Rahmi Koç Müzesi'nde Neler Var? Nasıl Gidilir?

Rahmi Koç Müzesi giriş ücreti ne kadar? Rahmi Koç Müzesi sanal tur var mı? Rahmi Koç Müzesi'ne nasıl gidilir?

Ankara 01.10.2020, 08:53
Rahmi Koç Müzesi'nde Neler Var? Nasıl Gidilir?

Ankara’da bulunan Rahmi Koç Müzesi başkentte sanayi temalı olan ilk müze özelliğini taşırken benzeri de bulunmamaktadır. Sanayinin dışında bir de ile iletişim konularına odaklanmış olan geniş koleksiyonu, Etnografya ile Anadolu Medeniyetleri müzelerine yakın yerde bulunan kültürel tesisi Ankara’da gezilebilecek alanlar listesine alınmayı hak eden bir müzedir.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında Kısa Bilgi

Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’nın Atpazarı Semti’ndeki Safranhan ile Çengelhanhan içinde faaliyet göstermektedir. Koç Holding’in kurucusu olan Vehbi Koç’un ticaret zamanları ve yaşamı ile ilgili olan ve ticaretle tanıştığı ilk dükkâna ev sahipliği yapmakta olan Çengelhan, Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı’da tahtta olduğu 1522-1523 yıllarında inşa edilmiştir.

Birçok sayıda odaya ile develik bölümleri olan hanın uzun bir süre Mihrimah Sultan’ın eşi Rüstem Paşa’ya ait vakfa bağlı olduğu bilinmektedir. Tarihi yapı, kaderine terk edilmiş olduğu 20. yüzyılın son senelerine kadar da dokuma, kuru bakliyat, yün, deri, koşum takımı ile nalburiye malzemelerinin ticaretinden dolayı bir merkez konumunda bulunmaktaydı.

Sanayi, ulaşım ile iletişim alanları ile ilgili odak oluşturulan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde Vehbi Koç’un çalışmış olduğu ilk dükkanından farklı atölyeler ve bir eczaneye kadar birçok ilginç alan ziyaret edilmeyi beklemektedir.

Tesisin içerisinde organizasyon, sergi ile eğitim alanlarının dışında 1 kafe ve 2 adet restoran ile beraber 19 odalı butik otel de faaliyettedir. Müze Café, misafirlere Ankara Kalesi manzarası eşliğinde bir nefes alma ve dinlenme molası verdiriyor.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde Bulunan ve Görülmeye Değer Bölümler

Müzenin içerisinde bulunan ve görülmeye değer önemli bölümlerin başında Vehbi Koç Dükkânı gelmektedir. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç Çengelhan’daki bu küçük yerde bir yaz tatili süresi kadar çalışmıştır. Buradan ayrıldıktan sonra İsmail Amca Atölyesi’ne geçerek, İsmail Atsürer’in yalnızca kendine ait el emeğiyle yaratmış olduğu gemi ve tren modellerini incelemek mümkündür.

Atsürer’in kullandığı atölyede bulunan pedallı torna tezgâhı ile el aletlerinin büyük bir kısmı kendisine de dedesinden kalmıştır. Makine modelciliği ve buharlı makinelere ait çalışma prensipleri ile ilgili bilgi edinmek isteyenler, Model Makine Atölyesi’ne zaman ayırabilirler.

1906-2006 seneleri arasında aktif şekilde faaliyet gösteren Ali Rıza Eczanesi de yine müzede en çok ilgi çeken kısımlar arasında sayılmaktadır.

Müzenin geniş koleksiyonlarından birinin sergilendiği bölümde öncelik olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e ait olan pek çok eşya incelenebilmektedir.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Nerededir?

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Altındağ İlçesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunan bu müzeye minibüs, otobüs ve metro seferlerinden yararlanılarak kolayca ulaşmak mümkündür.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11