Dünya da ilk kez Ankara’da Geliştirildi, İhracaat için Talep Çok Fazla

Türk mühendisler tarafından ODTÜ Teknokent'te geliştirilmiş olan ve hastaneye bile gitmenize gerek duymadan evinizde olum fonksiyon testi yapmanıza imkan sağlayan (spirometre) 55’e yakın ülkeden talep ediliyor.

Ankara 21.12.2021, 14:06 21.12.2021, 14:16 Mehmet Kurt
Dünya da ilk kez Ankara’da Geliştirildi, İhracaat için Talep Çok Fazla

Dünyanın ilk ultrasonik ev tipi spirometresi olan, KOAH, astım, kistik fibrozis ve koronavirüsü atlatmış olanlar gibi kronik akciğer rahatsızlıklarında, hastane ile aynı standartlarda evinizde test yapma imkanı tanıyor. Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, Solunum fonksiyon testi için hastanın kesinlikle hastaneye gelmesi gerekiyordu. Ama çoğu zaman bu, aksatılıyordu. Aylar sonra geldiklerinde de tablo çok ilerlemiş oluyordu. Şimdi hastaları uzaktan izleyebiliyoruz dedi. Tekirdağ'da yaşayan Berna Tezcan, 15 yaşındaki kistik fibrozis hastası oğlu Erberk'in takiplerinin artık evden yapıldığını söyleyerek 'Benim kaygı bozukluğuma bile iyi geldi. Eskiden ne tatile gidebilirdik, ne plan yapabilirdik hastane kontrolleri yüzünden. Şimdi evde, testi kolaylıkla yapıyoruz, her an kontrol altındayız dedi

Ankara ODTÜ Teknokent'te Türk mühendislerin tamamen yerli imkanlarla geliştirmiş olduğu ve tıpkı hastanedeki hassasiye ile, evde solunum fonksiyon testi yapmayı sağlayan dünyanın ilk 'ultrasonik ev tipi spirometre cihazı ile özellikle pandemiden sonra hastane ortamına girme riski nedeniyle kontrollerini aksatan bir çok kronik solunum yolu hastasının hayatı kolaylaştırabilecek bir cihaz.

Avustralya'dan İspanya'ya, dünyanın çok  farklı  bir çok kıtasından 55'e yakın ülkede şimdiden kullanıma girmiş olan ve Almanya başta olmak üzere pekçok ülkede de tasarım ödüllerini toplayan 'SpiroHome ile hastalar, evde tansiyon ölçer gibi solunum fonksiyon testlerini yapabilmekte, test sonuçları da anında, kendisini takip eden doktor veya hemşiresinin önüne düşüyor. Astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kistik fibrozis, bronşektazi, hatta Kovid sonrası solunum sıkıntısı çeken ve sayısı belki yüzbinleri bulan pekçok hastanın, akciğer fonkisyonlarının takibi için sık sık hastanede solunum testine gitmesi gerekiyor. Türk tasarımcı ve mühendislerin geliştirmiş olduğu SpiroHome ile hasta, kendi evinin salonunda otururken bile hastane ile aynı standartta bu testi birkaç saniye içinde yapabiliyor. Cihaza entegre mobil uygulama sayesinde sonuçlar, online olarak anında ilgili hemşire veya hekimlerin önüne de düşüyor. Böylece şehir dışındaki hastanın bile evinden çıkmadan, doktor kontrolünde kalması sağlanıyor. Yerli spirometre cihazı için CE onayları çoktan alındı, ABD için FDA onayı da yolda. Halihazırda ise SpiroHome kullanılarak Avustralya, Ukrayna, İngiltere ve İspanya ile Türkiye'de toplam 9 klinik araştırma yürütülüyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35