Türkiye'deki buğday ve arpa açığı Ankaralı çiftçiler tarafından kapatılacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan Şereflikoçhisar, Evren, Haymana, Bala’dan sonra Polatlı ile süren buğday ve arpa tohumu desteği ile bugüne kadar 2 bin 269 çiftçiye buğday ve arpa tohumları verildi.

Ankara 16.10.2021, 12:47 İrem Durak
Türkiye'deki buğday ve arpa açığı Ankaralı çiftçiler tarafından kapatılacak

Türkiye'deki buğday ve arpa açığı Ankaralı çiftçiler tarafından kapatılacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan Şereflikoçhisar, Evren, Haymana, Bala’dan sonra Polatlı ile süren buğday ve arpa tohumu desteği ile bugüne kadar 2 bin 269 çiftçiye buğday ve arpa tohumları verildi.

Büyükşehir Belediyesi vermiş olduğu tohum desteğiyle hem 567 bin dönümün ekilmesini hem de ithal edilmekte olan 400 bin ton buğdayın yaklaşık 250 bin tonunun Ankara’da üretilmesini sağlayacak. Kırsal kalkınmayı güçlendirip kent ekonomisini canlandırmayı ve yerli üretimi teşvik etmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Ankaralı çiftçilerin yüzünü güldüren en büyük destek paketlerinden birini daha uygulamayı başardı. Türkiye'nin en büyük buğday ve arpa tohumu dağıtımını başlatan Yavaş, 25 ilçenin tümünde toplam 17 bin 270 çiftçiyi 12 bin ton buğday ve arpa tohumu ile buluşturmayı sağlayacak.

Üretim rekorunu bu sene Başkent kıracak

Şereflikoçhisar ile Evren ilçelerinde başlatılan arpa ve buğday tohumu dağıtımı Haymana ve Bala'nın ardından Polatlı ilçesindeki mahalleler ile sürerken, bugüne kadar 2 bin 269 çiftçiye buğday ve arpa tohumları verildi. Yüzde 90'ı hibe yüzde 10'u çiftçi katkı paylı buğday ve arpa tohumu desteği ile 567 bin 420 dönüm tarım arazisine ekilmesi planlanan tohumlar sayesinde yeni bir üretim rekorunun daha kırılması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesinin katkısı ile Türkiye'nin ithal ettiği 400 bin ton buğdayın yaklaşık 250 bin tonunu bu sene Başkentli çiftçi üretmiş olacak. Buğday ve arpa tohumu desteği hem ithalat azalacak hem de yalnızca Başkent'in değil Türkiye'nin de büyük ölçüde buğday ve arpa açığı kapanmış olacak.

Yoğun ilgi sebebiyle dağıtım 7/24 devam ediyor

Tam 10 bin 911 çiftçiye 9 bin ton buğday, 6 bin 359 çiftçiye ise 3 bin ton arpa tohumu desteği tüm hızıyla sürerken, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri yoğun ilgi sebebiyle 7/24 mesai yaparak buğday ve arpa tohumu desteğini Ankaralı çiftçiyle buluşturmaya devam ediyor. Başkentli çiftçilerin bu orandaki bir destekle üretmek için tekrardan hareketlendiklerini belirten ve tohum dağıtım sürecini sabah-akşam yakın bir şekilde takip eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizin en büyük tohum dağıtım programını gerçekleştirmekteyiz. Çiftçimiz bu yıl hem kuraklık hem de doğal afetlerden çok ciddi zararlar gördü. Üretimi maksimum yapılabilmek için sene boyunca tohum ve fide desteği verdik, hayvancılık desteklerini sağladık. Toplamda 12 bin ton tohumu Ankara'nın 25 ilçesinde yüzde 10'u çiftçi katkı paylı yüzde 90'ı ise büyükşehir katkı payı ile dağıtımını sağlıyoruz. Yaklaşık Ankara'ya 400 tır girmiş oluyor. Bu yılki tohumlarımız mavi ve beyaz sertifikalı. Beyaz sertifika demek tohumun orijinal kademesi alamına geliyor. Mavi sertifika ise firmaların sözleşme ile tohumluk üretiminde kullandıkları kademe oluyor. Bu yıl firmaların beyaz ve mavi sertifikalı ürünlerine tabiri caizse el koyduk. Şartlar iyi gittiğinde Büyükşehir'in aldıkları tohumlarla yüksek verim elde edilmiş olacak. Üreticimize bereket katacağına da inancımız tam. Üreticimizin ekiminden hasadına kadar yanında duracağız.”

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ilçelerin tümünde mahalle mahalle dağıtım sürecine hız verirken buğday ve arpa dağıtımı 27 Ekim'e kadar sürecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03