğimiz yağmur yağmadı. Çiftçilerimiz zor durumda. Özellikle arpa, buğday, yulaf gibi tahıl ürünleri kuraklıktan etkileniyor. Tam kapanma nedeniyle mahalle sakinlerimiz kendileri yağmur duasına çıkamayınca biz Ziraat Odası olarak bu işe öncülük ettik. Temennimiz bir an evvel bol ve bereketli yağmurların yağmasıdır” dedi. Beypazarı’ndaki programda, Fatih Camisi’nde edilen yağmur duası, merkezi sistemle birçok camiye ulaştırıldı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11