Beştepe cephesinde satranç hamleleri

İki kulüp de Süper Lige veda ettiği günden bu yana tüm planlamalar ince detaylara kadar hesaplanıyor.

Ankara 24.05.2021, 22:16 İrem Durak
Beştepe cephesinde satranç hamleleri

Beştepe cephesinde satranç hamleleri

İki kulüp de Süper Lige veda ettiği günden bu yana tüm planlamalar ince detaylara kadar hesaplanıyor. İki cephede de önde olan isimle bulunuyor. Hem adaylık hem de listelerin hazırlanması ile ilgili titiz adımlar gelirken, rakiplerin de çalışmalarına bakılıyor. Deyim yerindeyse Beştepe cephesinde satranç hamleleri yapılmaya başlandı.

Beştepe cephesinde satranç hamleleri

Ankaragücü ve Gençlerbirliği kulüpleri, 2020-2021 futbol sezonu içerisinde Süper Lige dramatik bir biçimde veda ederken, Beştepe’nin iki yakasında gözler, aynı tarihlerde gerçekleştirilmesi planlanan genel kurullara çevrilmiş durumda yer alıyor. Sarı-lacivert ve kırmızı-siyahlı camialar, 3-10 Haziran 2021 olarak açıklanmakta olan genel kurullarında, yeni yönetimlerini belirlemek adına sandık başına geçecek. Salgın koşulları sebebi ile daha önce 3’er defa kongreler ertelenirken, Haziran ayı ile beraber yeni bir döneme geçilmesi planlandığı için, bu defa genel kurulların gerçekleşme ihtimali üzerinde duruluyor.

Ankaragücü’nde mevcuttaki yönetim 31 Ekim 2019 tarihinde göreve başladı. Sarı-lacivertliler, bu yönetim dönemi içerisinde geçen sezon da ligi son sırada tamamlayarak küme düşerken, federasyon tarafından alınmış olan karar ile liglerden düşme kaldırıldığından dolayı macerasına tekrardan Süper Lig’de devam etti. Fakat, tabloda değişim gerçekleşmedi ve Ankaragücü, bir sene sonra tekrardan bir alt lige indi. 2 sezonda meydana gelen bu başarısızlık, yönetimin kredisini bitirdi. Yıpranmış olan ve taraftar üzerindeki etkisini kaybetmeye başlayan mevcut yönetimden, kısa süre öncesine kadar iki kritik açıklama yapıldı. Önce başkan Fatih Mert, yeni dönem için başkan adayı olmayacağını açıkladı ve sonra da kulüpteki en etkili isim konumunda yer alan, futbol şube sorumlusu olan Faruk Koca, kesin bir şekilde aday olmayacağını dile getirdi.

Ekonomik Tablo Herkesi Düşündürüyor

Ankaragücü’ne, geçtiğimiz süre içerisinde ekonomik ve temsili olarak önemli destek sağlamakta olan Faruk Koca’nın, ‘aday olmayacağım’ şeklinde açıklama yapmasına rağmen, başkanlık için ikna edilebileceği konuşulmakta. Koca’nın, ‘kontrolü sizde olmayan kulübü yönetebilir misiniz?’ sözlerinden sonra yapacağı temasların ardından, kulüp işleyişi ile alakalı olarak rahatsızlık duymuş olduğu bütün alanları baştan aşağı yenileyerek, tamamıyla kendi kuracağı bir ekip ile yola devam edebileceklerini dile getiriyor.

Ankaragücü, küme düştüğünden dolayı doğal olarak Süper Lig gelirinden mahrum tutulacak ve kulüp ekonomisini yönetmek daha da zor hale gelecek. Son açıklanmış olan rakamlar içerisinde kulübün borcunun 220 milyon TL olduğu açıklandı. Oyuncu alacakları ile alakalı olarak da 25-30 milyon TL civarında bir ödemenin söz konusu olduğu belirtiliyor. Transfer yasağının tekrardan gündeme gelmesi, puan silme cezası ile karşı karşıya kalınması ve sözleşmesi devam eden oyuncuların bunu pazarlık konusu haline getirip, takımdan ayrılmayı istemesi, probleme yol açacak gelişmeler olarak ortada yer alıyor. Bütün bunlar, yeni yönetimi zorlayacak durumlar olarak gösteriliyor.

Delege Dengeleri Değişmiş Durumda

Sarı-lacivertli cephede, mevcut yönetimde yer alan iki yetkilinin hamlesi için, ‘geri çekil bekle ve gör’ taktiği olabilir biçiminde de yorumlar geliyor. Başkan adaylığı için eski yöneticilerinden biri olan Murat Ağcabağ, siyasi kimliği ile Adnan Beker, Ankaragücü’nde başkanlık yapmış oldukları dönemde takıma alt liglerde yer alan iki şampiyonluk kazandırıp, kulübü Süper Lige taşımakta olan Mehmet Yiğiner, mevcut yönetim içerisinde bulunan Osman Gazi Kandaş ve iş adamı Abidin Doğan’ın adları ön plana çıkıyor.

Takım küme düştüğünden dolayı tepkiler başta yönetime çevrilmiş durumdayken, son açıklamalar ile beraber, krize giden yolda yer alan taşların, teknik kadronun istekleriyle döşendiğine yönelik yapılan yorumlar, taraftarın bakış açısını değiştirmiş gibi görünüyor.

Murat Ağcabağ, daha önceleri adaylığını açıkladığı genel kurul öncesinde, taraftar desteğini yanına almayı başarmıştı. Fakat yönetime alacağı arkadaşları delege olmadığından ötürü seçime girememişti. Her fırsatta başkan adaylığına hazır bulunduğunu belirten Ağcabağ, ertelenmiş olan genel kurul öncesinde Faruk Koca ile bir araya gelip görüşmeler yaparken, yakın zamanda daha sessiz bir görüntü çizmeyi sürdürüyor.

Listeye Hangi Adlar Girecek?

Gençlerbirliği’nde ismi başkanlık için geçen adlardan biri de eski başkan vekillerinden biri olan Niyazi Akdaş. Kulüpte geçmişte yaşamış oldukları gelişmeden ötürü küskünlüğü bulunduğunu dile getiren, adaylığı ile ilgili bazen öne çıkan bazı durumlarda da geri adım atan Akdaş’ın bu defa tavrını net bir biçimde ortaya koyacağı söyleniyor. Kulislerde, ortak hareket edebileceği, Akdaş’ın başkan adayı, listesine ekleyeceği Arif Ölmez’in de başkan vekili olacağı, mevcut yönetimde yer alan bazı adların da bu listeye gireceği belirtiliyor.

Beştepe kulisleri içerisinde en fazla merak edilen konu, başkanlık için öne çıkan adların listesine kimi alacakları yönünde. Gençlerbirliği tüzüğü gereğince, başkan adaylarının yönetim kurulu listelerini seçimden belirli bir süre öncesinde divan kurulu ya da yetkili başka bir merciye teslim edebilmesi gibi bir zorunluluk yer almıyor. Bu yüzden de liste çalışması büyük bir önem arz ediyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08