Süper meyve ‘Aronya’

Ankaralı çiftçiler, ‘süper meyve’ olarak adlandırılan ‘aronya’nın üretimini yükseltebilmek için kooperatif kuracak.

Ankara 09.08.2021, 12:54 İrem Durak
Süper meyve ‘Aronya’

Süper meyveAronya

Ankaralı çiftçiler, ‘süper meyve’ olarak adlandırılan ‘aronya’nın üretimini yükseltebilmek için kooperatif kuracak. Toplanan ürünler, kooperatifle satıcısına gönderilecek.

Ankaralı çiftçi Mustafa Sami Barshan, birçok hastalık için iyi olduğu bilinen ve ABD'de ‘süper meyve’ olarak adlandırılan aronyanın üretimini yükseltebilmek için kooperatif kuracaklarını belirtti. 35 senedir çiftçilik yaptığını, şu ana kadar da kadar birçok meyve, tıbbi ve aromatik bitki ürettiğini belirten Barshan, araştırmaların ardından ise en çok dikkatini çeken aronyayı üretmeye karar verdiğini söyledi. Üretime Gölbaşı’nda Günalan Mahallesi'nde kurmuş olduğu çiftlikte başladığını belirten Barshan, meyveleri eylülün ilk haftasında rengi siyaha döndüğü zaman hasat edeceklerini açıkladı. Aronyanın piyasada hak ettiği yeri bulabilmesi için üretiminin fazla olması gerektiğinin üstünü çizen Barshan, “Aronya bahçeleri fazla olursa markalaşma olabilir. Hem pazara sürümü hem de piyasada gerçek değerini bulması mümkün olur” dedi. Üretimin fazlalaşmasıyla meyveden farklı ürünler elde edilmesinin yolunun açılacağını dile getiren Barshan, şunları kaydetti:

ÜÇ KÖYDE MARKALAŞACAĞIZ

“Bizim dikmemizden cesaret alan Ahiboz ve Karaali köyündeki bazı üreticiler de 'biz de yapsak' dedi. Onların da üretmesi için elimizden gelen desteği veriyoruz. Devamlılık ve ekonomik olmasını sağlamak için 'üç köyde markalaşalım' diye yola çıkıyoruz. Kadınların burada kurmak istediği bir kooperatif var, eşim ilgileniyor. Burada kurulacak kooperatifte ürünleri toplayıp satıcısına ulaştıracağız. Üç köy, aronya üretiminde merkez olacak, üreticilerimiz kooperatife katılacak ve çiftçimizin yüzünü güldürmeye çalışacağız. Aronya meyvesiyle ilgili bundan sonraki senelerde de çok şey duyacağız ve sektöre girecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle irtibata geçtik, bize bilgi ve teknik destek verdiler. Belediyenin desteğiyle bir fidandan aldığımız 1-2 kilo verim 4-5 kiloya çıktı. Aronya 30-40 yıl yaşayabiliyor. Verimliliği beşinci seneden itibaren yaklaşık iki katına çıkıyor.

Süper meyve için kooperatif kurulacak

En yüksek antioksidan içeriğe sahip meyvelerden biri olan ‘aronya’nın yaş ve kuru olarak tüketildiğini, suyunun içildiğini belirten Barshan, gıda renklendirilmesinde, kozmetik ve ilaç alanında da kullanıldığını anlattı.

Süper meyve için kooperatif kurulacak

İKİ ÜNİVERSİTE İLE PROTOKOL İMZALANACAK

ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün ise ABB’nin katma değeri yüksek ürünleri desteklemeye başladığını, bunların içerisinde tıbbı ve aromatik bitkilerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Üretimin yanında ürünlerin pazarlanmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Tüzün, ürünü pazarlamak için iki üniversite ile protokol imzalayacaklarını aktardı. Aronya bitkisinin üretimini arttırmak için destek verdikleri ilk üreticinin Barshan olduğunu kaydeden Tüzün, Ankara genelinde 16 kooperatifi desteklediklerini, aronya meyvesinin satılacağı kooperatifi de destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11