Ankara Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik sulama sistemleri ve bunları kurulumları şehirlerin iklim, bitki örtüsü, yerel yönetimleri, site alanlarının çokluğuna göre çeşitlilik göstermektedir. Öncelikle otomatik sulama sisteminin ne olduğunu ve özellikle günümüzde neden bu kadar gerekli olduğu konusuna değinmek istiyoruz.

Ankara 06.12.2020, 19:30 İrem Durak
Ankara Otomatik Sulama Sistemleri

Ankara Otomatik Sulama Sistemleri

Otomatik sulama sistemleri ve bunları kurulumları şehirlerin iklim, bitki örtüsü, yerel yönetimleri, site alanlarının çokluğuna göre çeşitlilik göstermektedir. Öncelikle otomatik sulama sisteminin ne olduğunu ve özellikle günümüzde neden bu kadar gerekli olduğu konusuna değinmek istiyoruz. Otomatik sulama sistemleri bitkilerin ihtiyacı olan suyun doğru zamanda ve doğru miktarda verilmesini sağlayan sistemdir. Günümüzde birçok şey otomatikleştiği gibi, sulama sistemleri de otomatikleşmiş ve daha az insan gücü kullanılarak yapılmaya başlanmıştır. Bu şekilde hem enerji ve su tasarrufu sağlanmakta hem de daha verimli yeşil alanlar elde edilmektedir.

Ankara’nın başkent olması ve büyükşehir statüsünde olması, özellikle günümüzde yeşil alanlara verilen önem nedeniyle otomatik sulama sistemlerine daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Otomatik sulama sistemleri ağırlıklı olarak park, bahçe, villa, site, yeşil alan, çim saha, spor tesisleri, özel mülkler gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Otomatik sulama sisteminin kurulabilmesi için gerekli analizlerin yapılması gerekmektedir. Bu analizler sonucunda projelendirme ve gerekli ekipmanların tedariki gerekmektedir. Ankara’da bu hizmetleri veren birçok peyzaj firması bulunmaktadır. Bu firmalar belirli ücret karşılığında kurulum yapılmasa bile analiz yapabilmekte ve bunun karşılığında belirli bir miktarda ücret almaktadır. Hatta bu analizler yapılmadan kurulum işleri yapılmamaktadır. Analizler bu işin temelini oluşturmaktadır.

Otomatik sulama sistemi kurulumunda gerekli olan ekipmanlar;

  • Kontrol Ünitesi: Sistem kontrolü ve zamanlama için kullanılmaktadır.
  • Solenoid Vana: Kontrol ünitesinden gelen sinyal ile çalışmaktadır.
  • Voltaj Kablosu: Kontrol ünitesi ve vana arasında sinyal taşıyan kablodur.
  • Basınçlı Su: Sulama ağırlıklı olarak basınçlı su kullanılarak yapılmaktadır.
  • Boru: Su miktarına göre değişen boyut ve ölçülerde borular kullanılmaktadır.
  • Boru Montaj Malzemeleri: Boruların montajını sağlayan ekipmanlar
  • Sprey veya Rotor Sprinkler: Sulandırılacak alanın yarıçapına göre dizayn edilmektedir.
  • Elektrik için Kontrol Ünitesi: Tüm bu sistemin çalışması için gerekli elektriği sağlayan düzenek.

Otomatik sulama sistemleri günümüzde çok değişik teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yağmurlama Sulama Sistemleri: Ankara’da birçok yerde özellikle park ve bahçelerde yağmurlama sulama sistemi kullanılmaktadır. Bunun için 30-50 metre yarıçapında suyu atan sulama tabancaları kullanılmaktadır. Bu tabancaların kullanımı ile 20 dönümlük bir alan tek bir yer değiştirme ile rahatça sulanabilmektedir.
  • Damlama Sulama Sistemleri: Daha çok hobi bahçeleri veya daha küçük alanların sulanmasında kullanılan bir sulama çeşididir. Takılıp sökülebilir musluk başları ile hatta pilli olarak da çalışabilen sistem ile otomatik sulama yapılabilmektedir.

Ankara’da otomatik sulama sistemi kurulumu yaptırabileceğiniz bazı firmalar ve internet adresleri şu şekildedir.

Avşar Sulama Peyzaj: https://www.avsarsulama.com/

Kansu Sulama Peyzaj: https://www.kansusulama.com/

Nartan Yapı Peyzaj: https://www.nartanyapi.com/

3G Sulama Sistemleri: http://www.3gsulama.com/

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35