Güneş Enerjisi Orman Köylerimizde Tasarrufa Dönüştürülecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler iş birliği içerisinde Nallıhan’da yer alan orman köyü statüsünde bulunan Eymir Mahallesi’nde 12 ailenin çatısına güneş enerjisi sisteminin kuruluşunu gerçekleştirdi.

Ankara 28.07.2021, 11:44 İrem Durak
Güneş Enerjisi Orman Köylerimizde Tasarrufa Dönüştürülecek

Güneş Enerjisi Orman Köylerimizde Tasarrufa Dönüştürülecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler iş birliği içerisinde Nallıhan’da yer alan orman köyü statüsünde bulunan Eymir Mahallesi’nde 12 ailenin çatısına güneş enerjisi sisteminin kuruluşunu gerçekleştirdi. Vatandaşlar, sistem devreye girdiği zaman hem kendi elektriklerini üretecek hem de fazla elektriği gelire dönüştürecek.

​Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkede yaygın şekilde orman köylerinde ikamet eden vatandaşlara destek olabilmek için çalışmalarına devam ediyor. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Küresel Çevre Fonu (GEF) finans desteğiyle ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde sürdürülen ‘Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için Sürdürülebilir Finans Mekanizması Projesi’nin (ORKÖY PV) 3. Faz uygulama çalışması, Türkiye’de ilk olarak Nallıhan’da oluşturulacak. Çalışmaların içeriğinde Ankara’da yer alan ilk adres olan 400 nüfuslu orman köyü statüsünde bulunan Eymir Mahallesi’nde 12 ailenin çatısına güneş enerjisi sistemi (GES) kurulum çalışmalarına geçildi. Kurulum tamamlandığı zaman mahallede ikamet eden vatandaşlar elektrik ihtiyaçlarını GES ile karşılayacak. Konuyla ilgili bilgi veren muhtar Mehmet Akça, şunları söyledi:

Sayının Artmasını İstiyoruz

“Bazı prosedürler nedeniyle 400 nüfuslu köyde sadece 12 ailemize bu sistemi kurabildik. Sayının artması için üzerimize düşeni yapacağız. Ağustos’un 15’inden sonra, artık 12 ailemiz elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılamaya başlayacak. Köyümüz geçimini, kurum tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Evlerin dışında çalışma alanlarımıza da bu enerji tasarrufu sistemini taşımak istiyoruz. Kurulan sistemin de 25 sene garantisi var. Hem tasarruf hem de çevre korunması için sayı daha da artmalı.”

Yüzde 30 Kâr Bekliyoruz

Evinin çatısına GES sistemi kurulan mahalle sakinlerinden Nurettin Motugan ise “Her ay 120-130 lira elektrik faturası ödüyoruz. Ağustos’tan sonra hiç ödemeyeceğiz, kazanç bile sağlayacağız. GES sistemiyle ihtiyacımızı karşılamanın yanı sıra eski faturalarımızın yüzde 30’u civarında kâr elde etmeyi bekliyoruz. Yaklaşık yüzde 50’si hibe, geri kalan kısmı faizsiz ve yılda bir kez ödemeli yedi yıl süreli kredi kullandık” dedi.

Çalışmalar İncelendi

Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkan Yardımcısı Mesut Güler, Ankara Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak ve beraberlerindeki heyeti Eymir Mahallesi’ni ziyaret ederek güneş enerjisinden elektrik üretme sistemini yerinde inceledi ve orman köylüleriyle çalışmaları değerlendirdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11