Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi hakkında bilgiler. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'ne nasıl gidilir? Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi giriş ücreti ne kadar? Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Ankara 01.10.2020, 08:57
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Altındağ ilçesindeki Kale mahallesinde (Ankara kalesinde), Gözcü Sokak, No.10 adresinde bulunan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Çukurhan’a varmadan önce, sağ tarafta eski Atpazarına yakın konumdadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin üst tarafında yer almaktadır.

Müzeyi oluşturan üç tarihi evin dış mekan algısı korunduğunda iç mekan için de bütüncül bir tasarım anlayışı ortaya çıkarılmıştır. Müzenin ana girişinde, hediyelik dükkanı, vestiyer ve asansörü bulunduran asma katta koleksiyonun seçkin eserleri sergilenmektedir.

Bir alt katta da kalıcı sergi mekanları ile toprak altında da, geçici sergi mekanları bulunmaktadır. Çok amaçlı kafe, salon ile atölye mekanları gerekli görüldüğünde sergi mekanına dönüşebilecek bir biçimde tasarlanmıştır. Kentsel olarak teras, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Müzesi ile Erimtan Müzesi’ni birleştiren “Müze Yolu” adıyla tanımlanmaktadır.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi İle İlgili Kısaca Bilgiler

Kültür Varlıkları Koleksiyoncuları Derneği tarafından kurulan bu müzenin kurucu başkanı mühendis ve koleksiyoner olarak bilinen Yüksel Erimtan’dır. Erimtan’ın şahsi koleksiyonundan yaklaşık olarak 2000 parça tarihi eser müzede sergilenmektedir.

Müzenin bahçesi ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin arkasında olup bitişik vaziyettedir. Müze kartı geçersiz ve giriş ücretlidir. Giriş ücreti ise 10 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Müzenin koleksiyonun neredeyse tamamı Anadolu kökenli olan arkeolojik eserlerden oluşmaktadır. Eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi denetiminde olan özel koleksiyon parçalarını oluşturmaktadır.

Koleksiyonda bulunan eserler, MÖ 3000’li yıllardan Bizans dönemine kadar geçen süre zarfına aittir. Eserler çoğunluk olarak Roma dönemine aittir. Roma dönemine ait olan cam eserler, mühür kazınan yüzük taşları ve sikkeler önde gelmektedir. Koleksiyonda bulunan öteki önemli eserler ise bronz eserler, çanak-çömlek, takılar ile az sayıda bulunan çivi tabletler ve mühürlerdir.

Koleksiyon içerisinde bakır ile kalay karışımından oluşan bronz eser toplamı 364 tanedir. Koleksiyon içerisinde sikkeler bulunmaktadır. Toplamda 563 sikke vardır ve sikkelerin üstünde portreler, semboller ile yazıtlar bulunur. Bu sikkeler günümüze geçmiş zaman dilimleri hakkında bilgi vermektedir.

Koleksiyondaki 80 sikke altınken ötekileri gümüş, bronz ve altın-gümüş karışımından oluşmaktadır. Sikkelerin büyük bir kısmı Roma, Bizans ve Helenistik dönemlere aittir. Takı grubu da koleksiyonun diğer önemli parçalarını oluşturmaktadır.

Özellikle de mezar hediyeleri olduğu bilinen taç, ağız ile göz bantları ve küpeler bir hayli dikkat çekmektedir. Müze içerisinde ince işçilik isteyen parçaları büyüteçli camlarda sergilenmektedir. Duvarlarda bulunan diagonal pencereler sayesinde ışıklar doğal şekilde kullanılır.

Gerçek eserler ve arkeoloji ile ilgili bilgiler interaktif ekranlardan verilir. Alt katta müze inşa şeması vardır ve harabelerin içinden müze binasının yükselişi görülmektedir.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Tam Adresi Ve Açık Olduğu Günler

  • Kale, Gözcü Sk. No:10, 06240 Altındağ/Ankara
  • Pazartesi haricinde her gün faaliyet vermektedir. Müze saat 10:00 ile 17:00 arası aktiftir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36