Roma Hamamı Açıkhava Müzesi

Roma Hamamı Açıkhava Müzesi ne amaçla yapılmıştır? Roma Hamamı Açıkhava Müzesi nerede? Roma Hamamı Açıkhava Müzesi hakkında kısa bilgiler. Roma Hamamı Açıkhava Müzesi giriş ücreti ne kadar?

Ankara 06.10.2020, 13:28
Roma Hamamı Açıkhava Müzesi

Roma Hamamı Açıkhava Müzesi ve ören yeri Ankara’da Ulus Çankırı Caddesi üzerinde caddenin batısında bir platonun üstünde yer almaktadır. Büyük plato üstünde bulunan hamamda 1938 senesinde gerçekleştirilen kazılarda Roma, Frig ve Bizans kalıntıları bulunmuştur. Kısmen de olsa Osmanlı ve Selçuklu izlerine rastlanmıştır.

Sürdürülen kazı çalışmalarının sonucunda 1940 ve 1943 seneleri arasında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan muhteşem yapılardan biri palaestra, diğer kapalı hamam kısımları olmak üzere iki kısımdan ibarettir. Kazılarda bulunan bitkilerden dolayı hamamın Caracalla döneminde inşa edildiği tahmin edilir.

Palaestra'nın kuzeydoğusunda bulunan sütunlu cadde üstünde 2007 ve 2011 seneleri arasında kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda da cadde ile bağlantılı olan dükkanlara ait mimari detaylar ortaya çıkarılmıştır. Bir de burada devasa bir İmparator heykeli önemli bulgular arasında yer alır.

Roma Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri İle İlgili Kısa Bilgiler

Roma Hamamı açık hava müzesi içinde bulunduğu mezar, kitabe ve mimari parçalardan oluşan kısımları ile Ankara'nın tarihine ışık tutmaktadır. Roma İmparatoru olan Caracalla’nın milattan sonra sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepion ismine yaptırmış olduğu Roma Hamamı Başkentin önemli kültür hazineleri arasında ön plana çıkmaktadır.

Ankara'nın tarihi merkezlerinden olan Ulus'ta bulunan Roma Hamamı Açıkhava Müzesi ve Ören Yeri; Roma imparatorluğu zamanında yapılmış olan en büyük hamamlardan biri olma özelliğine sahiptir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’da yapılan araştırmalarda bu ören yeri yalnızca hamam değil aynı zamanda bir höyük olduğu anlaşılmıştır.

Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarına ait olan yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirtilmektedir. 65 bin metrekarelik bir alanda bulunan Roma hamamında 1997 ve 2001 senelerinde yapılan çalışmaların sonucunda açık hava müzesi görüntüsüne kavuşturulan bu tarihi yerde Başkentin farklı bölgelerinden gelen çeşitli eserler mezar stelleri, mimari parçalar ve kitabeler Ziyaretçiler için sergilenmektedir.

Roma Hamamı İlk Kazı Çalışmaları

Roma hamamının ortaya çıkması için arkeolojik kazı çalışmaları 1937 senesinde başlamıştır. Profesör Doktor Remzi Oğuz Arık yapmış olduğu kazılarda höyüğün Roma ve Frig zamanından kalma olan katlar ortaya çıkarılmıştır. Bu kızların sonucunda ortaya çıkan hamamların binası 1939 ve 1943 yılları arasında gerçekleştirilen kazılar sayesinde tamamen gün yüzüne çıkarılmıştır.

Hamama su kaynağı sağlanabilmesi için 40 kilometre uzaklıkta yer alan Elmadağ ilçesinden taş bloklar sayesinde su taşınmış ve yüz bin kişiye bu hamamın hizmet vermeyi anlaşılmıştır. Soyunma odası, ılık, sıcak ve soğuk terleme odalarını bünyesinde barındıran hamamda dönemin şartları bakımından düşünüldüğünde oldukça modern bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

Roma Açık Hava Müzesi ve Ören Yerine Nasıl Gidilir?

Ulus heykelinin önünde faaliyet gösteren bütün toplu taşıma araçlarıyla ulaşım gerçekleştirilir. Açık adres ve telefon ise şu şekildedir;

  • Adres: Çankırı Caddesi No: 43 Ulus Ankara
  • Telefon: 0 (312) 310 72 80

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01