Ankara’da Elektrikli Scooter Dönemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), yeni nesil ulaşım araçlarından biri olan elektrikli scooter kullanımı, denetimi ve yetki esaslarına göre yeni kararları aldığını açıkladı.

Ankara 06.10.2021, 17:22 İrem Durak
Ankara’da Elektrikli Scooter Dönemi

Ankara’da Elektrikli Scooter Dönemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), yeni nesil ulaşım araçlarından biri olan elektrikli scooter kullanımı, denetimi ve yetki esaslarına göre yeni kararları aldığını açıkladı. Elektrikli scooter’lar için yetki belgesi alan firmaların geçen aylarda gerçekleştirdikleri başvurular sonucunda, 8 ilçede toplam olarak 5 bin 169 scooter’ın kullanımına izin verildi. Yaklaşık olarak 2 hafta içerisinde scooter’lar 8 ilçede Ankaralılar tarafından kullanılmaya başlanacak.

Avrupa ülkelerinde kullanımı her geçen gün yükselişe geçen, motorlu taşıt kullanımı ile karbon salınımını azaltması sebebiyle tercih edilen yeni nesil ulaşım aracı elektrikli scooter Ankara’da da giderek yaygın hale geliyor.

      Ankara Büyükşehir Belediyesi de 14 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olan yönetmelik ve 8 Eylül 2021 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda şehir genelinde elektrikli scooter kullanımını izne bağladı.

     Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına yetki belgesi ve dilekçeleri ile başvuru gerçekleştiren firmalar arasından yapılan değerlendirme sonucunda 8 ilçenin tümünde 5 firmaya 5 bin 169 scooter kullanma izni sağlandı.

Ankaralılar Yaklaşık 2 Hafta İçinde 8 İlçede Scooter Kullanmaya Başlayabilecek

    “Elektrikli Scooter Yönetmeliği” kapsamında alınmış olan karara göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetki belgesi almayı başaran firmalar, ilçelerde kullanılacak scooter sayılarını Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına iletti.

      Firma listelerini ve sayılarını inceleme altına alan Ulaşım Daire Başkanlığı, bazı ilçelerde scooter sayılarının yüksek olma ihtimaline karşı oluşabilecek olumsuzluklara dikkat çekerek ilçe ve scooter sayılarını belirledi. UKOME kararının yayınlanmasından sonra 45 günlük yasal süre sonunda scooterlar hizmet vermeye başlayacak. Ankaralılar, yaklaşık 2 hafta içerisinde 8 ilçede 5 firmaya ait toplam 5 bin 169 scooter’ı Ankara sokaklarında ulaşım aracı olarak kullanabilecek.

8 ilçede scooter dağılımı şöyle:

-Altındağ: 332

-Çankaya: 1540

-Etimesgut: 396

-Gölbaşı: 47

-Keçiören: 1082

-Mamak: 646

-Sincan: 283

-Yenimahalle: 843

15 Yaşından Küçüklerin Kullanmasına İzin Verilmeyecek

    15 yaşından küçüklerin kullanamayacağı ve azami hızın 20 kilometre olarak belirleneceği Başkent’te yalnızca Ankara Büyükşehir Belediyesinin izin verdiği alanlara park gerçekleştirilebilecek.

    Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlenecek olan scooter kullanımı ile ilgili olarak ilçe sınırlarının dışına scooter ile çıkılamayacak. Elektrikli scooter otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde bulunan karayollarında kullanılmayacak.

    Rahat kullanımı ile dikkat çeken ve çevreci özelliği bulunan elektrikli scooter’lar bisiklet yolu ya da bisiklet şeridi bulunuyorsa buralarda yoksa taşıt yolunda kullanımı sağlanabilecek. Scooter’lar kaldırımlarda ise kullanılamayacak.

      İşleticiler, oluşabilecek zararlar ile üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı, kullanıcılar için Ferdi Kaza ve 3. Şahıs Kaza Sigortası gerçekleştirecek. Yolculuğun sonunda kullanıcıya, kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi zorunlu tutulacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03